Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Επίθεση» πωλητών στις τράπεζες – Ράλι για τον ΟΛΘ

Απώλειες άνω του 1% για τον Γενικό Δείκτη

Ξεκάθαρο προβάδισμα έχουν αποκτήσει οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποχωρεί κάτω του ψυχολογικού ορίου των 1.500 μονάδων, καίγοντας ένα μέρος του… λίπους από τα κέρδη του Ιανουαρίου.

Οι ρευστοποιήσεις συνιστούν αποτέλεσμα των διεθνών πιέσεων, καθώς οι αναλυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν την ανατροπή της πορείας μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, μετά τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας του Δεκεμβρίου, τα οποία επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα της Νο.1 οικονομίας του πλανήτη.

Κάπως έτσι, η διάθεση για την ανάληψη επιπλέον ρίσκου δέχεται ένα σημαντικό «χτύπημα», το οποίο εύλογα επηρεάζει και την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η τελευταία εξακολουθεί να διατηρεί όλες τις προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής κίνησης των πρώτων ημερών του 2025 (ελκυστικές αποτιμήσεις, σταθερό οικονομικό πλαίσιο, γενναιόδωρα μερίσματα κ.α.).

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη κάμψη κατά -1,03% και διαμορφώνεται στις 1.488,38 μονάδες, χάνοντας περίπου 15,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.503,73 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.487,71 έως 1.499,13 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 54,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι Πειραιώς, Eurobank και Alpha διολισθαίνουν πέριξ του -2%, με τις ΕΤΕ και ΔΕΗ να έπονται άνω του -1%. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΛΘ εκτοξεύεται κατά +12,9% και «πιάνει» τα 27 ευρώ, τα οποία ισούνται με την τιμή της δημόσιας πρότασης της Leonidsport για το 21% των μετοχών.

Πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τα διαδοχικά υψηλά 9ετίας της προηγούμενης εβδομάδας, τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -1,55% και τις 1.339 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -2,27% και τα 4,097 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -1,79% και τα 2,301 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο -1,22% και τα 7,952 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha μειώνεται στο -1,80% και το 1,687 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,10% και 3.622 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola οπισθοχωρεί στο -1,3% και τα 32,6 ευρώ, με τις μετοχές των Cenergy, Aegean, Sarantis, ΔΕΗ, ΔΑΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Motor Oil να χάνουν τουλάχιστον 1%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Viohalco περιορίζεται στο -2,2% και τα 5,6 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύεται στο +2,2%, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να «κρατά» στο +0,4% και τα 15,6 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,14% και 2.393 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει αρνητικά στο -3,4% και πέφτει κάτω των 3 ευρώ. Οι μετοχές των Lavipharm, Profile, ΑΔΜΗΕ και Τεχνική Ολυμπιακή χάνουν κατά τουλάχιστον 2%, ενώ οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, ΟΛΠ, Noval, ΕΧΑΕ, ΑΒΑΞ, Quest, Ideal και Autohellas αναδιπλώνονται άνω του -1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Fourlis κερδίζει 0,5% και πλησιάζει τα 4 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον ΟΛΘ, η μετοχή του οποίου κάνει άλμα στο +12,97% και τα 27 ευρώ, ισοφαρίζοντας την τιμή της δημόσιας πρότασης της Leonidsport, η οποία επιδιώκει την απόκτηση του 21% του μετοχικού κεφαλαίου. Όλα αυτά μεταφράζονται σε αποτίμηση 272 εκατ. ευρώ για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τον ημερήσιο τζίρο να ξεπερνά τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 16 μετοχές κινούνται ανοδικά, 94 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές είναι αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 104,7 δισ. ευρώ.  

Τα turn-around-stories του Χρηματιστηρίου: Από την κόλαση στον… παράδεισο

Καίει το «λίπος» του Ιανουαρίου

Μπορεί οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις να έχουν «χαλάσει» κάπως την εικόνα της αγοράς, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να απολαμβάνει τα ευεργετήματα του January Effect, έχοντας αρκετό… λίπος για κάψιμο.

Άλλωστε, μέσα στις πρώτες συνεδριάσεις του 2025, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει +2,3%, έχοντας σκαρφαλώσει άνω των 1.500 μονάδων και έχοντας «καταρρίψει» δύο υψηλά 14ετίας (1.506 μονάδες στις 7/1 και 1.510 μονάδες στις 9/1).

Βασικός πυλώνας των «αλκυονίδων ημερών» στη Λεωφόρο Αθηνών αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος δείχνει έτοιμος να «πρωταγωνιστήσει» για ακόμη ένα έτος, αξιοποιώντας τις ελκυστικές αποτιμήσεις, την ανθεκτική κερδοφορία, αλλά και τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Μην ξεχνάμε ότι οι επιστροφές προς τους μετόχους αναμένεται να φθάσουν κατά περίπτωση το 50%. Μέσα στο 2025, ο κλάδος διευρύνεται κατά +5,7%, έχοντας επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 9ετίας και έχοντας καταγράψει 5×6 θετικά κλεισίματα.

Βέβαια, το κατά πόσο αυτή η ευφορία θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, δεν εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τα χέρια της Αθήνας, όπως βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες.

Μπορεί η ελληνική αγορά να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένα νέο upgrade (ελκυστικές αποτιμήσεις, σταθερή οικονομική ανάπτυξη, ανθεκτική κερδοφορία, υψηλά μερίσματα), αλλά ο παράγοντας… εξωτερικό εξακολουθεί να προκαλεί πονοκέφαλο.

Σάμι Φάις: Ο άνθρωπος που έφερε τα Nike στην Ελλάδα – Οι ημέρες δόξας, το διάλειμμα και η επάνοδος

Η αβεβαιότητα σε μια σειρά ευρωπαϊκών και διεθνών ζητημάτων, όπως οι δασμοί στο παγκόσμιο εμπόριο, η πορεία των αμερικανικών επιτοκίων και η οικονομική στασιμότητα της Ευρωζώνης, είναι ικανή να βάλει τέλος στη «δίψα» των ξένων για τα ελληνικά assets.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ενδεχόμενη πρόβλεψη για άμεση προσέγγιση των 1.600 μονάδων, οι οποίες κατά πολλούς αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους του νέου έτους, φαντάζει κάπως παράτολμη, ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη την ενθαρρυντική εκκίνηση του Γενικού Δείκτη.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, εξάλλου, η ανάκτηση των 1.500 μονάδων, η οποία μην ξεχνάμε ότι έρχεται έπειτα από ένα εντυπωσιακό ράλι άνω του +80% μέσα στην τελευταία 4ετία, απαιτεί ορισμένες κινήσεις… χώνεψης και αφομοίωσης, προκειμένου να γεμίσουν ξανά οι «μπαταρίες» και να επιχειρηθεί η υπέρβαση αρχικά των 1.550 μονάδων και μετέπειτα των 1.600 μονάδων (αγνοούνται από τον Μάρτιο του 2011).

Τα μεγάλα ρεκόρ του Χρηματιστηρίου

Πτωτικές τάσεις στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα εταιρικά μεγέθη των εισηγμένων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν το κλίμα των προσεχών εβδομάδων. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα στοιχήματα για τις επικείμενες κινήσεις της Federal Reserve, με τους αναλυτές να μην περιμένουν νέες μειώσεις επιτοκίων στις επόμενες τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,86% και τις 507 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει 0,73% και τον γαλλικό CAC 40 να περιορίζεται κατά 0,81%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη νέα συνεδρίαση.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)