Στασιμότητα επικρατεί σήμερα (10/1) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε προσεκτικές και… μετρημένες κινήσεις.
Βέβαια, αυτό δεν αποτρέπει την ελληνική αγορά από το να συνεχίσει να φιγουράρει άνω των 1.500 μονάδων, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011, επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα του Ιανουαρίου.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί στο εξωτερικό, θέτει εμπόδια στην προσπάθεια περαιτέρω αναρρίχησης της Αθήνας, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 1.512,10 μονάδες, κερδίζοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.510,93 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.508,42 έως 1.512,20 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η ΔΕΗ ισοφαρίζει το πολυετές υψηλό των 12,7 ευρώ, ενόσω η Alpha Bank συνεχίζει την ανοδική κίνηση προς το 1,75 ευρώ (υψηλό 10μήνου). Μικρή πτώση, την ίδια στιγμή, εμφανίζει ο ΟΤΕ, ο οποίος πάντως, «κρατά» τα 15 ευρώ.
Συσσώρευση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διευρύνεται κατά +6% από τις αρχές του έτους, συσσωρεύει δυνάμεις στο +0,18% και τις 1.365 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha ενισχύεται στο +1,28% και το 1,745 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,68% και τα 2,373 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,12% και τα 4,19 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -0,25% και τα 8,028 ευρώ.
H εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,16% και 3.686 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 0,5% και υπερβαίνει τα 12,7 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο σημείο από το 2010. ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Jumbo παρουσιάζουν κέρδη της τάξης του 0,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ χάνει 0,6% και αναδιπλώνεται στα 15 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Viohalco περιορίζονται κατά περίπου 0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,07% και 2.450 μονάδες), η μετοχή της Lavipharm ξεχωρίζει στο +1,8% και το 0,83 ευρώ, με τη μετοχή της Profile να έπεται στο +1,3% και τα 5,4 ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό. Η μετοχή της Intracom, μετά το χθεσινό +5%, συνεχίζει στο +1,1% και τα 3,2 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Dimand υποχωρεί στο -0,7% και τα 8,2 ευρώ.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intrakat, καθώς σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, η τιμή του αυξάνεται κατά 0,6% και ανέρχεται στο 0,06 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές σημειώνουν κάμψη, 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 106,4 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο – Μετοχές: Ποιες κάνουν το… τέλειο ξεκίνημα στο 2025
Θετικό το πρόσημο της εβδομάδας
Στην τελευταία συνεδρίαση της ουσιαστικά πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει «χτυπηθεί» από τον… ιό του «January Effect».
Ο Γενικός Δείκτης διευρύνεται κατά +1,6% μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρες (Τρίτη – Πέμπτη), αλλά και κατά +2,8% από τις αρχές του 2025. Κάπως έτσι, έχει σκαρφαλώσει άνω των 1.500 μονάδων, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.
Ακόμη και χθες, όπου η Goldman Sachs έσπευσε να θέσει την τιμή – στόχο για την Αθήνα στις 1.475 μονάδες (-2% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα), ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να αυξηθεί περαιτέρω και να αναρριχηθεί στις 1.510 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τη νέα «κορυφή».
Βασικό στήριγμα της ελληνικής αγοράς αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ήδη κερδίζει +6% μέσα στο 2025, πετυχαίνοντας διαδοχικά υψηλά 9ετίας (1.363 μονάδες). Όμως, τη μεγαλύτερη έκπληξη κάνει ο δείκτης FTSE Mid Cap, ο οποίος ενισχύεται κατά +4,9%, υπεραποδίδοντας έναντι του Γ.Δ. (+2,8%) αλλά και του FTSE Large Cap (+3,0%)
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό ότι η ανοδική κίνηση διαχέεται και προς τον «πάτο» του χρηματιστηριακού ταμπλό, κάτι το οποίο βοηθά την Αθήνα να επεκτείνει το rotation και να βρει νέους «πρωταγωνιστές» στην προσπάθεια για τον επόμενο μεγάλο στόχο των 1.550 – 1.600 μονάδων.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κινδύνους, καθώς ναι μεν οι ελκυστικές αποτιμήσεις και τα γενναιόδωρα μερίσματα παρέχουν επαρκή δικαιολογία στο αγοραστικό κλίμα, αλλά η τρέχουσα κατάσταση στο εξωτερικό εγείρει προβληματισμό (εμπορικοί δασμοί, πληθωριστικός κίνδυνος, οικονομική αβεβαιότητα).
Μην ξεχνάμε, στο μεταξύ, ότι σήμερα ξεκινά η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης του δικαιώματος προτίμησης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aktor Group, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με τις νέες μετοχές να εισέρχονται στο ταμπλό στις αρχές του Φεβρουαρίου.
Χρήστος Ιωάννου: Το διψήφιο ράλι στην ΑΒΑΞ και η επόμενη ημέρα στα… εργοτάξια
Στασιμότητα στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία έρχονται λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025. Αναμφίβολα, μια επιβεβαίωση της εύρωστης εικόνας στον αριθμό των θέσεων εργασιών θα εδραιώσει την εκτίμηση για πιθανό «φρενάρισμα» στη νομισματική χαλάρωση της Federal Reserve. Κι όλα αυτά, ενόσω η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζει να «φοβίζει» την Ευρώπη.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στο -0,05% και τις 515 μονάδες, με τις μεταβολές σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο να μην ξεπερνούν το +/- 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινή έκτακτη αργία, τα futures της Wall Street ετοιμάζονται για ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)