Την αφομοίωση των κεκτημένων συνεχίζει για δεύτερη διαδοχική ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι πωλητές διαθέτουν οριακό προβάδισμα στη «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου.
Πάντως, το σημαντικό είναι ότι η ελληνική αγορά παραμένει άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.500 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών (από Απρίλιο του 2011), επιβεβαιώνοντας τη θετική τάση των πρώτων ημερών του 2025.
Από την άλλη πλευρά, η στασιμότητα που επικρατεί στο εξωτερικό δεν επιτρέπει προς το παρόν την περαιτέρω αναρρίχηση προς τις 1.550 – 1.600 μονάδες, καθώς οι διαδοχικές προκλήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ «φρενάρουν» την ανάληψη επιπλέον ρίσκου, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων.
Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά -0,22% και διαμορφώνεται στις 1.503,19 μονάδες, χάνοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.506,48 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.502,64 έως 1.505,57 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες καταγράφουν ελεγχόμενες απώλειες έως 0,5%, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά. Από την άλλη πλευρά, η Titan Cement κερδίζει τουλάχιστον +1% και επιστρέφει στα ρεκόρ των 40 ευρώ.
Αφομοίωση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ήδη ενισχύεται κατά τουλάχιστον 5,2% μέσα στο 2025, σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,38% και τις 1.348 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha περιορίζεται στο -0,55% και το 1,7175 ευρώ, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -0,55% και τα 2,333 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο -0,15% και τα 7,902 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 4,1 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,15% και 3.667 μονάδες), οι μετοχές των Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χάνουν από 0,5%, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να οπισθοχωρεί ελαφρώς στο -0,4% και τα 2,2 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Titan Cement ενισχύεται κατά 1% και επιστρέφει στα ρεκόρ των 40 ευρώ, ενώ η μετοχή της Viohalco αυξάνεται κατά 0,3% και φθάνει στα 5,9 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,06% και 2.417 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι διορθώνει από τα χθεσινά ρεκόρ, με αποτέλεσμα να πέφτει κατά 1,2%. Πτώση 1,4% σημειώνει και η μετοχή της Ideal. Αντίθετα, η μετοχή της Fourlis διευρύνεται κατά 1,1% και προσεγγίζει τα όρια των 4 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 105,7 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Οι τιμές – στόχοι για το 2025 και οι εισηγμένες με… υποσχέσεις
Σταθερά στα υψηλά 14ετίας
Θετικό παραμένει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μέσα στις πρώτες ημέρες του 2025 δείχνει διάθεση να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, σε συνέχεια του +13,6% του προηγούμενου 12μήνου.
Ο Γενικός Δείκτης, παρά τη χθεσινή στάση για αφομοίωση των κεκτημένων, διατηρείται κοντά στις «κορυφές» των 1.506 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011 (υψηλό 14ετίας).
Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι η ανοδική κίνηση φαίνεται ότι διαχέεται πέραν των κλασικών «πρωταγωνιστών», δηλαδή των τραπεζών και των υπόλοιπων blue chips, φθάνοντας σ’ όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό.
Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι απολύτως ενδεικτική των παραπάνω, με τον δείκτη FTSE Mid Cap να καταγράφει αύξηση άνω του +3,6% μέσα στο 2025, την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης κερδίζει +2,5%.
Βέβαια, ως βασικός πυλώνας παραμένει ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά 9ετίας, μετά το +5,2% των πρώτων συνεδριάσεων του έτους.
Οι επενδυτές, συγκεκριμένα, βλέπουν τη Eurobank να κερδίζει +5,2% και να ίπταται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 9ετίας (2,3 ευρώ), την Εθνική να ενισχύεται κατά +3,2% και να «παίζει» στο ψυχολογικό όριο των 8 ευρώ, την Τρ. Πειραιώς να ξεπερνά το ορόσημο των 4 ευρώ (υψηλό 10μήνου) χάρη σ’ ένα συνολικό ράλι +8,5% και την Alpha Bank να ακολουθεί στο 1,7 ευρώ με άνοδο +6,8% από τις αρχές του μήνα.
Ωστόσο, το κατά πόσα όλα αυτά θα έχουν συνέχεια, ώστε ο Γενικός Δείκτης να θέσει τις βάσεις για την προσέγγιση του επόμενου μεγάλου στόχου των 1.600 μονάδων, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις δυνάμεις της Αθήνας.
Οι ελκυστικές αποτιμήσεις, η ανθεκτική κερδοφορία, τα υψηλά μερίσματα και τα διαδοχικά deals ναι μεν προσφέρουν ένα εύφορο έδαφος, αλλά πολλά εξαρτώνται από την ψυχολογία στο εξωτερικό.
Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη αβεβαιότητα (πολιτική και οικονομική) που επικρατεί στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη μεσο-μακροπρόθεσμη πορεία της Λεωφόρου Αθηνών.
Σήμερα, στο μεταξύ, η μετοχή της ΙΛΥΔΑ, η οποία μετρά κέρδη άνω του +27% μέσα στο 2025 και έχει «πετάξει» στα 2,5 ευρώ (υψηλό 15ετίας), διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα προέλθει από κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών.
Μικρές απώλειες στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, αλλά και στο προφίλ του πληθωριστικού δείκτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των μελών της Federal Reserve πιστεύει ότι ελλοχεύει κίνδυνος νέας αύξησης των τιμών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,26% και τις 512 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει -0,20% αλλά τον βρετανικό FTSE 100 να κερδίζει +0,15%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street θα μείνει κλειστή προς τιμή του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ, o οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)