Παραμένει θετικό το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μέσα στις πρώτες ημέρες του 2025 δείχνει διάθεση να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης, παρά τη χθεσινή στάση για αφομοίωση των κεκτημένων, διατηρείται στις 1.506 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011 (υψηλό 14ετίας).
Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι η ανοδική κίνηση φαίνεται ότι διαχέεται πέραν των κλασικών «πρωταγωνιστών», δηλαδή των τραπεζών και των υπόλοιπων blue chips, φθάνοντας σ’ όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό.
Χρηματιστήριο: Οι τιμές – στόχοι για το 2025 και οι εισηγμένες με… υποσχέσεις
Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι απολύτως ενδεικτική των παραπάνω, με τον δείκτη FTSE Mid Cap να καταγράφει αύξηση άνω του +3,6% μέσα στο 2025, την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης κερδίζει +2,5%.
Βέβαια, ως βασικός πυλώνας παραμένει ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά 9ετίας, μετά το +5,2% των πρώτων συνεδριάσεων του έτους.
Οι επενδυτές, συγκεκριμένα, βλέπουν τη Eurobank να κερδίζει +5,2% και να ίπταται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 9ετίας (2,3 ευρώ), την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται κατά +3,2% και να «παίζει» στο ψυχολογικό όριο των 8 ευρώ, την Τρ. Πειραιώς να ξεπερνά το ορόσημο των 4 ευρώ (υψηλό 10μήνου) χάρη σ’ ένα συνολικό ράλι +8,5% και την Alpha Bank να ακολουθεί στο 1,7 ευρώ με άνοδο +6,8% από τις αρχές του μήνα.
Ωστόσο, το κατά πόσα όλα αυτά θα έχουν συνέχεια, ώστε ο Γενικός Δείκτης να θέσει τις βάσεις για την προσέγγιση του επόμενου μεγάλου στόχου των 1.600 μονάδων, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις δυνάμεις της Αθήνας.
Οι ελκυστικές αποτιμήσεις, η ανθεκτική κερδοφορία, τα υψηλά μερίσματα και τα διαδοχικά deals ναι μεν προσφέρουν ένα εύφορο έδαφος, αλλά πολλά εξαρτώνται από την ψυχολογία στο εξωτερικό.
Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη αβεβαιότητα (πολιτική και οικονομική) που επικρατεί στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη μεσο-μακροπρόθεσμη πορεία της Λεωφόρου Αθηνών.
Σήμερα, στο μεταξύ, η μετοχή της ΙΛΥΔΑ, η οποία μετρά κέρδη άνω του +27% μέσα στο 2025 και έχει «πετάξει» στα 2,5 ευρώ (υψηλό 15ετίας), διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα προέλθει από κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, αλλά και στο προφίλ του πληθωριστικού δείκτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των μελών της Federal Reserve πιστεύει ότι ελλοχεύει κίνδυνος νέας αύξησης των τιμών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)