Τρεις σερί ανοδικές συνεδριάσεις μετρά αισίως το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας πραγματοποιήσει ένα θετικό ξεκίνημα στο 2025, παρά τη μεταβλητότητα και τις προκλήσεις των ευρωπαϊκών αγορών.
Ο Γενικός Δείκτης, μετά το κλείσιμο της Παρασκευής, βρίσκεται στην περιοχή των 1.480 – 1.490 μονάδων, απέχοντας ελάχιστα από τον στόχο της ανάκτησης των 1.502 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.
Εάν και μέχρι στιγμής ο τζίρος δεν έχει επιστρέψει στα προ-Χριστουγέννων, ικανοποιητικά επίπεδα των >100 εκατ. ευρώ ημερησίως, η Αθήνα στηρίζεται σε επιλεκτικές μετοχές, οι οποίες υπο-απέδωσαν μέσα στο 2024.
Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις των Metlen, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κ.α., οι οποίες μέσα στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους «βγάζουν» μια διάθεση βελτίωσης των αποτιμήσεών τους, έχοντας «πρωταγωνιστικό» ρόλο στο ευοίωνο κλίμα.
Ο πρωταγωνιστής του 2025 στο Χρηματιστήριο Αθηνών (και όχι μόνο)
Θετική είναι η εκκίνηση του 2025 και για τις τράπεζες, με την Eurobank, για παράδειγμα, να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2015. Την ίδια στιγμή, Πειραιώς και Εθνική βρίσκονται άνω των τιμών των τελευταίων placements (4,00 και 7,55 ευρώ, αντίστοιχα).
Ωστόσο, το κύριο μέλημα του Χ.Α. είναι να βρει τις απαιτούμενες δυνάμεις, ώστε να αφήσει πίσω τις 1.502 μονάδες και να πορευτεί προς τον επόμενο μεγάλο στόχο των 1.600 μονάδων, σπάζοντας την πολύμηνη συσσώρευση.
Το κατά πόσο θα τα καταφέρει, όπως είναι εύλογο, δεν άπτεται αποκλειστικά των δυνάμεών του, καθώς το κλίμα και η ψυχολογία στο εξωτερικό διαδραματίζουν καίριο ρόλο, δεδομένης της υψηλής συμμετοχής των ξένων στις ημερήσιες συναλλαγές.
Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινά η διαδικασία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aktor Group, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα προτίμησης, το οποίο στη συνέχεια θα «παίξει» στο ταμπλό του Χ.Α. από την Παρασκευή (10/1) έως τις 21 Ιανουαρίου.
Χρηματιστήριο – January Effect: Πόσες φορές έχει «επισκεφτεί» την Αθήνα
Τι περιμένουμε στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, καθώς και για την ανεργία του Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο βρίσκονται και τα δημοσιεύματα για το εύρος των πιθανών εμπορικών δασμών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)