Μια χώρα που παλεύει με την ύφεση, το υψηλό ενεργειακό κόστος και την πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να φαίνεται απίθανο να φιλοξενεί ένα από τα πιο δυναμικά χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Ωστόσο, ο δείκτης DAX της Γερμανίας, ο βασικός δείκτης για τις 40 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της χώρας, αυξήθηκε κατά 12% σε όρους δολαρίου το περασμένο έτος, καθιστώντας τον έναν από τους καλύτερους δείκτες στην Ευρώπη.
Αν και τα χρηματιστήρια συχνά αντανακλούν την υγεία μιας οικονομίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτήν, η σχέση αυτή δεν είναι πάντα απλή, σημειώνει ο Economist, θέλοντας να εξηγήσει το παράδοξο αυτό.
Δείκτες που κυριαρχούνται από παγκόσμιες εταιρείες μπορούν να ευδοκιμήσουν ακόμα και όταν οι εγχώριες συνθήκες είναι αδύναμες. Όπως συμβαίνει σε πολλές βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των εισηγμένων εταιρειών στη Γερμανία προέρχεται από το εξωτερικό.
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής
Ο μεγαλύτερος παράγοντας που εξηγεί την υπεραπόδοση του DAX, ωστόσο, είναι η παρουσία μιας εταιρείας-σταρ: της SAP. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας λογισμικού εκτοξεύθηκε κατά 70% το 2024, λόγω της ισχυρής επενδυτικής ζήτησης για τις προσφορές της σε AI και τις συνεργασίες της με τη Microsoft, τη Meta και τη Nvidia.
Προωθώντας τους πελάτες της στην πλατφόρμα cloud και ενσωματώνοντας εργαλεία AI στο λογισμικό της, η εταιρεία διαφοροποιήθηκε από ανταγωνιστές όπως η Salesforce και η Oracle. Είναι εντυπωσιακό, αλλά και αληθές: τα δύο τρίτα των κερδών του DAX το περασμένο έτος αποδίδονται αποκλειστικά στην SAP.
Παρομοίως, η Siemens, ένας γίγαντας της μηχανικής, είχε μια ισχυρή χρονιά λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για τα data centers της. Η απόδοση αυτών των δύο εταιρειών, που μαζί αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο της στάθμισης του δείκτη, υπερκάλυψε τη φτωχή απόδοση των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Mercedes, που αγωνίζονται εν μέσω της κάμψης της γερμανικής μεταποίησης.
Οι πολιτικές εξελίξεις και η προειδοποίηση
Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία έδωσαν επίσης ώθηση. Ο δείκτης DAX επωφελήθηκε από ένα ράλι τον Νοέμβριο, όταν κατέρρευσε η κυβερνητική συμμαχία.
Οι πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου αύξησαν τις ελπίδες ότι μια νέα συμμαχία θα μπορούσε να υιοθετήσει πιο επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, σημειώνει η UBS. Πολλοί αναμένουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα χαλαρώσει το «φρένο χρέους», έναν συνταγματικά κατοχυρωμένο περιορισμό στον δημόσιο δανεισμό.
Οι επενδυτές προβλέπουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια, καθιστώντας τις μετοχές ακόμη πιο ελκυστικές.
Η άνοδος, ωστόσο, μπορεί να χάσει τη δυναμική της το 2025, προειδοποιεί ο Economist. Η επόμενη κυβέρνηση, που πιθανότατα θα ηγείται από τους κεντροδεξιούς συντηρητικούς, ενδέχεται να διατηρήσει το φρένο χρέους σχεδόν άθικτο. Και η εξάρτηση του δείκτη από λίγες ισχυρές εταιρείες τον καθιστά ευάλωτο σε αλλαγές στην τύχη τους.