Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να αποχαιρετά το 2024 με μια ικανοποιητική απόδοση κατά +13,6% (διαβάστε αναλυτικά το αντίστοιχο θέμα στο σημερινό φύλλο της «Ν»), το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται στις προοπτικές του 2025.
Θα αποτελέσει ακόμη ένα έτος ανόδου ή έχει έρθει η ώρα της διόρθωσης; Φυσικά, ουδείς μπορεί να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα με βεβαιότητα. Ωστόσο, μια ματιά στα δεδομένα μπορεί να μας κάνει σοφότερους για το τι μέλλει γενέσθαι στους επόμενους 12 μήνες.
Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις παρυφές των 1.500 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το καλύτερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο αλλά κι από το αρκετά μακρινό 2011, ενόσω η κεφαλαιοποίηση φιγουράρει σταθερά άνω των 100 δισ. ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο από το 2009.
Ο πρωταγωνιστής του 2025 στο Χρηματιστήριο Αθηνών (και όχι μόνο)
Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι οι περισσότεροι παράγοντες, οι οποίοι στήριξαν την αναρρίχηση στα σημερινά ρεκόρ, παραμένουν σε πλήρη ισχύ. Και εξηγούμεθα.
Σταθερό Δημοσιονομικό Προφίλ
Το δημοσιονομικό και μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας βελτιώνεται σταθερά, με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ να εκτιμάται άνω του +2%, υπερ-αποδίδοντας έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού βαίνει μειούμενο, με τo περιβόητo spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου να κυμαίνεται αισθητά κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 μονάδων βάσης.
Ισχυρή Κερδοφορία
Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κερδοφορία των εισηγμένων θα διατηρηθεί σε υψηλούς ρυθμούς, επιδεικνύοντας σημαντική ανθεκτικότητα και προσεγγίζοντας τα ιστορικά ρεκόρ της προ-κρίσης περιόδου.
Μην ξεχνάμε ότι στο α’ εξάμηνο του 2024 τα καθαρά κέρδη των εταιρειών του Χ.Α. ξεπέρασαν τα 5,8 δισ. ευρώ, θέτοντας τις βάσεις για υπέρβαση των μεγεθών του 2023 (10,5 δισ. ευρώ στο 12μηνο), τα οποία ήταν τα καλύτερα από το 2007 (11,3 δισ. ευρώ).
Το κύριο κύμα δημοσίευσης των περσινών οικονομικών αποτελεσμάτων αναμένεται μέσα στον προσεχή Μάρτιο, ενώ μια πρώτη γεύση για τα μεγέθη του 2025 θα έχουμε τον Μάιο, όταν ξεκινήσει η παρουσίαση των επιδόσεων του α’ τριμήνου.
Χρηματιστήριο – January Effect: Πόσες φορές έχει «επισκεφτεί» την Αθήνα
Γενναιόδωρα Μερίσματα
Ακόμη πιο αισιόδοξες αναμένονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των μερισμάτων, καθώς η «απελευθέρωση» των τραπεζών από τον ασφυκτικό κλοιό των Ευρωπαίων δεν αποκλείεται να εκτοξεύσει τις συνολικές διανομές των εισηγμένων εντός του 2025 (δηλαδή για τη χρήση του 2024) σε επίπεδα άνω των 5 δισ. ευρώ, όπως επισημάνθηκε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Ν».
Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο έτος οι επιβραβεύσεις έφθασαν τα 4,2 δισ. ευρώ, κάτι που αντανακλά μερισματική απόδοση άνω του +4%. Το ρεκόρ ανήκει στο 2007, όταν οι εισηγμένες μοίρασαν 5,4 δισ. ευρώ.
Τα πρώτα δείγματα γραφής για το 2025, όπως προαναφέρθηκε, είναι ήδη αισιόδοξα. Είναι ενδεικτικό ότι οι διοικήσεις των Motor Oil, Helleniq Energy και Πλαστικά Θράκης έχουν ήδη προχωρήσει ή προαναγγείλει τη διανομή προμερίσματος από τα κέρδη του προηγούμενου έτους.
Ελκυστικές Αποτιμήσεις
Παρά το ράλι της τελευταίας 4ετίας (άνοδος +81,6% για τον Γενικό Δείκτη από το 2021), οι τιμές των περισσότερων εισηγμένων εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως ελκυστικές, διαθέτοντας discount σε σχέση με το εξωτερικό.
Ολόκληροι κλάδοι, όπως για παράδειγμα ο τραπεζικός, ο οποίος έχει discount 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, διαπραγματεύονται με δείκτη τιμή προς κερδοφορία (P/E) αισθητά κάτω του 10x, το οποίο θεωρείται το κοινά αποδεκτό όριο για να αποδοθεί σε μια μετοχή ο χαρακτηρισμός «φθηνή».
Το ίδιο ισχύει και σε πολλές μεμονωμένες εισηγμένες σ’ όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό, με την ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διαρκώς βελτιούμενη κερδοφορία.
Δεν είναι τυχαίο ότι το μέσο P/E για τις εισηγμένες της Υψηλής και Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης του Γενικού Δείκτη «παίζει» λίγο άνω του 9x, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο νούμερο για τον γερμανικό DAX κυμαίνεται στο 16x, για τον αμερικανικό Dow Jones ανέρχεται στο 28,5x και για τον ιαπωνικό Nikkei συναντάται στο 16,2x.
Επιχειρηματικά deals
Τα παραπάνω δεδομένα, όπως είναι εύλογο, έχουν ανοίξει την όρεξη για deals. Συγχωνεύσεις, εξαγορές, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και placements κυριάρχησαν μέσα στο 2024. Όμως, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2025, καθώς η «δίψα» για νέες επιχειρηματικές συνέργειες παραμένει μεγάλη.
Σίγουρα, οι κλάδοι της Ενέργειας και της Τεχνολογίας συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως έδειξαν και τα περσινά deals σε Τέρνα Ενεργειακή, Epsilon Net και Entersoft, αλλά στην ουρά βρίσκονται κι άλλοι τομείς της οικονομίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν.
Οι Κατασκευές – Παραχωρήσεις, για παράδειγμα, συγκαταλέγονται σ’ αυτούς (μην ξεχνάμε την πιθανότητα επιστροφής της ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Metlen στο Χ.Α., αλλά και την επικείμενη ΑΜΚ στην Aktor Group), όπως και επίσης οι τράπεζες, ιδίως μετά το πετυχημένο εγχείρημα της Eurobank με την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο.
Αναπτυγμένη Αγορά
Ρόλο καταλύτη για την πορεία του Χρηματιστηρίου στο επόμενο 12μηνο, πέραν όλων των άλλων, διαδραματίζει η προσδοκία για πιθανή επιστροφή στο κλαμπ των Αναπτυγμένων Αγορών. Δύο οίκοι (FTSE Russell και S&P DJI) έχουν ήδη εντάξει την ελληνική αγορά σε watch-list για μελλοντική μετάταξη σε βάθος 12 – 18 μηνών.
Όμως, οι επενδυτές περιμένουν και τις επικείμενες αποφάσεις των άλλων δύο οίκων, δηλαδή του Stoxx και κυρίως του MSCI, του οποίου οι δείκτες ακολουθούνται από το 70% των παθητικών κεφαλαίων. Αμφότεροι μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε κάποια κίνηση προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης. Αλλά αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί κάποια στιγμή μέσα στο 2025.
Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι υπάρχει και η εκκρεμότητα της επενδυτικής βαθμίδας από τον Moody’s, ο οποίος είναι ο μοναδικός rate agency που εξακολουθεί να μην αποδίδει στα ελληνικά ομόλογα τον τίτλο του investment grade.
Μετοχική Διασπορά
Όλα αυτά, στο μεταξύ, θα λάβουν χώρα ενόσω οι εισηγμένες καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες, αυστηρότερες απαιτήσεις της ΕΧΑΕ για τα κατώτατα όρια της μετοχικής διασποράς.
Ο Ολλανδός με τα μερίσματα των 225 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες
Η επιβολή ποσοστού 15% για τις εταιρείες άνω των 200 εκατ. ευρώ και 25% για τις εταιρείες κάτω των 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιφέρει ανακατατάξεις στα μετοχολόγια αρκετών εισηγμένων.
Εξάλλου, όσες εταιρείες δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν στους κανόνες, κινδυνεύουν με μελλοντική διαγραφή ή «υποβιβασμό» στην Εναλλακτική Αγορά -αν και μέχρι στιγμής εκκρεμεί η σχετική νομοθεσία για τις προϋποθέσεις μεταφοράς μιας εισηγμένης από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο α’ εξάμηνο του 2025, δεν αποκλείεται ορισμένες εισηγμένες να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις, μέσω κάποιου placement ή κάποιας ΑΜΚ, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις αυστηρότερες απαιτήσεις.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)