Να διαφοροποιηθεί από τις ρευστοποιήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη προσπαθεί σήμερα (3/1) το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και η επενδυτική άπνοια είναι διάχυτη από το πρωί.
Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι αναζητά το «αντίδοτο» στη διεθνή μεταβλητότητα, η οποία εύλογα επηρεάζει και την Αθήνα. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι το Χ.Α. παραμένει στην περιοχή των 1.480 μονάδων, συντηρώντας την επαφή με τον πρωταρχικό στόχο των 1.502 μονάδων (υψηλότερο σημείο από το 2011).
Τα στηρίγματα από επιλεκτικά blue chips, όπως αποδεικνύεται για δεύτερη ημέρα, αποτελούν τους βασικούς «στυλοβάτες» στο ξεκίνημα του 2025, ενόσω οι τράπεζες παρουσιάζουν μια δικαιολογημένη κόπωση, μετά την ικανοποιητική άνοδο του προηγούμενου έτους (+21%).
Συγκεκριμένα, παρά το αρνητικό ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης αυτήν την στιγμή σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά +0,08% και διαμορφώνεται στις 1.482,14 μονάδες, κερδίζοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.480,98 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.474,85 έως 1.482,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και ειδικότερα στα 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,1 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ διευρύνεται κατά σχεδόν 3,5% και φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο. Στο +5% αναρριχάται και η Attica Bank, ενώ η Eurobank οδεύει προς νέο υψηλό 9ετίας. Από την πλευρά της, η ΔΕΗ υποχωρεί κατά 0,6%, ανακόπτοντας το ανοδικό σερί και διορθώνοντας από τα πολυετή υψηλά.
Μικρά κέρδη στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, αν και εγκλωβισμένος στη μεταβλητότητα, βρίσκεται στο +0,46% και τις 1.300 μονάδες, αναζητώντας τον καταλύτη για την επόμενη ανοδική κίνηση.
Η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +0,58% και τα 2,27 ευρώ (νέο υψηλό 9ετίας), η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο +0,56% και το 1,626 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο +0,50% και τα 7,686 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,53% και τα 3,919 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,10% και 3.604 μονάδες), η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ σκαρφαλώνει στο +3,4% και στα 2,11 ευρώ, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Viohalco, παράλληλα, κερδίζουν από +1,1% και +0,8%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ, μετά το τεράστιο ράλι των τελευταίων ημερών (+19%), διορθώνει στο -0,8% και τα 2,3 ευρώ. Κατά περίπου 1% αναδιπλώνεται και η μετοχή της Jumbo, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ χάνει -0,6% και βάζει «φρένο» στο ανοδικό σερί.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,33% και 2.384 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει θετικά στο +1,9% και τα 4,7 ευρώ, τα οποία αποτελούν υψηλό 5μήνου. Noval, ΑΒΑΞ και Dimand κερδίζουν από περίπου +1%, ενώ η μετοχή της Autohellas αυξάνεται στο +1,7% και τα 10,5 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 4,8 ευρώ, καθώς από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία της ΑΜΚ. Lavipharm, Quest και Τεχνική Ολυμπιακή οπισθοχωρούν κατά τουλάχιστον 1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινούνται, 41 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 104,1 δισ. ευρώ.
Στον δρόμο προς τις 1.502 μονάδες
Με το… δεξί έχει ξεκινήσει στο 2025 το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς χθες η αγορά κατάφερε να κάνει ακόμη ένα βήμα προς τον πρωταρχικό στόχο των 1.502 μονάδων.
Το συγκεκριμένο επίπεδο είναι το υψηλότερο των τελευταίων σχεδόν 14 ετών και η υπέρβασή του αποτελεί διακαή πόθο των επενδυτών. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι τον Μάιο ο Γενικός Δείκτη είχε εκ νέου βρεθεί σ’ αυτά τα σημεία.
Ωστόσο, το ζητούμενο για φέτος είναι η περαιτέρω αναρρίχηση της Λεωφόρου Αθηνών προς τα επίπεδα των 1.600 -γιατί όχι και των 1.700- μονάδων. Εάν και κάθε πρόβλεψη εμπεριέχει υψηλό βαθμό ρίσκου, η αγορά διαθέτει αρκετά «όπλα», ώστε να είναι σε θέση να αισιοδοξεί.
Οι φθηνές αποτιμήσεις στο ταμπλό, τα γενναιόδωρα μερίσματα των διοικήσεων, η ανθεκτική κερδοφορία των εισηγμένων, το σταθερό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και φυσικά, η διάθεση για νέα επιχειρηματικά deals μπορούν να στηρίξουν την ανοδική κίνηση της αγοράς για 5ο διαδοχικό έτος.
Ωστόσο, ουδείς μπορεί να μοιάζει βέβαιος για το τι μέλλει γενέσθαι, ιδίως από την στιγμή που η κατάσταση στο εξωτερικό είναι αρκετά ρευστή. Το τι θα γίνει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη επηρεάζει άμεσα την Αθήνα, λόγω της υψηλής συμμετοχής των ξένων στις καθημερινές συναλλαγές.
Άρα, μια πιθανή διόρθωση στις διεθνείς μετοχές, υπό το βάρος των αβεβαιοτήτων, είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι θα επηρεάσει και τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σπανίως καταφέρνει να διαφοροποιηθεί, όταν τα πράγματα… σκουραίνουν πραγματικά.
Σε κάθε περίπτωση, αυτήν την στιγμή ο Γενικός Δείκτης μοιάζει να βρίσκεται σ’ ένα σταθερό μονοπάτι προς το «οχυρό» των 1.502 μονάδων, το οποίο αργά ή γρήγορα λογικά θα «πέσει». Όσον αφορά τη συνέχεια, όμως, αυτή είναι δύσκολο να προβλεφθεί, παρά τα αρκετά «συν» της ελληνικής αγοράς.
Ο Ολλανδός με τα μερίσματα των 225 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες
Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές δυσκολεύοντας να βρουν ανοδικό ρυθμό, δίνοντας συνέχεια στην αρνητική εικόνα του 2025. Συγκεκριμένα, ο Stoxx 600 βρίσκεται στο -0,22% και τις 509 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει 0,32% και τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,08%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street αναζητά την πρώτη θετική συνεδρίαση του νέου έτους, εν μέσω των προσδοκιών για το January Effect. Κάπως έτσι, τα futures του Dow Jones δείχνουν ένα άνοιγμα +52 μονάδων στη σημερινή συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)