Skip to main content

Τι θα φέρει η αναβάθμιση του Χ.Α. έπειτα από 11 χρόνια αναμονής

Έπειτα από 11 χρόνια αναμονής, το Χρηματιστήριο Αθηνών τέθηκε σε καθεστώς παρακολούθησης (watch list) για αναβάθμιση μέσα στο 2025

Η Παρασκευή 2 Αυγούστου και η Τρίτη 8 Οκτωβρίου είναι οι δύο ημερομηνίες του 2024 που αναπτέρωσαν το ηθικό της εγχώριας χρηματιστηριακής κοινότητας.

Έπειτα από 11 χρόνια αναμονής, το Χρηματιστήριο Αθηνών τέθηκε σε καθεστώς παρακολούθησης (watch list) για το 2025, προκειμένου να αποφασισθεί εάν πληροί τα κριτήρια για την αναβάθμισή του σε ανεπτυγμένη αγορά, πρώτα από τον S&P DJI (Dow Jones Indices) τον περασμένο Αύγουστο και εν συνεχεία από τον FTSE Russell τον Οκτώβριο.

Πέραν του FTSE Russell και του S&P DJI που προαναφέρθηκαν, οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης του εξωτερικού που αποφασίζουν για την κατάταξη των χρηματιστηρίων είναι ο MSCI και ο Stoxx (STOXX World All Cap και STOXX Europe).

Με ορίζοντα το 2026

Παρά το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομία απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τον Οκτώβριο του 2023 από τους τέσσερις διεθνείς οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch, DBRS, Scope), με εξαίρεση τη Moody’s, η κατάταξη στις ανεπτυγμένες αγορές για το Χρηματιστήριο Αθηνών χαρακτηρίζεται ως χρονοβόρα και δύσκολη.

Ακόμη και με την ένταξη σε watch list ο δρόμος προς την αναβάθμιση είναι μακρύς. Κι αυτό διότι δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα ικανοποιηθούν σε βάθος 18 μηνών, δηλαδή με ορίζοντα το 2026, όλα τα κριτήρια που θέτουν οι οίκοι, οι οποίοι από την πλευρά τους, σε διαβούλευση με μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, θα δώσουν το τελικό «πράσινο φως» για τη μετάταξη.

Η Αθήνα ικανοποιεί τα προαπαιτούμενα σχετικά με την επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση (investable market cap), την επενδυτική βαθμίδα (investment grade), καθώς και όλα τα υπόλοιπα ποιοτικά κριτήρια των αγορών. Βασικό κριτήριο που πρέπει να πληροί το Χ.Α. είναι ο αριθμός των εισηγμένων (απαιτούνται τουλάχιστον πέντε) με ελάχιστη κεφαλαιοποίηση ελεύθερης διασποράς άνω των 3 δισ. ευρώ.

Αισιόδοξη η διοίκηση

Αισιόδοξος για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου εμφανίστηκε στην παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Χρηματιστηρίου Αθηνών ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, υποστηρίζοντας ότι μετά την ένταξη σε watch list από τον S&P Dow Jones και τον FTSE Russell, σε 12 έως 18 μήνες θα έχουμε ενταχθεί στις ανεπτυγμένες αγορές.

Εν κατακλείδι, να σημειώσουμε ότι τα 11 χρόνια παραμονής στις αναπτυσσόμενες αγορές είναι παρά πολλά για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που παραμένει η μοναδική υποβαθμισμένη αγορά των 19 χωρών της Ευρωζώνης.

Το μείζον θέμα

Ακόμη και σήμερα, ωστόσο, το μείζον θέμα για την ελληνική αγορά είναι ο περιορισμένος αριθμός των εισηγμένων που διαθέτουν επαρκή εμπορευσιμότητα. Στις ανεπτυγμένες αγορές το υπό διαχείριση ενεργητικό των παθητικών funds αγγίζει τα 52 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές που επενδύουν τα hedge funds. Τα παθητικά funds που θα έρθουν στην Αθήνα με την αναβάθμιση, το 2026, επενδύουν σήμερα περίπου 88% στις ανεπτυγμένες και μόνο 12% στις αναπτυσσόμενες αγορές.