Θετικό πρόσημο παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση του 2025, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των επενδυτών παραμένει υπό την επήρεια του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν.
Η ελληνική αγορά, διαφοροποιούμενη ξανά από την υπόλοιπη Ευρώπη, συντηρεί τον πρόσκαιρα ανοδικό βηματισμό, γεφυρώνοντας περαιτέρω την απόσταση από το ρεκόρ των 1.502 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 13ετίας.
Εξάλλου, η ανάκτηση των «κορυφών» συνιστά άμεσο στόχο για την Αθήνα, η οποία θέλει να αξιοποιήσει το momentum και τις ελκυστικές αποτιμήσεις. Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης συσσώρευσης εξακολουθεί να ελλοχεύει, ενόσω οι προκλήσεις στο εξωτερικό παραμένουν επί τάπητος.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά +0,46% και διαμορφώνεται στις 1.476,50 μονάδες, κερδίζοντας περίπου επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.469,67 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.469,79 έως 1.478,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 36,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ αφορούν τη δημόσια πρόταση της Τέρνα Ενεργειακή.
Στο ταμπλό, τώρα, η Πειραιώς προσπαθεί να ξεχωρίσει, επιστρέφοντας άνω των 3,9 ευρώ και προσεγγίζοντας τα 4 ευρώ. Metlen, Motor Oil και Helleniq Energy ενισχύονται πέριξ του +2%, ενώ η Ελλάκτωρ συνεχίζει την αναρρίχηση στο +5%. Ράλι σχεδόν 6% πραγματοποιεί η Viohalco, η οποία δίνει ώθηση και στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Στάσιμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το +21% του 2024, δυσκολεύεται να ακολουθήσει την ανοδική κίνηση των υπόλοιπων blue chips, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να συσσωρεύει δυνάμεις στο +0,30% και τις 1.289 μονάδες.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,32% και τα 3,901 ευρώ, η μετοχή της Alpha αυξάνεται στο +0,40% και τo 1,6235 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,41% και τα 2,237 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 7,67 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,43% και 3.585 μονάδες), η μετοχή της Metlen κερδίζει +2,2% και υπερβαίνει τα 34 ευρώ, μπαίνοντας με το δεξί στο 2025. Jumbo, Motor Oil και Helleniq Energy διευρύνονται κατά 2%, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ συνεχίζει την αναρρίχηση μετά την απόφαση για νέα επιστροφή κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο +5,8% και τα 2,3 ευρώ. Ράλι κατά 5,7% πραγματοποιεί η μετοχή της Viohalco, δίνοντας «φτερά» και στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (+4,9%). Στον αντίποδα, η μετοχή της Optima αναδιπλώνεται κατά 1,8%. Οι μετοχές των ΟΤΕ, Titan, Lamda και Coca Cola υποχωρούν κατά 0,8%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,35% και 2.365 μονάδες), η μετοχή του ΑΒΑΞ σκαρφαλώνει στο +6,9% και το 1,63 ευρώ, με τη μετοχή της Fourlis να κερδίζει 3,1% και να βρίσκεται στα 3,8 ευρώ. ΟΛΠ, Κρι Κρι, Intracom, ΕΧΑΕ, και Autohellas ακολουθούν με άνοδο άνω του +2%, ενώ οι μετοχές των Dimand και ΑΔΜΗΕ έπονται στο +1,4% και +1,9%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat υποχωρεί στο -1,3% και τα 4,82 ευρώ, εν αναμονή της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ. Κατά 1,1% μειώνεται και η μετοχή της Austriacard.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 65 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 103,6 δισ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις για το 2025
Επιφυλακτικά αισιόδοξοι, παρά το περιβάλλον των πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων, δηλώνουν οι αναλυτές για τη νέα χρονιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η ελληνική αγορά, η οποία αποχαιρέτησε το 2024 με άνοδο κατά +12,6%, επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο σερί των τεσσάρων κερδοφόρων ετών, τα οποία μέχρι στιγμής προσφέρουν μια αθροιστική απόδοση +81,6% για την περίοδο 2021 – 2024.
Οι ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων, οι προσδοκίες για μερίσματα της τάξης των 5 δισ. ευρώ, η ανθεκτικότητα της κερδοφορίας, αλλά και τα συνεχή επιχειρηματικά deals αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αισιοδοξίας για το 2025.
Σε όλα αυτά, φυσικά, οφείλουμε να προσθέσουμε το σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο, το οποίο παρέχει την αναγκαία σταθερότητα στους ξένους επενδυτές, ώστε να εμπιστευτούν ξανά την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά assets.
Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν οι αβεβαιότητες, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με το εξωτερικό. Η νέα προεδρία του Τραμπ στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου, οι γεωπολιτικές κρίσεις, η πολιτική αστάθεια σε Γερμανία και Γαλλία, καθώς και η οικονομική στασιμότητα της Ευρωζώνης συνιστούν προκλήσεις, οι οποίες αυτόματα επηρεάζουν και την Αθήνα, δεδομένης της υψηλής συμμετοχής των ξένων.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, η νέα χρονιά ξεκινά με δύο μεγάλες εκκρεμότητες: Αφενός την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s (τον Μάρτιο η ετυμηγορία), αφετέρου την ένταξη σε watchlist για μελλοντική ένταξη στις Αναπτυγμένες Αγορές.
Σε διαγραμματικό επίπεδο, ο στόχος δεν είναι άλλος από την άμεση υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 1.500 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 13ετίας. Το «January Effect», μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ωστόσο, για να φθάσουμε έως τις 1.600 ή έως τις 1.700 μονάδες, όπως θέτουν τον πήχη ορισμένοι αναλυτές, θα χρειαστούν πολλά περισσότερα «καύσιμα» και σίγουρα, να ολοκληρωθεί η πολύμηνη συσσώρευση, η οποία ταλαιπωρεί την Αθήνα από τον περασμένο Μάρτιο.
Απώλειες στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκινούν με το… αριστερό στο 2025, καθώς οι τραπεζικές πιέσεις επιβαρύνουν την ψυχολογία των επενδυτών. Έτσι, ο Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,29% και τις 506 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει -0,33% και ο γαλλικός CAC 40 μειώνεται κατά -1,15%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα θετικό άνοιγμα στη συνεδρίαση, με τον βιομηχανικό Dow Jones να ετοιμάζεται να ανοίξει με κέρδη άνω των 200 μονάδων. Άλλωστε, οι επενδυτές δείχνουν να «ποντάρουν» στις θετικές παρενέργειες του «January Effect».
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)