Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικό ξεκίνημα στο 2025 – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

INTIME – NEWS

Στην περιοχή των 1.470 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Επιφυλακτικά ανοδικά ξεκινά στο νέο έτος το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές παραμένουν «ζαλισμένοι» από το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Εάν και η σημερινή συνεδρίαση δεν είναι η πλέον κατάλληλη για την ανάληψη περιττού ρίσκου, η ελληνική αγορά συνεχίζει το «ψαλίδισμα» της απόστασης από τον στόχο των 1.502 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το καλύτερο επίπεδο της τελευταίας 13ετίας (από το 2011).

Σε κάθε περίπτωση, βασική επιδίωξη για το 2025 είναι η συνέχιση της ανοδικής κίνησης για 5ο διαδοχικό έτος, με «όχημα» τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τα γενναιόδωρα μερίσματα. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αγνοήσει το περιβάλλον των υψηλών αβεβαιοτήτων και της αγοραστικής κόπωσης.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά +0,10% και διαμορφώνεται στις 1.471,07 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.469,67 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.469,79 έως 1.472,38 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 2,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Πειραιώς προσπαθεί να ξεχωρίσει, ανακτώντας τα 3,9 ευρώ. Η Metlen ακολουθεί με αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1%. Από την πλευρά της, η Ελλάκτωρ συνεχίζει την αναρρίχηση, ενώ η Titan διορθώνει ελαφρώς κάτω των 40 ευρώ.

Με το… δεξί οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης μπαίνει με το… δεξί στο 2025, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,83% και τις 1.296 μονάδες, γεφυρώνοντας την απόσταση από τα πρόσφατα υψηλά των 1.348 μονάδων.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,30% και τα 3,90 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής αυξάνεται στο +0,52% και τα 7,70 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο +0,49% και το 1,625 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 2,231 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,36% και 3.583 μονάδες), η μετοχή της Metlen κερδίζει +1,1% και προσεγγίζει τα 34 ευρώ. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Helleniq Energy διευρύνονται κατά 1%, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ συνεχίζει την αναρρίχηση μετά την απόφαση για νέα επιστροφή κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο +1,7% και τα 2,27 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ αναδιπλώνεται κατά 0,8%. Η μετοχή της Titan Cement διορθώνει ελαφρώς κάτω των 40 ευρώ (-0,6%).

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,49% και 2.345 μονάδες), η μετοχή του ΑΒΑΞ σκαρφαλώνει στο +3,4% και το 1,57 ευρώ, με τη μετοχή της Κρι Κρι να κερδίζει 2,6% και να βρίσκεται στα 15,4 ευρώ. Πλαστικά Θράκης, Intracom και Autohellas ακολουθούν με άνοδο άνω του +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat υποχωρεί στο -1% και τα 4,82 ευρώ, εν αναμονή της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ. Ideal και Austriacard περιορίζονται κατά σχεδόν 0,7%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 103,4 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τα ρεκόρ και τα… ψιλά γράμματα του 2024

Τι περιμένουμε για το 2025

Επιφυλακτικά αισιόδοξοι, παρά το περιβάλλον των πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων, δηλώνουν οι αναλυτές για τη νέα χρονιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ελληνική αγορά, η οποία αποχαιρέτησε το 2024 με άνοδο κατά +12,6%, επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο σερί των τεσσάρων κερδοφόρων ετών, τα οποία μέχρι στιγμής προσφέρουν μια αθροιστική απόδοση +81,6% για την περίοδο 2021 – 2024.

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων, οι προσδοκίες για μερίσματα της τάξης των 5 δισ. ευρώ, η ανθεκτικότητα της κερδοφορίας, αλλά και τα συνεχή επιχειρηματικά deals αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αισιοδοξίας για το 2025.

Σε όλα αυτά, φυσικά, οφείλουμε να προσθέσουμε το σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο, το οποίο παρέχει την αναγκαία σταθερότητα στους ξένους επενδυτές, ώστε να εμπιστευτούν ξανά την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά assets.

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν οι αβεβαιότητες, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με το εξωτερικό. Η νέα προεδρία του Τραμπ στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου, οι γεωπολιτικές κρίσεις, η πολιτική αστάθεια σε Γερμανία και Γαλλία, καθώς και η οικονομική στασιμότητα της Ευρωζώνης συνιστούν προκλήσεις, οι οποίες αυτόματα επηρεάζουν και την Αθήνα, δεδομένης της υψηλής συμμετοχής των ξένων.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, η νέα χρονιά ξεκινά με δύο μεγάλες εκκρεμότητες: Αφενός την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s (τον Μάρτιο η ετυμηγορία), αφετέρου την ένταξη σε watchlist για μελλοντική ένταξη στις Αναπτυγμένες Αγορές.

Σε διαγραμματικό επίπεδο, ο στόχος δεν είναι άλλος από την άμεση υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 1.500 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 13ετίας. Το «January Effect», μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, για να φθάσουμε έως τις 1.600 ή έως τις 1.700 μονάδες, όπως θέτουν τον πήχη ορισμένοι αναλυτές, θα χρειαστούν πολλά περισσότερα «καύσιμα» και σίγουρα, να ολοκληρωθεί η πολύμηνη συσσώρευση, η οποία ταλαιπωρεί την Αθήνα από τον περασμένο Μάρτιο.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έλαμψαν το 2024

Θετικό ξεκίνημα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι διεθνείς αγορές ξεκινούν με το… δεξί στο 2025, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε ελεγχόμενες αγοραστικές κινήσεις, ποντάροντας στις θετικές παρενέργειες του «January Effect». Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν επί τάπητος, μετριάζοντας την ανάληψη ρίσκου.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,26% και τις 508 μονάδες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,46% και ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,29%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα θετικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)