Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Ποδαρικό» στο 2025 με το βλέμμα στις 1.500 μονάδες

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Οι πυλώνες αισιοδοξίας και οι προκλήσεις του νέου έτους

Επιφυλακτικά αισιόδοξοι, παρά το περιβάλλον των πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων, δηλώνουν οι αναλυτές για τη νέα χρονιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ελληνική αγορά, η οποία αποχαιρέτησε το 2024 με άνοδο κατά +12,6%, επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο σερί των τεσσάρων κερδοφόρων ετών, τα οποία μέχρι στιγμής προσφέρουν μια αθροιστική απόδοση +81,6% για την περίοδο 2021 – 2024.

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων, οι προσδοκίες για μερίσματα της τάξης των 5 δισ. ευρώ, η ανθεκτικότητα της κερδοφορίας, αλλά και τα συνεχή επιχειρηματικά deals αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αισιοδοξίας για το 2025.

Σε όλα αυτά, φυσικά, οφείλουμε να προσθέσουμε το σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο, το οποίο παρέχει την αναγκαία σταθερότητα στους ξένους επενδυτές, ώστε να εμπιστευτούν ξανά την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά assets.

Χρηματιστήριο: Τα ρεκόρ και τα… ψιλά γράμματα του 2024

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν οι αβεβαιότητες, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με το εξωτερικό. Η νέα προεδρία του Τραμπ στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου, οι γεωπολιτικές κρίσεις, η πολιτική αστάθεια σε Γερμανία και Γαλλία, καθώς και η οικονομική στασιμότητα της Ευρωζώνης συνιστούν προκλήσεις, οι οποίες αυτόματα επηρεάζουν και την Αθήνα, δεδομένης της υψηλής συμμετοχής των ξένων.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, η νέα χρονιά ξεκινά με δύο μεγάλες εκκρεμότητες: Αφενός την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s (τον Μάρτιο η ετυμηγορία), αφετέρου την ένταξη σε watchlist για μελλοντική ένταξη στις Αναπτυγμένες Αγορές.

Σε διαγραμματικό επίπεδο, ο στόχος δεν είναι άλλος από την άμεση υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 1.500 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 13ετίας. Το «January Effect», μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, για να φθάσουμε έως τις 1.600 ή έως τις 1.700 μονάδες, όπως θέτουν τον πήχη ορισμένοι αναλυτές, θα χρειαστούν πολλά περισσότερα «καύσιμα» και σίγουρα, να ολοκληρωθεί η πολύμηνη συσσώρευση, η οποία ταλαιπωρεί την Αθήνα από τον περασμένο Μάρτιο.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έλαμψαν το 2024

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)