Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται σήμερα (23/12) το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και οι απώλειες στις τράπεζες χαλούν κάπως το κλίμα, εν όψει των διαδοχικών αργιών για τα Χριστούγεννα.
Οι περισσότεροι traders έχουν ήδη κλείσει τα χαρτοφυλάκιά τους, περιμένοντας την έλευση του νέου έτους, προκειμένου να τοποθετηθούν εκ νέου. Αυτό, εύλογα, έχει αντίκτυπο στην ημερήσια δραστηριότητα, η οποία είναι εμφανώς πιο «αδύναμη» σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική αγορά, η οποία παρουσιάζει μια μέση απόδοση +12,3% μέσα στο 2024, δείχνει να αποφεύγει την ανάληψη επιπλέον ρίσκου, με αποτέλεσμα να παραμένει στην περιοχή των 1.450 μονάδων, οι οποίες συνιστούν ένα σημαντικό στήριγμα για τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση πριν τα Χριστούγεννα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.453,90 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.452,50 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.450,78 έως 1.458,45 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Ας σημειωθεί ότι το Χ.Α. θα μείνει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 24 – 26 Δεκεμβρίου, με την επόμενη συνεδρίαση να είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική υποχωρεί στο -1,7%, ενώ νωρίτερα είχε ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας. Πτώση άνω του 1% παρουσιάζουν και οι Eurobank – Motor Oil. Αντίθετα, η ΔΕΗ σκαρφαλώνει κατά 2%, με την Titan Cement να ανακτά τα 40 ευρώ.
Αφομοίωση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος κερδίζει σχεδόν +22% μέσα στο 2024, σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,83% και τις 1.284 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στο -1,79% και τα 7,69 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -1,07% και τα 2,226 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,31% και τα 3,879 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha αυξάνεται στο +0,63% και το 1,5895 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,00% και 3.536 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ξεχωρίζει στο +2% και τα 11,8 ευρώ, χάρη στη νέα τιμή στόχο της JP Morgan (17,9 ευρώ). Οι μετοχές των Viohalco, Coca Cola και Cenergy ενισχύονται άνω του 1%, με την Titan Cement να κερδίζει +1% και να επιστρέφει στα ρεκόρ των 40 ευρώ. Η μετοχή της Optima Bank, η οποία κάνει σήμερα πρεμιέρα στα blue chips, διευρύνεται στο +0,8% και τα 12,6 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει στο -1,4% και τα 20,2 ευρώ, εξαιτίας της αποκοπής του δικαιώματος για το προμέρισμα του 0,30 ευρώ. Κατά 1% μειώνεται και η Helleniq Energy.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,32% και 2.313 μονάδες), η μετοχή της Intralot επιχειρεί να ανακτήσει το όριο του 1%, καθώς βρίσκεται στο +2% και το 1,01 ευρώ. Την ίδια στιγμή, Fourlis και Intracom «παίζουν» στο +2,4% και στο +1,4%, αντίστοιχα, με τη μετοχή της Dimand κερδίζει περίπου 1%, αν και παραμένει κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά. Στον αντίποδα, η μετοχή της Κρι Κρι, η οποία έχει καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι μέσα στο 2024, αναδιπλώνεται στο -1% και τα 15,2 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 46 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,0 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Σε ποιες εισηγμένες «έκατσε» το… χρυσό φλουρί του 2024
Ο «δυνατός» Δεκέμβριος
Μόλις 3+1 συνεδριάσεις απομένουν για τη λήξη του 2024 και το Χρηματιστήριο Αθηνών ουσιαστικά έχει ήδη «κλειδώσει» μια διψήφια απόδοση από τις αρχές του έτους, δίνοντας συνέχεια στο θετικό σερί της τελευταίας τετραετίας (2021-2024), όπου η αθροιστική άνοδος του Γενικού Δείκτη αγγίζει το καθόλου ευκαταφρόνητο +80%.
Βέβαια, για να φθάσουμε στο φετινό +12,3%, χρειάστηκε να μεσολαβήσει ένα εντυπωσιακό 15ήμερο μέσα στον Δεκέμβριο, το οποίο ανέτρεψε πειστικά τη μέχρι πρότινος «πεσμένη» ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών.
Μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος μήνας του έτους έκανε «ποδαρικό» από τις 1.393 μονάδες, δηλαδή 100 και πλέον μονάδες μακριά από τις «κορυφές» του Μαΐου (1.502 μονάδες), οι οποίες μέχρι και σήμερα αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο της 13ετίας. Όπως θυμάστε, η πρωθυπουργική διάψευση των σεναρίων περί φορολόγησης των τραπεζικών κερδών αποτέλεσε το έναυσμα για ένα ισχυρό ράλι στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το οποίο παρέσυρε ανοδικά όλο το ταμπλό.
Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να υπερβεί τις 1.450 μονάδες και να φθάσει πρόσκαιρα έως τις 1.469 μονάδες, γεφυρώνοντας την απόσταση από τα ρεκόρ των 1.502 μονάδων και επαναφέροντας τη φετινή απόδοση σε διψήφια επίπεδα.
Η σημαντικότερη ψήφος εμπιστοσύνης, ωστόσο, ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η ελληνική αγορά κατάφερε να αυτονομηθεί από τις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις και να διαφοροποιηθεί από τις έντονες ρευστοποιήσεις, οι οποίες κατέκλυσαν την Ευρώπη και τη Wall Street.
Το αποτέλεσμα ήταν η Λεωφόρος Αθηνών να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του Δεκεμβρίου και το κυριότερο, να στείλει ένα «μήνυμα» αισιοδοξίας εν όψει του νέου έτους, έχοντας ως «όπλο» και τη σταθερή υπερ-απόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης.
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι η ανάκτηση των «κορυφών» μάλλον αναβάλλεται για το επόμενο έτος, σίγουρα, δεν αποτελεί «παράσημο» για μια αγορά, η οποία εξακολουθεί να έχει σημαντικό discount σε σχέση με τις περισσότερες «ανταγωνίστριες».
Χρηματιστήριο: Πώς το free float αλλάζει τον χάρτη των εισηγμένων
Όσον αφορά τα μικρά «γράμματα» της νέας εβδομάδας, από σήμερα η Optima Bank διαπραγματεύεται στον δείκτη FTSE Large Cap, παίρνοντας τη θέση της Autohellas. Η τελευταία, μαζί με τη Noval Property, εισέρχεται στον δείκτη της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap), από τον οποίο αποχωρεί (εκτός της Optima Bank) και η ΕΥΑΘ.
Επίσης, σε ισχύ τίθεται και η μειωμένη στάθμιση για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, όπου οι Άραβες της Masdar έχουν συγκεντρώσει ποσοστό σημαντικά άνω του 70%, στο πλαίσιο της εν εξελίξει υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του 100%.
Τέλος, μην ξεχνάμε τη Motor Oil, η οποία «κόβει» το δικαίωμα στο προμέρισμα του 0,30 ευρώ.
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές αποφεύγουν την ανάληψη επιπλέον ρίσκου και προτιμούν την κατοχύρωση των φετινών κερδών. Άλλωστε, οι οιωνοί για την επόμενη χρονιά δεν φαντάζουν ιδιαίτερα ευνοϊκοί, αν λάβουμε υπόψη το πλήθος των προκλήσεων και των ανησυχιών.
Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ανεπαίσθητα στο +0,18% και τις 503 μονάδες, ενόσω ο γερμανικός DAX, ο βρετανικός FTSE και ο γαλλικός CAC εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στη Wall Street, όπου τα futures ετοιμάζονται για ένα μικτό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)