Για δεύτερη σερί ημέρα καλείται το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαχειριστεί τις εισαγόμενες πιέσεις από το εξωτερικό, όπου η ανησυχία έχει στραφεί στο πιθανό shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και στις απειλές Τραμπ για δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αγορά, όπως και χθες, επιδεικνύει ιδιαίτερη ψυχραιμία, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την υπεράσπιση των ψυχολογικών επιπέδων των 1.450 μονάδων, οι οποίες κρατούν… ανοιχτή την πόρτα στα υψηλά των 1.502 μονάδων.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών, επίσης, εστιάζει στην τριπλή λήξη των παραγώγων, αλλά και στην αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE, με την Optima Bank να εισέρχεται στον «25άρη», παίρνοντας τη θέση της Autohellas, η οποία μαζί με τη Noval προστίθεται στον Mid Cap.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,46% και διαμορφώνεται στις 1.449,62 μονάδες, χάνοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.456,28 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.449,49 έως 1.454,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 230 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 216 εκατ. ευρώ αφορούν τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.
Αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar προς τους μετόχους μειοψηφίας στην τιμή των 20 ευρώ/μετοχή. Η εντολή των Αράβων έχει μπει στο σύστημα και μέχρι στιγμής έχουν αλλάξει χέρια 9,7 εκατ. τεμάχια, αξίας 194 εκατ. ευρώ, στα οποία προστίθενται και πακέτα 24 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, η Τρ. Πειραιώς δέχεται ελεγχόμενη πίεση και αναδιπλώνεται στα 3,9 ευρώ, ενόσω οι ΟΠΑΠ, Titan Cement και Aegean υποχωρούν πέριξ του 1%. Από την άλλη πλευρά, η Helleniq Energy προσπαθεί να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.
Παπαζηλάκης: Ο «ακρίτας» του γάλακτος και το ράλι στο Χρηματιστήριο
Ελεγχόμενη πίεση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους «πρωταγωνιστές» του χθεσινού comeback, υποχωρεί στο -0,40% και τις 1.289 μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, η άνοδος μέσα στο 2024 υπερβαίνει το +20%.
Η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει στο -0,53% και τα 3,911 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -0,38% και το 1,581 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,36% και τα 2,228 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι αμετάβλητη στα 7,778 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,47% και 3.529 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement διορθώνει από τα ρεκόρ των 40 ευρώ, πέφτοντας στο -1,6% και τα 39,3 ευρώ. Απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζουν, παράλληλα, οι μετοχές των Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo αυξάνεται στο +0,8% και τα 25,6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Helleniq Energy, μετά την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενισχύεται στο +0,5% και τα 7,3 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,32% και 2.312 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,2% και τα 2,83 ευρώ, με τις μετοχές των Κρι – Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή να χάνουν από 1% και 1,7%. Από εκεί και πέρα, ο ΑΔΜΗΕ αναδιπλώνεται από τα ρεκόρ 3ετίας των 2,6 ευρώ (-0,7%). Πτώση έως 0,8% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Optima, ΑΒΑΞ, Quest. Αντίθετα, η μετοχή της Dimand ανακάμπτει από τα χαμηλά έτους κατά +1,2%. Lavipharm και Profile, παράλληλα, ενισχύονται κατά έως +1,7%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 23 μετοχές κινούνται ανοδικά, 42 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς κυμαίνεται στα 101,7 δισ. ευρώ.
Στη «μάχη» των 1.450 μονάδων
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εν μέσω της διάχυτης νευρικότητας στο εξωτερικό προσπαθεί να διατηρηθεί άνω των κρίσιμων επιπέδων των 1.450 μονάδων.
Αυτό, εύλογα, κρατά «ζωντανό» το σενάριο της περαιτέρω σύγκλισης με το φετινό υψηλό των 1.502 μονάδων, αν και δύσκολα ο Γενικός Δείκτης προλαβαίνει να ανακτήσει τις «κορυφές» στις εναπομείνασες συνεδριάσεις του 2024, οι οποίες είναι μόλις 4+1.
Το σημαντικό είναι, πάντως, ότι η ελληνική αγορά επιδεικνύει ιδιαίτερη ψυχραιμία στις εξωγενείς προκλήσεις, κάτι το οποίο φάνηκε ιδίως στη χθεσινή συνεδρίαση, όταν ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,5%, αλλά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά ανοδικά.
Έτσι, στον «ιό» της νομισματικής αβεβαιότητας και της πιθανότητας ενός χριστουγεννιάτικου shutdown στην Ουάσιγκτον, η Αθήνα βρίσκει το αντίδοτο στις ελκυστικές αποτιμήσεις, στα γενναιόδωρα μερίσματα και στο σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο.
Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα εβδομάδα μάλλον θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι απώλειες στο 4ήμερο ανέρχονται στο -0,8%. Βέβαια, από τις αρχές του έτους, η μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη ξεπερνά το +12,5%, με τις τράπεζες να προσεγγίζουν το +22%.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, στο μεταξύ, θα γίνει η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE, με την Optima Bank να εισέρχεται στον δείκτη FTSE Large Cap, παίρνοντας τη θέση της Autohellas. Η τελευταία, μαζί με τη Noval Property, θα προστεθούν στον FTSE Mid Cap, αντικαθιστώντας τις Optima και ΕΥΑΘ.
Παράλληλα, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα κατοχύρωσης του δικαιώματος είσπραξης του προμερίσματος, ύψους 0,3 ευρώ, στη Motor Oil, καθώς από τη Δευτέρα η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το σχετικό δικαίωμα.
Χρηματιστήριο: Πώς το free float αλλάζει τον χάρτη των εισηγμένων
Νέες απώλειες στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, μετά την αναταραχή από τo «σήμα» της Federal Reserve για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025, οι διεθνείς αγορές καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις πολιτικές προκλήσεις της Ουάσιγκτον, με τις διαφωνίες στο Κογκρέσο να απειλούν με… χριστουγεννιάτικο shutdown την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία ξεμένει εντός ωρών από ρευστότητα.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,86% και τις 502 μονάδες, ενόσω ο γερμανικός DAX, o γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB χάνουν πέριξ του -1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street ετοιμάζονται για ένα πτωτικό ξεκίνημα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)