Ένας από τους δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος κατάφερε να λάμψει μέσα στο 2024 και να υπερ-αποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη είναι αυτός της Βιομηχανίας, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται συνολικά 24 εισηγμένες εταιρείες.
Η φετινή επίδοση του FTSE_IN (όπως είναι ο κωδικός του δείκτη στο ταμπλό της Αθήνας) ανέρχεται στο εντυπωσιακό +40%. Κι αυτό οφείλεται αφενός στη μείωση του ενεργειακού κόστους, η οποία ωφελεί την τελική κερδοφορία, αφετέρου στη επίδοση ρεκόρ ορισμένων μετοχών – σηματωρών.
Οι μετοχές – ορόσημα του FTSE_IN
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Titan Cement, η μετοχή της οποίας φέτος καταγράφει σωρευτική άνοδο κατά +82,2%, με αποτέλεσμα η εισηγμένη να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, έχοντας αποκτήσει αποτίμηση της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Φυσικά, η διατηρήσιμη υψηλή κερδοφορία και η προοπτική εισόδου της αμερικανικής θυγατρικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διαδραματίζουν καίριο ρόλο σ’ αυτό το ομολογουμένως θεαματικό άλμα.
Χρηματιστήριο: Πώς το free float αλλάζει τον χάρτη των εισηγμένων
Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία χάρη στην πώληση της συμμετοχής στην Τέρνα Ενεργειακή, «τρέχει» με ρυθμό +39,6% από τις αρχές του έτους. Κάπως έτσι, η χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου, ο οποίος είναι ο Νο.1 «παίχτης» σε Κατασκευές και Παραχωρήσεις, υπολογίζεται σε 1,9 δισ. ευρώ (υψηλό 25ετίας), με τον στόχο των 2 δισ. ευρώ να θεωρείται άμεσα επιτεύξιμος.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Cenergy, παρά την τρέχουσα στασιμότητα ως απόρροια της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ, διατηρεί τη φετινή απόδοση στο +29,1%, παραμένοντας σε τροχιά σύγκλισης με τα 2 δισ. ευρώ σε όρους αποτίμησης, ενόσω ετοιμάζεται για το μεγάλο «άνοιγμα» στις ΗΠΑ μέσω του νέου εργοστασίου καλωδίων.
Ο επενδυτής, παράλληλα, βλέπει μεγάλες αποδόσεις και στην περίπτωση του ΟΛΠ, με το λιμάνι του Πειραιά να κερδίζει +28,2% μέσα στο 2024, παρουσιάζοντας μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στο περιβάλλον των έντονων αναταράξεων σε logistics και παγκόσμιο εμπόριο. Μάλιστα, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ, ανακτώντας τα υψηλότερα σημεία από το 2008.
Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στη Unibios, καθώς η μετοχή διευρύνεται κατά +42,1% από τις αρχές του έτους, έχοντας αναρριχηθεί έως τα καλύτερα επίπεδα από το 2014 (1,8 ευρώ).
Τέλος, θετικό είναι το πρόσημο στη μετοχή της Intrakat – Akror Group, η οποία παρά την επικείμενη ΑΜΚ, «κρατά» το φετινό ισοζύγιο στο +3,8%, ενόσω μην ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη επιλαχούσα για είσοδο στον δείκτη της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, δηλαδή στον FTSE Large Cap.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Αυτοί είναι οι πιο «πλούσιοι» της Αθήνας
Η «χρυσή» πεντάδα του δείκτη Βιομηχανίας (απόδοση στο 2024)
• Titan Cement +82,2%
• Unibios +42,1%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +39,6%
• Cenergy +29,1%
• ΟΛΠ +28,2%
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)