Κάτω των 1.450 μονάδων αναδιπλώνεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα απόνερα του χθεσινοβραδινού sell off της Wall Street επηρεάζουν σήμερα όλη την Ευρώπη, η οποία χάνει τουλάχιστον 1%.
Το σήμα της Federal Reserve για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων εντός του 2025 (οι αναλυτές βλέπουν μόλις δύο έναντι τεσσάρων προηγουμένως) «χαλάει» το εορταστικό κλίμα και δυσκολεύει την προσπάθεια σύγκλισης με τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων.
Από την άλλη πλευρά, όμως, οι ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων και η δημόσια πρόταση στην Τέρνα Ενεργειακή έρχονται να βάλουν… όρια στην εν εξελίξει πτώση, η οποία επ’ ουδενί ανατρέπει τις φετινές αποδόσεις (+12,5%).
Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη κάμψη κατά 0,95% και διαμορφώνεται στις 1.441,81 μονάδες, χάνοντας περίπου 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.455,67 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.440,24 έως 1.442,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες τίθενται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τις Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς να χάνουν τουλάχιστον 1,5%. Άνω του 1% καθορίζεται η κάμψη, επίσης, για τις Metlen, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Cenergy και Motor Oil.
Πιέσεις στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης δέχεται τις υψηλότερες πιέσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -1,69% και τις 1.264 μονάδες, απομακρυνόμενος ελαφρώς από τον στόχο των 1.300 μονάδων κι από τις «κορυφές» των 1.348 μονάδων.
Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στο -1,95% και τα 7,56 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -1,73% και το 1,5665 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -1,69% και τα 3,841 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -1,54% και τα 2,177 ευρώ.
H εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,06% και 3.505 μονάδες), οι μετοχές των Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελλάκτωρ διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 2%, ενόσω οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Aegean, Metlen, Jumbo, Helleniq Energy, Cenergy και Autohellas οπισθοχωρούν άνω του -1%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις δύο blue chips αποφεύγουν το «κόκκινο»: Η Coca – Cola και η Τέρνα Ενεργειακή, για την οποία «τρέχει» η δημόσια πρόταση των Αράβων της Mardar.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,77% κα 2.301 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,55% και το 0,955 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΥΑΘ να έπεται στο -2,1% και τα 3,1 ευρώ. Πτώση άνω του -1% παρουσιάζουν, παράλληλα, οι μετοχές των Austriacard, Dimand, Lavipharm, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Intracom και Πλαστικά Θράκης. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Optima και Τεχνική Ολυμπιακή κερδίζουν από +0,5%, ενόσω η πρώτη ετοιμάζεται να εισέλθει στον FTSE Large Cap (στη θέση της Autohellas).
Συνολικά στο χρηματιστηριακό, 13 μετοχές κινούνται ανοδικά, 63 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,6 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Πώς το free float αλλάζει τον χάρτη των εισηγμένων
Αναβάλλεται η άφιξη του Άγιου Βασίλη
Στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ευρώπη φθάνουν τα απόνερα του χθεσινοβραδινού sell – off στη Wall Street, μετά το σήμα της Federal Reserve για «φρενάρισμα» της νομισματικής χαλάρωσης μέσα στο 2025.
Το «αφεντικό» της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να προχώρησε σε περικοπή των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης για τον τελευταίο μήνα του 2024, αλλά τα όσα εκτίμησε για το επόμενο έτος σίγουρα απογοήτευσαν τους επενδυτές.
Ο Τζερόμ Πάουελ, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του πληθωρισμού, εκτιμώντας ότι δεν θα φθάσει στον στόχο του 2% πριν το 2027, έστειλε σήμα για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025, με τους αναλυτές να περιμένουν μόλις δύο περικοπές έναντι τεσσάρων προηγουμένως.
Αυτό, όπως ήταν εύλογο, πυροδότησε ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων στη Wall Street, με τον S&P 500 να βουλιάζει κατά σχεδόν 3% και τον Dow Jones να χάνει 1.123 μονάδες, παραμένοντας στο «κόκκινο» για 10η σερί συνεδρίαση.
Η ανησυχία επηρεάζει σήμερα και την Ευρώπη, με την Αθήνα να ανοίξει με σημαντικές απώλειες, θέτοντας σε δοκιμασία τα κεκτημένα του Δεκεμβρίου. Κάπως έτσι, η… άφιξη του «Άγιου Βασίλη» φαίνεται ότι αναβάλλεται, με τη Federal Reserve να «χαλάει» την προσπάθεια σύγκλισης με τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων.
Πάντως, μην ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά μετρά διψήφιες αποδόσεις μέσα στο 2024, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει +12,5% και τις τράπεζες +21,1%, ενόσω ταυτόχρονα οι αποτιμήσεις παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικές σε σχέση με το εξωτερικό.
Το ενδιαφέρον, στο μεταξύ, στρέφεται στην υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar προς τους μετόχους μειοψηφίας της Τέρνα Ενεργειακή, με τους Άραβες να αποκτούν το εναπομείναν ποσοστό της εισηγμένης έναντι 20 ευρώ/μετοχή. Μια εξέλιξη, η οποία θα προσφέρει έξτρα ρευστότητα σε αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η πώληση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας από τη Helleniq Energy, με τη διοίκηση των διυλιστηρίων να έχει προαναγγείλει την επιστροφή του 50% του τιμήματος στους μετόχους.
Σήμερα, επίσης, η μετοχή της As Company διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα του 0,05 ευρώ/μετοχή.
Πτώση άνω του 1% στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις γύρω από τη Fed επιφέρουν αξιοσημείωτες ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών, οι οποίες ταυτόχρονα περιμένουν και τις σημερινές αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας.
Σ’ αυτό το περιβάλλον της υψηλής νομισματικής αβεβαιότητας, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 μειώνεται στο -1,2% και τις 507 μονάδες, ενόσω οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο χάνουν τουλάχιστον 1%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη μεγάλη βουτιά της Τετάρτης, τα futures της Wall Street προσπαθούν να «βγάλουν» μια μικρή αντίδραση, με τον βιομηχανικό Dow Jones να θέτει τις βάσεις για την 1η ανοδική συνεδρίαση έπειτα από 10 ημέρες.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)