Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εθνική και Πειραιώς «κρατούν» τα ηνία

INTIME – NEWS

Πιέσεις στην Coca - Cola

Την προσπάθεια επιστροφής σε θετικό έδαφος συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και το βραχυπρόθεσμο περιβάλλον δεν προσφέρεται για την ανάληψη ιδιαίτερου ρίσκου.

Η ελληνική αγορά, σε κάθε περίπτωση, παραμένει άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.450 μονάδων, κάτι στο οποίο βοηθάει και η μικρή βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, όπου όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αποψινή απόφαση της Federal Reserve.

Ωστόσο, η απουσία ενός δυναμικού καταλύτη, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα στις «κορυφές» των 1.502 μονάδων, είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλη. Βέβαια, οι αναλυτές δεν αποκλείουν ένα τελευταίο «δώρο» από τον Άγιο Βασίλη.

Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,07% και διαμορφώνεται στις 1.453,76 μονάδες, κερδίζοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.452,80 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.452,55 έως 1.458,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, Εθνική και Πειραιώς «βγάζουν» αξιοσημείωτη αντίδραση μετά το διήμερο αρνητικό σερί, ενώ κατά σχεδόν +1% ενισχύεται και η Helleniq Energy. Από την άλλη πλευρά, η δεικτοβαρής Coca – Cola υποχωρεί κάτω των 33 ευρώ.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Αυτοί είναι οι πιο «πλούσιοι» της Αθήνας

Άνοδος 1% για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τις πρόσφατες πιέσεις από τα έκτακτα μέτρα για τις προμήθειες, επιχειρεί να βρει ξανά τον ανοδικό του βηματισμό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,99% και τις 1.285 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +1,63% και τα 7,724 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +1,27% και τα 3,895 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο +0,57% και το 1,594 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,59% και τα 2,208 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,24% και 3.540 μονάδες), η μετοχή της Helleniq Energy διευρύνεται στο +1,1% και τα 7,3 ευρώ, με τη μετοχή του ΔΑΑ να κερδίζει 1,6% και να επιστρέφει άνω των 8 ευρώ. Κατά 0,9% ενισχύεται και η μετοχή του ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola οπισθοχωρεί κατά 1,9% και «πέφτει» κάτω των 33 ευρώ. Οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και Viohalco χάνουν από περίπου 1%. Lamda, Sarantis και ΟΤΕ ακολουθούν στο -0,7%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,11% και 2.319 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει θετικά στο +1% και τα 2,5 ευρώ (υψηλό τριών ετών), ενώ οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Fourlis και ΕΥΑΘ αυξάνονται κατά έως 1%. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΠ περιορίζεται κατά 0,8% και υποχωρεί στα 30,1 ευρώ. Ideal και Lavipharm αναδιπλώνονται κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 39 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,2 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο – Μερίσματα: 10 εισηγμένες που «πάνε»… ταμείο τα Χριστούγεννα

Οι τελευταίες στροφές του 2024

Μόλις 7+1 συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του 2024 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν σηκώσει το πόδι από το γκάζι, μετά το εντυπωσιακό άλμα 100 μονάδων στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Κάπως έτσι, ενόσω ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στην περιοχή των 1.450 μονάδων (υψηλό 2,5 μηνών), εντούτοις δεν φαίνεται προς το παρόν να διαθέτει τα απαιτούμενα «καύσιμα», προκειμένου να ανακτήσει τις φετινές «κορυφές» των 1.502 μονάδων.

Αυτό, βέβαια, δεν αποκλείει το σενάριο ενός Santa-Claus-rally στις τελευταίες ημέρες του 2024, στην ύστατη προσπάθεια των επενδυτών να βελτιώσουν τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους και να παρουσιάσουν ένα θετικό αποτέλεσμα στους πελάτες τους.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι traders αρκούνται στην αφομοίωση των κεκτημένων και στη ρευστοποίηση των πρόσφατων κερδών. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη στο 2024 ανέρχεται στο +12,3%, με την αντίστοιχη άνοδο των τραπεζών να αγγίζει το +20%.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, το big-event αφορά τις αποφάσεις της Federal Reserve, η οποία εκτός απροόπτου θα προβεί σε νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, το ερωτηματικό έρχεται να προστεθεί στο 2025, καθώς ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα κατά πόσο οι Αμερικανοί θα μείνουν «πιστοί» στο μονοπάτι της νομισματικής χαλάρωσης.

Αυτή η αμφιβολία, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, έχει επιφέρει αρκετή νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, κάτι το οποίο εύλογα επηρεάζει και την Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τράπεζες, με τους αναλυτές να αποτιμούν τις επιπτώσεις των πρόσφατων μέτρων για τη μείωση των προμηθειών, ενώ μην ξεχνάμε και την υπόθεση της Τέρνα Ενεργειακή, όπου περιμένουμε την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar.

Μαθιός: Ο δύσκολος δρόμος της επιστροφής (;) για την υπεραιωνόβια βιομηχανία

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, όπως προαναφέρθηκε, όλη η προσοχή είναι στραμμένη στη Federal Reserve, η οποία θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Ταυτόχρονα, όμως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στις εκτιμήσεις για το 2025, οι οποίες έχουν πλέον αποκτήσει μια διάσταση ενισχυμένης αβεβαιότητας, λόγω αφενός της επιθυμίας του Ντόναλντ Τραμπ για ένα ισχυρό δολάριο, αφετέρου του κινδύνου αναζωπύρωσης του πληθωριστικού προβλήματος.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ελαφρώς στο +0,23% και τις 514 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να συσσωρεύει στο +0,28% και τις 20.302 μονάδες, στον απόηχο και της νέας αύξησης του ποσοστού της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Commerzbank (ανέρχεται πλέον στο 28%). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο Dow Jones μετρά εννέα σερί πτωτικές συνεδριάσεις, τα futures της Wall Street ετοιμάζονται για ένα ελαφρώς θετικό ξεκίνημα.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)