Μπορεί ο κλάδος της Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας να αποτελεί έναν από τους πλέον «hot» σε επίπεδο deals, συνεργιών και κερδοφορίας, αλλά η φετινή πορεία του δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν ήταν η πλέον αναμενόμενη.
Κι αυτό σχετίζεται τόσο με την εύλογη προσαρμογή των τιμών σε πρώτες ύλες, όσο και με τη φυσιολογική ανάγκη των επενδυτών να αφομοιώσουν το «γενναίο» re-rating των προηγούμενων ετών.
Το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών αποδεικνύει του λόγου το αληθές, με τον δείκτη FTSE_EU, στον οποίο εντάσσονται 10 εταιρείες από την Ενέργεια και την Κοινή Ωφέλεια, να καταγράφει μικρές απώλειες κατά -1,3% από τις αρχές του έτους, υπο-αποδίδοντας σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος την ίδια στιγμή εμφανίζει διψήφιες επιστροφές. Ακόμη κι αν το πρόσημο «γυρίσει» σε θετικό στις εναπομείνασες συνεδριάσεις του 2024, αυτό επ’ ουδενί αλλάζει την εικόνα της φετινής στασιμότητας.
Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι μετοχές του δείκτη συλλήβδην είχαν μια απογοητευτική πορεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Αυτοί είναι οι πιο «πλούσιοι» της Αθήνας
Οι μετοχές που ξεχώρισαν
Ο επενδυτής, για παράδειγμα, μπορεί κάλλιστα να ξεχωρίσει την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία ενισχύεται κατά τουλάχιστον +24% μέσα στο 2024, έχοντας σκαρφαλώσει σε μια αποτίμηση 2,38 δισ. ευρώ, χάρη στο mega deal με τους Άραβες της Masdar.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα της 3ετίας (2,5 ευρώ), εμφανίζει κέρδη άνω του +13%, έχοντας καταφέρει να «πουλήσει» ένα πολλά υποσχόμενο story.
Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία παραμένει σημαντικά υποτιμημένη, ενισχύεται κατά +5% από τις αρχές του έτους, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 4,3 δισ. ευρώ.
Η Helleniq Energy, από την πλευρά της, είναι σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αν και έχει «σβήσει» τις απώλειες από την έκτακτη φορολόγηση των περσινών οικονομικών μεγεθών, με τη βοήθεια των τελευταίων αισιόδοξων κινήσεων, όπως της διανομής προμερίσματος, της εξαγοράς της Elpesidon, αλλά και της διαφαινόμενης πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Το νερό που ακριβαίνει, τα 2 deals που «σιγοβράζουν» και ο Έλληνας που σώζει το Λονδίνο
Όσον αφορά τη Metlen, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου (4,88 δισ. ευρώ), η μεταβολή του 2024 αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Πικρή γιατί είναι αρνητική κατά -6%, γλυκιά γιατί ο Δεκέμβριος αποδεικνύεται αρκετά «γενναιόδωρος» (+10%), εν όψει και της σημαντικής εισόδου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Επιπλέον, η Motor Oil, η οποία υποχωρεί κατά -14% μέσα στο 2024 (παρά το γεγονός ότι τον Μάιο έφθασε έως το ιστορικό υψηλό των 28 ευρώ), εξακολουθεί να διατηρεί την αποτίμηση των 2,2 ευρώ.
Μικρές απώλειες παρουσιάζουν και οι δύο εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ), για τις οποίες το ζήτημα των τιμολογίων συνιστά «game changer». Τέλος, οι «μικρότερες» ΕΛΙΝ και Revoil χάνουν 13,9% και 5,7%, αντίστοιχα.
Οι εισηγμένες του δείκτη Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας (μεταβολή στο 2024 / κεφαλαιοποίηση)
• Metlen: -6,7% / 4.880 εκατ. ευρώ
• ΔΕΗ: +5,2% / 4.320 εκατ. ευρώ
• Τέρνα Ενεργειακή: +24,3% / 2.380 εκατ. ευρώ
• Motor Oil: -14,5% / 2.250 εκατ. ευρώ
• Helleniq Energy: 0,0% / 2.220 εκατ. ευρώ
• ΕΥΔΑΠ: -3,6% / 623 εκατ. ευρώ
• ΑΔΜΗΕ: +13,5% / 589 εκατ. ευρώ
• ΕΥΑΘ: -4,1% / 118 εκατ. ευρώ
• ΕΛΙΝ: -13,9% / 50 εκατ. ευρώ
• Revoil: -5,7% / 38 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ: -1,3% / 17.468 εκατ. ευρώ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)