Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πώς το free float αλλάζει τον χάρτη των εισηγμένων

Ποιες εισηγμένες καλούνται να προχωρήσουν σε «διορθωτικές» κινήσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τουλάχιστον 26 εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι οποίες καλούνται μέσα στο α’ εξάμηνο του 2025 να προχωρήσουν σε «διορθωτικές» κινήσεις, προκειμένου να βελτιώσουν το ποσοστό ελεύθερης διασποράς, με βάση τον νέο κανονισμό της ΕΧΑΕ.

Ο πρώτος επίσημος έλεγχος του free float είναι προγραμματισμένος για τον προσεχή Ιούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι το ταμπλό της αγοράς, σε περίπου 6-7 μήνες από σήμερα, ενδεχομένως θα είναι τελείως διαφορετικό, καθώς είναι βέβαιο ότι αρκετές εταιρείες θα χρειαστεί να προσφύγουν στο επενδυτικό κοινό (είτε μέσω ΑΜΚ, είτε μέσω placement), προκειμένου να βελτιώσουν τη διασπορά τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, όσες εισηγμένες δεν προβούν στις πρέπουσες ενέργειες, τότε κινδυνεύουν να βρεθούν –σε βάθος ορισμένων ετών- είτε στην Εναλλακτική Αγορά είτε εντελώς εκτός Χρηματιστηρίου.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Ποιες μετοχές κάνουν «τέλειο» β’ εξάμηνο

Και φυσικά μην ξεχνάμε όσες εταιρείες είναι πιθανό να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση μέσα στο 2025 ή όσες βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός του ταμπλό, με πρόσφατο δημοσίευμα της «Ν» να σημειώνει ότι ένας διψήφιος αριθμός «φλερτάρει» με την εισαγωγή, ενώ τουλάχιστον δύο ετοιμάζονται να πουν… αντίο.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις γύρω από το free float, τότε γίνεται σαφές ότι μέσα στο 2025 η «γεωγραφία» των εισηγμένων θα είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με τη σημερινή.

Με το βλέμμα στο free float

Αυτήν την στιγμή, με βάση τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις και τα ισχύοντα δεδομένα, παρεμβάσεις στη μετοχική τους διασπορά θα πρέπει οπωσδήποτε να πράξουν τουλάχιστον 26 εισηγμένες από την Κύρια Αγορά.

Πρόκειται για τέσσερις «μεγάλες», αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν free float μικρότερο του απαιτούμενου 15%, καθώς και ακόμη 22 «μικρές», αξίας λιγότερη των 200 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν διασπορά κάτω του αναγκαίου 25%.

Φυσικά, στις παραπάνω εταιρείες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και κάποιες εξ όσων βρίσκονται στην Κατηγορία της Επιτήρησης ή της Αναστολής Διαπραγμάτευσης, οι οποίες όμως, αντιμετωπίζουν πιο επείγοντα προβλήματα απ’ αυτό της μειωμένης διασποράς.

Οι τέσσερις «μεγάλες»

Ας ξεκινήσουμε από τις τέσσερις «μεγάλες», οι οποίες για να αποφύγουν τις περιπέτειες θα πρέπει να βελτιώσουν το free float σε επίπεδα τουλάχιστον 15%, όπως ορίζει ο νέος κανονισμός της ΕΧΑΕ.

Σ’ αυτήν την κατηγορία εντάσσεται η Attica Bank, η οποία μετά την πρόσφατη ΑΜΚ έχει ως βασικούς μετόχους το Thrivest και το ΤΧΣ. Από κοινού ελέγχουν τουλάχιστον το 91% του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει η CEO της τράπεζας, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει placement της τάξης του 6% – 7%, με στόχο την ευθυγράμμιση με τους νέους κανόνες.

Χρηματιστήριο: «Απογείωση» για την ΕΝ.Α. με ράλι άνω του +60%

Σε placement πρόκειται να προβεί και η Attica Group, της οποίας ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η Strix της Τρ. Πειραιώς, ελέγχει το 86,7%. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η παραχώρηση ενός μικρού ποσοστού έως 2%, ώστε να λάβει το «ok» των αρμόδιων αρχών στον έλεγχο του προσεχούς Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, η Τρ. Πειραιώς θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίο placement και στην περίπτωση της Trastor, όπου το τρέχον free float είναι κάτω του 2%.

Όσον αφορά, παράλληλα, τη Καπνοβιομηχανία Καρέλια, οι βασικοί μέτοχοι οφείλουν να καταλήξουν σε μια ενιαία γραμμή, προκειμένου το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην χάσει μια εισηγμένη αξίας τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ.

Στην παραπάνω λίστα μέχρι πρότινος συγκαταλέγονταν και οι Prodea – Λάμψα, οι οποίες όμως αυτήν την στιγμή έχουν βελτιώσει τη διασπορά σε επίπεδα άνω του 15%, γλιτώνοντας τις περιττές περιπέτειες.

Σ’ αυτό το σημείο, ας σημειωθεί ότι ο τακτικός έλεγχος των εισηγμένων λαμβάνει υπόψη τον μέσο όρο του free float κατά το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2025 τα όρια θα «τσεκαριστούν» με βάση τη μέση μετοχική διασπορά, η οποία ίσχυε στο χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 30η Ιουνίου.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι από τους κανονισμούς του free float εξαιρούνται όλες οι μετοχές που εντάσσονται στην Κατηγορία της Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας, δηλαδή όσες έχουν «ζωηρή» δραστηριότητα στο ταμπλό.

Εισηγμένες: «Ανάσα» από τη μείωση επιτοκίων – Ποιες ωφελούνται περισσότερο

Οι περιπτώσεις των «μικρών»

Εξετάζοντας τώρα, όσες «μικρές» εισηγμένες έχουν διασπορά κάτω του 25% και επομένως, θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις, στη λίστα υπάρχουν τουλάχιστον 22 μετοχές.

Ανάμεσα σ’ αυτές ξεχωρίζουν κυρίως οι ΕΥΑΘ, Alumil, Premia, Flexopack κ.α., των οποίων βέβαια, οι αναγκαίες παρεμβάσεις δεν απαιτούν μεγάλα placement. Αντίθετα, η διάθεση ενός μικρού ποσοστού αρκεί, ώστε να πάρουν το απαιτούμενο «οk» και να αποφύγουν τις περιπέτειες.

Από την άλλη πλευρά, σαφώς πιο επιθετικές και γενναίες πρέπει να είναι οι αποφάσεις για τις Alpha Real Estate, Μπλε Κέδρος, MIG κ.α., των οποίων η διασπορά προς το παρόν απέχει παρασάγγας από τα αναγκαία όρια.

Οι επιλογές

Βέβαια, όλες έχουν το χρονικό περιθώριο για να προβούν εγκαίρως στις διορθωτικές κινήσεις, εφόσον φυσικά επιθυμούν να παραμείνουν στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το super deal της Μαριάννας Λάτση

Κι αυτό το αναφέρουμε γιατί, όπως έχει σημειωθεί και παραπάνω, θα προβλέπεται η δυνατότητα επιλογής του «υποβιβασμού» στην ΕΝ.Α., όπου δεν θα υπάρχει η υποχρέωση τήρησης των αυστηρών ορίων του free float.

Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όταν και γίνει επισήμως γνωστό το ακριβές πλαίσιο για τη μεταβίβαση μιας εταιρείας από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά.

Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ορισμένες εταιρείες, οι οποίες θα επιλέξουν την οριστική έξοδο από το Χ.Α., όπως ήδη έχει δρομολογήσει ο βασικός μέτοχος της ΒΙΣ, ο οποίος τελεί σε διαδικασία δημόσιας προσφοράς προς τους μετόχους μειοψηφίας.

Ειδική μνεία, τέλος, πρέπει να γίνει στην περίπτωση του ΟΛΘ, του οποίου η κεφαλαιοποίηση αυτήν την στιγμή ξεπερνά το όριο των 200 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η απαιτούμενη διασπορά να καθορίζεται στο 15%. Ωστόσο, σε περίπτωση υποχώρησης κάτω των 200 εκατ. ευρώ (μέσο όρο) στο α’ εξάμηνο του 2025, τότε αυτομάτως η ανάγκη για το μεσοσταθμικό free float μεταβάλλεται στο 25%. Για την ιστορία, αυτήν την στιγμή, η μετοχική διασπορά της εισηγμένης ανέρχεται λίγο άνω του 21%.

Χρηματιστήριο – Μερίσματα: 10 εισηγμένες που «πάνε»… ταμείο τα Χριστούγεννα

Τι ορίζει ο νέος κανονισμός

O νέος κανονισμός της ΕΧΑΕ, προβλέπει ότι κάθε εισηγμένη υποχρεούται να τηρεί σε συνεχή βάση ποσοστό διασποράς:

  • τουλάχιστον 25%, όταν η μέση κεφαλαιοποίηση του προηγούμενου 6μήνου, είναι κάτω των 200 εκατ. ευρώ
  • τουλάχιστον 15%, όταν η μέση κεφαλαιοποίηση του προηγούμενου 6μήνου, είναι μεγαλύτερη των 200 εκατ. ευρώ

Ο πρώτος έλεγχος επάρκειας της διασποράς είναι προγραμματισμένος για την 1η Ιουλίου του 2025 και θα αφορά το μέσο free float του α’ εξαμήνου (1η Ιανουαρίου έως 30η Ιουνίου του 2025).

Πώς ορίζεται η διασπορά

Η διασπορά, σύμφωνα με την ΕΧΑΕ, ορίζεται ως το άθροισμα του ποσοστού συμμετοχής όσων κατέχουν άμεσα ή έμμεσα μερίδιο μικρότερο του 5% επί του μετοχικού κεφαλαίου. Επομένως, για τον υπολογισμό της διασποράς δεν λαμβάνονται υπόψη οι μετοχές που κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι και όσοι ελέγχουν μερίδιο άνω του 5%.

Πότε ελέγχεται η διασπορά

Η διασπορά ελέγχεται δύο φορές τον χρόνο:

  • Τον Ιανουάριο, με εξάμηνο αναφοράς την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους
  • Τον Ιούλιο, με εξάμηνο αναφοράς την περίοδο Ιανουαρίου – Ιούνιο, η οποία μόλις προηγήθηκε.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται όσες μετοχές εντάσσονται στην κατηγορία της Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας –ανεξαρτήτως αν πληρούν ή όχι τα όρια της μετοχικής διασποράς.

Τι συμβαίνει στους «παραβάτες»

Όσοι, κατά τον τακτικό έλεγχο, δεν τηρούν τα απαιτούμενα όρια διασποράς (25% ή 15%) και δεν ανήκουν στην Υψηλή Συναλλακτική Δραστηριότητα, έχουν προθεσμία έξι μηνών για την αποκατάσταση του free float, με δυνατότητα παράτασης κατά επιπλέον έξι μήνες. Επίσης, θα υπάρχει υποχρέωση διορισμού τουλάχιστον δύο ειδικών διαπραγματευτών ενός τριών μηνών από την πρώτη προθεσμία. Σε περίπτωση μη αποκατάστασης της διασποράς μετά τη λήξη των παρατάσεων, η μετοχή:

  • μεταφέρεται στην Κατηγορία της Επιτήρησης, εφόσον η διασπορά είναι τουλάχιστον 10%. Ο νέος κανονισμός του Χ.Α. ορίζει τον χρόνο παραμονής μιας εταιρείας στην Κατηγορία της Επιτήρησης στα δύο χρόνια
  • αναστέλλεται άμεσα η διαπραγμάτευσή της, εφόσον η διασπορά υπολείπεται το 10%

Μάνος: Ο «πρωταθλητής» των φετινών αποδόσεων με ράλι άνω του +270%

Οι εισηγμένες που δεν τηρούν τα νέα όρια μετοχικής διασποράς (με βάση τα δεδομένα της 17ης Δεκεμβρίου)

1. Attica Bank*
2. Καρέλια*
3. Attica Group*
4. Trastor*
5. Alpha Αστικά Ακίνητα
6. MIG
7. Moda Bagno
8. AVE
9. Flexopack
10. ΚΕΠΕΝΟΥ
11. ΔΑΙΟΣ
12. Βογιατζόγλου
13. Ιατρικό Αθηνών
14. Αττικές Εκδόσεις
15. Λαζαρίδη
16. Αλουμύλ
17. ΕΥΑΘ
18. Ακρίτας
19. Premia
20. ΕΛΤΟΝ
21. Σαραντόπουλος
22. Μαθιός
23. Εβροφάρμα
24. Loulis
25. Νάκας
26. Μπλε Κέδρος

*Πρόκειται για εισηγμένες αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, για τις οποίες προβλέπεται κατώτατο όριο διασποράς 15% και όχι 25%, όπως ισχύει στις υπόλοιπες

Σιάμισιης: Οι τρεις κινήσεις που αλλάζουν το story της Helleniq Energy

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)