Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι πωλητές για 2η ημέρα

Alexandros Michailidis / SOOC

Πιέσεις σε Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις παρατηρούνται και σήμερα (17/12) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διατηρούν τα ηνία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Το επιφυλακτικό κλίμα στο εξωτερικό, αναμφίβολα, επηρεάζει την πορεία της ελληνικής αγοράς, η οποία σε κάθε περίπτωση διατηρεί τα ισχυρά κέρδη του Δεκεμβρίου (περίπου στο +5%) και παραμένει άνω του κρίσιμου ψυχολογικού ορίου των 1.450 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σαφές ότι αυτήν την στιγμή -παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις- απουσιάζει ο «καταλύτης», ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει την Αθήνα άμεσα προς τα φετινά ρεκόρ (και ρεκόρ 13 ετών) των 1.502 μονάδων.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια κάμψη κατά 0,63% και διαμορφώνεται στις 1.455,18 μονάδες, χάνοντας περίπου 9,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.464,48 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.455,18 έως 1.465,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 51 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες καταγράφουν ελεγχόμενες απώλειες κάτω του 1%, ενόσω οι πιέσεις σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Cenergy αποδεικνύονται αισθητά εντονότερες και φθάνουν έως το -2%, επηρεάζοντας αρνητικά την πορεία της εγχώριας αγοράς.

Απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, στον απόηχο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη μείωση των προμηθειών, υποχωρεί για 2η διαδοχική συνεδρίαση, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -0,22% και τις 1.282 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -0,49% και τα 7,682 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,23% και τα 3,875 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -0,22% και το 1,604 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank είναι αμετάβλητη στα 2,20 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,68% και 3.544 μονάδες), η μετοχή της Jumbo αναδιπλώνεται στο -2% και τα 25,6 ευρώ, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΛΒΑΛΑΧΑΛΚΟΡ να χάνουν τουλάχιστον 1%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Coca – Cola περιορίζεται κατά 1,9% και «πέφτει» κάτω των 33 ευρώ. Οι μετοχές των Motor Oil, ΔΕΗ, Σαράντης, Lamda και Cenergy ακολουθούν με πτώση έως 0,9%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Viohalco και Titan Cement κερδίζουν από 0,9% και 0,8%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,10% κα 2.319 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,5% και το 0,97 ευρώ, με τις μετοχές των ΟΛΠ, Κρι Κρι και Quest να έπονται τουλάχιστον στο -1%. Η Ideal, από την πλευρά της, συρρικνώνεται κατά 0,8%. Αντίθετα, η μετοχή της Dimand επιχειρεί να ξεκολλήσει από τα πρόσφατα χαμηλά, ενισχυόμενη κατά 1,2%. Κατά 1% αυξάνεται και η μετοχή της Austriacard, ενώ η μετοχή της ΕΥΑΘ κερδίζει 1,2%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,2 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο – Μερίσματα: 10 εισηγμένες που «πάνε»… ταμείο τα Χριστούγεννα

Σταθεροποίηση για το Χρηματιστήριο

Την «περιπλάνηση» πέριξ των 1.460 μονάδων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές μετρούν αντίστροφα για την ολοκλήρωση ακόμη ενός κερδοφόρου έτους (4ο συνεχόμενο).

Ο Γενικός Δείκτη, κατόπιν της μεγάλου ανόδου του Δεκεμβρίου (+5%), έχει σταθεροποιηθεί άνω των 1.450 μονάδων, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 μηνών, και περιμένει την… ευκαιρία να γεφυρώσει περαιτέρω την απόσταση από τα φετινά ρεκόρ των 1.502 μονάδων.

Το αν θα τα καταφέρει μέσα στις εναπομείνασες συνεδριάσεις του 2024 ή μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2025, μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Ανεξαρτήτου αυτού, πάντως, η μέση απόδοση του φετινού έτους ανέρχεται στο αρκετά ικανοποιητικό +13,2%.

Βέβαια, το γεγονός ότι ο αμερικανικός S&P 500 και ο γερμανικός DAX «παίζουν» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με αποδόσεις άνω του +20%, αναμφίβολα, αφήνει την επενδυτική κοινότητα μ’ ένα μικρό παράπονο -παρότι η αθροιστική άνοδος του Γ.Δ. στην 4ετία ξεπερνά το +80%.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις τράπεζες, οι οποίες χθες υποχώρησαν κατά περίπου 1%, στον απόηχο των κυβερνητικών μέτρων για τη μείωση των προμηθειών. Εάν και οι παρεμβάσεις ήταν αναμενόμενες, είναι σαφές ότι θα έχουν μια μικρή επίπτωση τόσο στη μελλοντική κερδοφορία, όσο και στις τιμές – στόχους των αναλυτών.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μετοχή της Metlen, η οποία αναρριχάται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 2,5 μηνών, έχοντας αφήσει πίσω το ναδίρ των 31 ευρώ και έχοντας επιστρέψει στην περιοχή των 34 ευρώ. Κι όλα αυτά, εν μέσω του επίσημου αιτήματος για ένταξη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Την ίδια στιγμή, από μέρα σε μέρα αναμένεται η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar στην Τέρνα Ενεργειακή, κατόπιν της πρόσφατης συναλλαγής για το 70% του μετοχικού κεφαλαίου. Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα επιφέρει σημαντική αύξηση της ρευστότητας για αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ευχής έργον είναι αυτή η ρευστότητα να επιστρέψει στην αγορά.

Μάνος: Ο «πρωταθλητής» των φετινών αποδόσεων με ράλι άνω του +270%

Σημειωτόν η Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, όλα τα επενδυτικά βλέμματα εστιάζουν στη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Οι αναλυτές περιμένουν ακόμη μία μείωση στα αμερικανικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, το μείζον αφορά την επόμενη ημέρα, καθώς το χρονοδιάγραμμα για το 2025 παραμένει εξαιρετικά θολό, λόγω αφενός της αλλαγής στον Λευκό Οίκο (έλευση του Ντόναλντ Τραμπ), αφετέρου ορισμένων ανησυχητικών στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,34% και τις 514 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να είναι σταθερός στις 20.321 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street κινούνται πτωτικά, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το 2018 (8×8).

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)