Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τραπεζικές πιέσεις «φρενάρουν» την Αθήνα – Στηρίγματα από Metlen, ΑΔΜΗΕ

Στην περιοχή των 1.460 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις επιδίδονται σήμερα (16/12) οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω η αγορά σπεύδει να αποτιμήσει τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων.

Βέβαια, η εν εξελίξει αναδίπλωση επ’ ουδενί αναιρεί το θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται σταθερά άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.450 μονάδων και να συντηρεί την επαφή με τα υψηλά έτους και υψηλά 13ετίας των 1.502 μονάδων.

Η σημερινή εβδομάδα, στο μεταξύ, είναι η τελευταία «γεμάτη» για το 2024, καθώς ακολουθούν οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η συνολική απόδοση της αγοράς κυμαίνεται στο +13,5%, αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση, αν αναλογιστούμε τα ρεκόρ σε DAX και Wall Street.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση του πενθήμερου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη κάμψη κατά 0,58% και διαμορφώνεται στις 1.460,77 μονάδες, χάνοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.469,32 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.459,12 έως 1.466,98 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, Εθνική, Alpha και Πειραιώς χάνουν τουλάχιστον 1,5%, αν και οι ρευστοποιήσεις δεν προσλαμβάνουν ανησυχητική μορφή. Από την άλλη πλευρά, η Metlen συνεχίζει την ανοδική αντίδραση, στον απόηχο του αιτήματος εισαγωγής στο Λονδίνο, ενώ ο ΑΔΜΗΕ αγγίζει τα 2,5 ευρώ, χάρη στα ισχυρά κέρδη του 9μήνου.

Πτώση 1,3% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, αποτιμώντας τα κυβερνητικά μέτρα μέτρων που εκτιμάται ότι θα επιφέρουν επιβάρυνση τουλάχιστον 330 εκατ. ευρώ, αναδιπλώνεται με ψυχραιμία στο -1,36% και τις 1.280 μονάδες, διατηρώντας την απόδοση του 2024 σε επίπεδα άνω του +20%.

Η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -1,83% και τα 7,706 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -1,57% και το 1,5945 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -1,53% και τα 3,872 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,68% και τα 2,197 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,60% και 3.562 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola υποχωρεί στο -0,9% και τα 33,6 ευρώ, με τη μετοχή της Cenergy να χάνει 1,1% και να πέφτει στα 9,2 ευρώ. Η μετοχή της Titan, επίσης, διολισθαίνει στο -1,1% και τα 38,5 ευρώ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ αναδιπλώνονται κατά έως 0,7%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Metlen συνεχίζει την ανοδική αντίδραση, ενισχυόμενη στο +1,1% και τα 34,5 ευρώ (υψηλό 2,5 μηνών). Κατά 1,1% αυξάνεται και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία δείχνει διάθεση προσέγγισης των 2 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,00% και 2.314 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει θετικά στο +1,2% και προσεγγίζει τα 2,5 ευρώ (υψηλό 3ετίας), λαμβάνοντας ώθηση από τα οικονομικά μεγέθη του 9μήνου. ΕΧΑΕ, Πλαστικά Θράκης και Lavipharm σκαρφαλώνουν έως το +1,6%. Αντίθετα, η μετοχή της Intralot υποχωρεί στο -1,3% και το 0,98 ευρώ. Πτώση έως 0,7% εμφανίζουν και οι μετοχές των Intrakat, Profile, Trade Estates.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,7 δισ. ευρώ.

Το super deal της Μαριάννας Λάτση

4ο σερί ανοδικό έτος για το Χ.Α.

Μια μέση απόδοση της τάξης του +13,5% εμφανίζει από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου έχει αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική ψυχολογία και έχει επαναφέρει την ελληνική αγορά σε τροχιά σύγκλισης με τις πολυπόθητες «κορυφές» των 1.502 μονάδων.

Τα κέρδη, άλλωστε, στον τελευταίο μήνα του 2024 ξεπερνούν το +5,4%, με την Αθήνα να μετρά 7/9 θετικές συνεδριάσεις, έχοντας ως μεγάλο «πρωταγωνιστή» τις τράπεζες, οι οποίες μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα ενισχύονται κατά σχεδόν +13%, έχοντας διευρύνει τη φετινή απόδοση του κλαδικού δείκτη σε επίπεδα άνω του +22%.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά, η οποία καταγράφει μια αθροιστική μεταβολή της τάξης των 100 μονάδων από τα χαμηλά του Νοεμβρίου (1.366 μονάδες στις 19/11), ετοιμάζεται σιγά – σιγά να αποχαιρετήσει το 4ο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος.

Αυτό μεταφράζεται σε σωρευτική άνοδο κατά τουλάχιστον +81% από τα τέλη του 2020, καθώς και κατά τουλάχιστον +200% από τα πανδημικά χαμηλά των 484 μονάδων (16 Μαρτίου του 2020). Καθ’ όλου άσχημα, δηλαδή, για όσους αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο, να «μπουν» εγκαίρως στην αγορά και να καβαλήσουν το ανοδικό «κύμα» από τη γέννησή του.

Παρ’ όλα αυτά, η φετινή χρονιά φαίνεται ότι αφήνει μια… γλυκόπικρη γεύση ή αν προτιμάται ένα «αχ». Μπορεί, λοιπόν, από τη μία πλευρά, να συμπληρώνουμε ακόμη μία χρονιά θετικών αποδόσεων, αλλά στην επενδυτική κοινότητα επικρατεί η αίσθηση του ανικανοποίητου. Κι αυτό είναι εν μέρει δικαιολογημένο, αν ρίξουμε μια ματιά τι συμβαίνει στο εξωτερικό.

Το +13,5% του Γενικού Δείκτη υπολείπεται των αντίστοιχων αποδόσεων στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα του DAX, o οποίος φιγουράρει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία υπο-αποδίδει σε σχέση με την ελληνική.

Την ίδια στιγμή, ενόσω οι αποτιμήσεις των εγχώριων εισηγμένων εξακολουθούν να «παίζουν» σε ελκυστικά επίπεδα, όντας αισθητά πιο «φθηνές» σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ευρώπη, οι ξένοι συνεχίζουν να… κλείνουν τα μάτια και να αγοράζουν γερμανικές ή γαλλικές μετοχές σε σαφώς πιο ακριβές τιμές. Μην ξεχνάμε ότι η αναλογία τιμή προς κέρδη -το γνωστό P/E- υπολογίζεται σε μονοψήφια επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη της Αθήνας, όπως καταδείχθηκε και σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Ν».

Φυσικά, το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ανήκει ακόμα στην κατηγορία των Αναδυόμενων Αγορών και όχι των Αναπτυγμένων Αγορών, εξηγεί ως έναν βαθμό αυτό το παρατεταμένο discount. Αλλά και πάλι, η δυναμική της φετινής ανόδου θα μπορούσε, πράγματι, να ήταν διαφορετική, δεδομένων των ελκυστικών αποτιμήσεων, της πολιτικής σταθερότητας, της υπεραπόδοσης της οικονομίας και του σχετικά αισιόδοξου μακροοικονομικού πλαισίου. Κι όλα αυτά σε σύγκριση με μια Ευρώπη, η οποία αναμφίβολα έχει τα προβλήματά της.

Σαχίνης: Πότε θα τρέξει… νερό στο Χρηματιστήριο;

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην επικείμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη – Τετάρτη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει μικρή πτώση στο -0,35% και τις 514 μονάδες, ενόσω ο γερμανικός DAX υποχωρεί στο -0,37% και τις 20.331 μονάδες. Στη Wall Street, τα προσυμβόλαια δείχνουν ένα οριακά ανοδικά άνοιγμα στη συνεδρίαση.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)