Skip to main content

Σε υψηλά σχεδόν 50 ετών οι τιμές του καφέ. Και το ράλι θα έχει συνέχεια

Εκρηκτικός συνδυασμός φθίνουσας προσφοράς και αυξανόμενης ζήτησης

«Πικρός» ο καφές για τους καταναλωτές, με την τιμή του να καλπάζει από ρεκόρ σε ρεκόρ και τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι δεν έχουμε ακόμη δει τα χειρότερα.

Τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου του αράμπικα σκαρφάλωσαν στα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 348,35 σεντς ανά λίβρα, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Από τις αρχές του έτους παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 70%.

Η τελευταία φορά που η ποικιλία αράμπικα, η πιο δημοφιλής παγκοσμίως, ήταν τόσο υψηλή ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν το χιόνι και οι υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις φυτειών καφέ στη Βραζιλία.

Φημισμένοι για την απαλή και γλυκιά τους γεύση, οι κόκκοι arabica αποτελούν από το 60% έως το 70% της παγκόσμιας αγοράς καφέ. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, παράλληλα με την παγκόσμια εξάρτηση από τις προμήθειες από σχετικά λίγες περιοχές, θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες για την πρόσφατη άνοδο των τιμών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης robusta, εν τω μεταξύ, σκαρφάλωσαν επίσης σε νέο υψηλό ρεκόρ στα τέλη Νοεμβρίου. Οι κόκκοι robusta είναι γνωστοί για την έντονη και πικρή γεύση τους και χρησιμοποιούνται συνήθως σε μείγματα για στιγμιαίο καφέ.

Οι καιρικές συνθήκες οδηγούν τις τιμές

«Η Βραζιλία γνώρισε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από έντονες βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο, προκαλώντας φόβους για τις καλλιέργειες», δήλωσε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank της Δανίας, σε πρόσφατο σημείωμά του.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι παρατεταμένα δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη συγκεκριμένη χώρα θα οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα τις τιμές του καφέ. «Η ιστορία δείχνει ότι οι τιμές του καφέ θα υποχωρήσουν μόνο όταν βελτιωθεί η προσφορά και ανανεωθούν τα αποθέματα», εξήγησε ο Ντέιβιντ Όξλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος για τα εμπορεύματα στην Capital Economics. «Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, όχι μήνες», προειδοποίησε.

Μάλιστα ενώ η προσφορά είναι υπό πίεση, η ζήτηση βαίνει αυξανόμενη, καθώς ο καφές εξελίσσεται σε αγαπημένο ρόφημα και των Κινέζων. Η συνεχής επέκταση των αγορών κατανάλωσης και η εξάρτηση από έναν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό παραγωγών (Βραζιλία, Βιετνάμ, Κολομβία και Αιθιοπία) συνιστά έναν εκρηκτικό συνδυασμό. «Η συγκέντρωση αυτή καθιστά εξαιρετικά ευάλωτες τις τιμές στις καιρικές συνθήκες, ειδικά αυτές που επικρατούν σε Βραζιλία και Βιετνάμ, τις χώρες που καλύπτουν το 56% της παγκόσμιας παραγωγής».