Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα κέρδη του Δεκεμβρίου και η ευκαιρία για κατοχύρωση

Στο +0,5% η άνοδος του Γ.Δ. στην εβδομάδα

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται σήμερα (13/12) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω ο Γενικός Δείκτης παραμένει σταθερά άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.450 μονάδων.

Μέχρι στιγμής, η αθροιστική μεταβολή του πενθήμερου ανέρχεται σε +0,55%, δίνοντας συνέχεια στις ανέφελες ημέρες του Δεκεμβρίου. Ένας μήνας, ο οποίος προσφέρει μέση απόδοση άνω του +5%.

Κάπως έτσι, από τις αρχές του έτους, τα σωρευτικά κέρδη της ελληνικής αγοράς διαμορφώνονται σε τουλάχιστον +13,2%, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν για ακόμη μία χρονιά και να πετυχαίνουν επιστροφές περίπου +22% μέσα στο 2024 -μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την υψηλή κερδοφορία και την επιστροφή στα μερίσματα.

Εισηγμένες: «Ανάσα» από τη μείωση επιτοκίων – Ποιες ωφελούνται περισσότερο

Κι όλα αυτά, ενόσω το εορταστικό κλίμα της περιόδου, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις και το σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο, επιτρέπουν στους αναλυτές να αισιοδοξούν για μια κίνηση προς τις 1.502 μονάδες, δηλαδή προς τα υψηλά έτους και υψηλά 13 ετών.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μέχρι στιγμής ικανοποιητικές αποδόσεις προσφέρουν την ευκαιρία για κατοχύρωση, με τους «βιαστικούς» επενδυτές να ρευστοποιούν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών, κάτι το οποίο παρατηρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, και για όσο διάστημα οι γεωπολιτικοί «σεισμοί» δεν επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία, η μεγάλη «εικόνα» στο Χ.Α. παραμένει θετική, με αρκετά blue chips (π.χ. Cenergy, Εθνική) να υπερβαίνουν τις τιμές των πρόσφατων placements, σε μια ξεκάθαρη ψυχολογική ώθηση.

Σήμερα, στο μεταξύ, οι επενδυτές καλούνται να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα 9μήνου της Attica Bank, ενόσω από το ταμπλό διαγράφονται οριστικά και αμετάκλητα οι μετοχές των Fieratex και MLS Πληροφορική.

Χρηματιστήριο: «Απογείωση» για την ΕΝ.Α. με ράλι άνω του +60%

Στο επίκεντρο η ΕΚΤ

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές καλούνται να αποτιμήσουν τη νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ –3η συνεχόμενη και συνολικά 4η μέσα στο 2024– αλλά και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έδειξε να ανησυχεί περισσότερο για την πορεία της ανάπτυξης, παρά για την πορεία του πληθωρισμού.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)