Ενόσω η ΕΚΤ αποχαιρέτησε το 2024 με ακόμη μία μείωση επιτοκίων -3η συνεχόμενη και συνολικά 4η από τον Ιούνιο, όταν ξεκίνησε ο κύκλος «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής- οι εισηγμένες του Χρηματιστηρίου παίρνουν σημαντικές «ανάσες», ωφελούμενες από την ελάφρυνση του χρηματοοικονομικού κόστους.
Κι αυτό δεν αφορά μόνο όσες έχουν «βαρύ» δανεισμό και προβληματικό ισολογισμό, αλλά κυρίως όσες «τρέχουν» μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, τα οποία καλούνται να χρηματοδοτήσουν μέσω των τραπεζικών προϊόντων.
Δεν είναι τυχαίο ότι, με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου, οι εισηγμένες με τις υψηλότερες δανειακές υποχρεώσεις ανήκουν στην Υψηλή Κεφαλαιοποίηση, όπως είναι για παράδειγμα η ΔΕΗ, η Coca Cola HBC, η Metlen, η Motor Oil, η Helleniq Energy κ.α. Πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες είναι «φορτωμένες» με δανειακές υποχρεώσεις άνω του 2 δισ. ευρώ έκαστη.
Ωστόσο, αυτό επ’ ουδενί συνιστά πρόβλημα, δεδομένου ότι οι υψηλές ταμειακές ροές και η ισχυρή ρευστότητα αποτελούν την καλύτερη δυνατή δικλείδα ασφαλείας.
Τι κρύβει η επόμενη ημέρα στην Εθνική – Τα σενάρια για δάνεια και deals
Οι «5» που ωφελούνται περισσότερο
Η ΔΕΗ, χαρακτηριστικά, η οποία θεωρείται η εισηγμένη με τον υψηλότερο δανεισμό (6 δισ. ευρώ, ανεξαρτήτως των ταμειακών αποθεμάτων ή/και των ιδίων κεφαλαίων), έχει υποχρεώσεις που απαρτίζονται από τραπεζικά δάνεια, ομόλογα και αλληλόχρεους λογαριασμούς. Πολιτική του Ομίλου είναι η ισορροπημένη κατανομή μεταξύ σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου. Επομένως, το όφελος από τη μείωση των επιτοκίων στα κυμαινόμενα δάνεια, τα οποία εξαρτώνται από το Euribor, ήδη «ψαλιδίζει» το χρηματοοικονομικό κόστος. Κι αυτό θα καταστεί ακόμη πιο αισθητό το επόμενο χρονικό διάστημα.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Coca – Cola HBC, η οποία επιβαρύνεται με δανειακές υποχρεώσεις άνω των 4 δισ. ευρώ. Η διοίκηση εκτιμά ότι το φετινό χρηματοοικονομικό κόστος θα διαμορφωθεί σε περίπου 60 έως 75 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η Metlen διαθέτει σταθμισμένα μέσα επιτόκια δανεισμού, ύψους λίγο άνω του 4%, με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου. Μάλιστα, ο Όμιλος διατηρεί ένα χαρτοφυλάκιο χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο έχει δομηθεί στη βάση μιας επιθυμητής αναλογίας μεταξύ σταθερών και μεταβλητών επιτοκίων, κάνοντας παράλληλα χρήση των επιτοκιακών χρηματοοικονομικών παραγώγων.
Όσον αφορά τα διυλιστήρια, τώρα, η Motor Oil διαθέτει δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, με τον Όμιλο να δανείζεται τόσο με σταθερά, όσο και με κυμαινόμενα επιτόκια, διατηρώντας ένα κατάλληλο μίγμα μεταξύ δανείων σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου, και διαχείρισης του κινδύνου επιτοκίου. Και η μείωση του Euribor, αναμφίβολα, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τέλος, η Helleniq Energy, η οποία στο α’ εξάμηνο του 2024 προχώρησε σε πληρωμή χρηματοοικονομικών δαπανών 4,9 εκατ. ευρώ, έχει ένα σύνολο δανειακών υποχρεώσεων 2,3 δισ. ευρώ, το οποίο η «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής καθιστά σαφώς πιο διαχειρίσιμο.
Οι εισηγμένες με τις υψηλότερες δανειακές υποχρεώσεις (στοιχεία α’ εξαμήνου)
• ΔΕΗ 6,0 δισ. ευρώ
• Coca Cola 4,0 δισ. ευρώ
• Metlen 3,0 δισ. ευρώ
• Motor Oil 2,5 δισ. ευρώ
• Helleniq Energy 2,3 δισ. ευρώ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)