Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εικόνα στασιμότητας, χωρίς να απειλούνται οι 1.450 μονάδες

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Το ενδιαφέρον στον αμερικανικό πληθωρισμό και στα ευρωπαϊκά επιτόκια

Στον έλεγχο των πωλητών παραμένει για δεύτερη διαδοχική ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν την ελεγχόμενη κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών.

Η στάση αναμονής εν όψει των απογευματινών στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, καθώς και των αυριανών αποφάσεων για τα ευρωπαϊκά επιτόκια, αναμφίβολα, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εικόνα της ελληνικής αγοράς.

Βέβαια, όλα αυτά δεν αναιρούν το επιφυλακτικά αισιόδοξο κλίμα, με τον Δεκέμβριο να παραμένει δυναμικά στο «πράσινο», συντηρώντας τις ελπίδες για ανάκτηση των φετινών υψηλών των 1.502 μονάδων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή κάμψη κατά 0,25% και διαμορφώνεται στις 1.455,72 μονάδες, χάνοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.458,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.454,69 έως 1.456,19 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 2,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, Εθνική – Alpha – Eurobank οπισθοχωρούν πέριξ του -1%, συνεχίζοντας την κατοχύρωση των πρόσφατων ισχυρών κερδών. Από την άλλη πλευρά, η Helleniq Energy ενισχύεται κατά 1%, με την Profile να ξεχωρίζει προς το παρόν στο +2%.

Αφομοίωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίο εξακολουθεί να κερδίζει +11% μέσα στον Δεκέμβριο, σημειώνει ελεγχόμενη πτώση στο -0,71% και τις 1.282 μονάδες, εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για τη μείωση των προμηθειών και των χρεώσεων.

Η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -0,93% και τα 7,668 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -0,83% και το 1,6075 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,58% και τα 2,232 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,49% και τα 3,821 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,37% και 3.545 μονάδες), η μετοχή της Helleniq Energy διευρύνεται στο +0,9% και τα 7,06 ευρώ, με τη μετοχή της Titan Cement να επιστρέφει στο +0,9% και τα 39 ευρώ. Κέρδη άνω του 0,5% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ μειώνεται κατά 0,7% και αναδιπλώνεται στα 12 ευρώ. Κατά 0,7% περιορίζεται και η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,18% και 2.294 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει θετικά στο +2% και τα 5,3 ευρώ, προσεγγίζοντας ξανά τα ιστορικά υψηλά (5,4 ευρώ). Αντίθετα, βέβαια, οι μετοχές των Intracom και Intralot οπισθοχωρούν κατά τουλάχιστον 1%, επιστρέφοντας στα 2,9 και 0,97 ευρώ, αντίστοιχα. Η μετοχή της Optima Bank, τέλος, διαπραγματεύεται στο -0,8% και τα 12,6 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 30 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,5 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Ποιες μετοχές κάνουν «τέλειο» β’ εξάμηνο

Επιφυλακτικά αισιόδοξο το Χρηματιστήριο

Μια πρώτη στάση, έπειτα από έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις, έκανε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μάλιστα έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας (1.458 μονάδες).

Ωστόσο, αυτή η οπισθοχώρηση επ’ ουδενί αναιρεί το θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών, με την ελληνική αγορά να έχει αλλάξει… πίστα και να βλέπει ξανά τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων (υψηλό έτους και υψηλό 13 ετών).

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό, τα επιτυχημένα road-show σε Λονδίνο & Νέα Υόρκη, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων και το σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο της χώρας επιτρέπουν στους αγοραστές να «δουν» με άλλο… μάτι τις ελληνικές μετοχές.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον Δεκέμβριο ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» με ρυθμό +4,6%, έχοντας 6/7 θετικές συνεδριάσεις, με τις τράπεζες στο ίδιο χρονικό διάστημα να σκαρφαλώνουν στο +11% και να προσεγγίζουν τις 1.300 μονάδες.

Είναι σαφές ότι η απόσταση από τα φετινά ρεκόρ (1.502 και 1.348 μονάδες, αντίστοιχα) είναι πλέον ευκόλως διαχειρίσιμη, ενόσω ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει απόδοση +12,8% μέσα στο 2024. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις τράπεζες καθορίζεται σε +21,2%.

Βέβαια, με τα δεδομένα στο γεωπολιτικό πεδίο να είναι εξαιρετικά ρευστά και τον κίνδυνο μιας μακράς οικονομικής αστάθειας να παραμονεύει στην Ευρωζώνη, τα πράγματα μπορούν γρήγορα να αλλάξουν προς το χειρότερο. Γι’ αυτό δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός.

Σήμερα, στο μεταξύ, η μετοχή της Prodea διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα του 0,47 ευρώ/μετοχή, με την πληρωμή των χρημάτων να είναι προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου.

Στασιμότητα εν όψει πληθωρισμού

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της Federal Reserve στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, στις 17 και 18 Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές περιμένουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 2,7% σε ετήσιο επίπεδο και στο 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,24% και τις 517 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αφομοιώνει τα πρόσφατα ρεκόρ και να αναδιπλώνεται στις 20.304 μονάδες (-0,12%). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις.

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές «παίζεται» το πρόσημο του 2024

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)