Χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση κινείται σήμερα (10/12) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, χωρίς να λείπουν και οι κινήσεις ρευστοποίησης.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά προέρχεται από ένα σερί έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, μετρώντας κέρδη άνω του +5,1% μέσα στον Δεκέμβριο και βελτιώνοντας την αθροιστική απόδοση του 2024 σε +13%.
Κάπως έτσι, ορισμένοι πωλητές επιλέγουν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα, ανακόπτοντας προσωρινά την πορεία σύγκλισης της Αθήνας με τα φετινά ρεκόρ των 1.502 μονάδων (υψηλά 13 ετών), τα οποία αγνοούνται από τα μέσα του Μαΐου.
Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 1.463,80 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.464,96 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.461,67 έως 1.468,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, Πειραιώς – Eurobank – Alpha κατοχυρώνουν τα ισχυρά κέρδη του Δεκεμβρίου, υπαναχωρώντας κατά τουλάχιστον 1%. Από την άλλη πλευρά, η Jumbo ενισχύεται κατά τουλάχιστον 2%, ενώ η Intralot, εν μέσω των σεναρίων για την επόμενη ημέρα, προσπαθεί να υπερβεί το 1 ευρώ.
Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος «έτρεξε» με ρυθμό +13,2% στις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις, σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,72% και τις 1.292 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha περιορίζεται στο -1,30% και το 1,627 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -1,28% και τα 3,869 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,07% και τα 2,226 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής αυξάνεται οριακά στο +0,13% και τα 7,762 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,13% και 3.571 μονάδες), η μετοχή της Jumbo διευρύνεται στο +2,3% και τα 26,7 ευρώ, πλησιάζοντας την ανώτατη τιμή του προγράμματος ιδίων μετοχών (27 ευρώ), χάρη στις ικανοποιητικές πωλήσεις του Νοεμβρίου. Σε θετικό έδαφος (+0,7%) παραμένει, επίσης, η μετοχή της Metlen, η οποία υπερβαίνει τα 33 ευρώ, ενώ οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil κερδίζουν έως 0,9%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Helleniq Energy, μετά το χθεσινό άλμα, σήμερα διορθώνει στο -1% και τα 7,06 ευρώ. Lamda Development και ΔΑΑ χάνουν πέριξ του -1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,06% και 2.301 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει στο +3,4% και το 1,00 ευρώ, εν μέσω μιας σειράς σεναρίων για την επόμενη ημέρα της εταιρείας. Ώθηση λαμβάνει και η Intracom, η οποία ακολουθεί στο +2,7% και τα 2,99 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Austriacard αυξάνεται δυναμικά στο +2,7% και τα 5,5 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Κρι – Κρι αναδιπλώνεται στο -1,3% και 15,1 ευρώ, μην απομακρυνόμενη ωστόσο, από τα πρόσφατα ρεκόρ. ΕΥΑΘ, Intrakat και Lavipharm περιορίζονται κατά τουλάχιστον 1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 24 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 103,0 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές «παίζεται» το πρόσημο του 2024
Δυναμικός ο Δεκέμβριος
Έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις έχει συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας αθροιστική άνοδο κατά 5,1% και σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 μηνών, δηλαδή άνω των 1.460 μονάδων.
Μεγάλος «πρωταγωνιστής» σ’ αυτή τη θετική κίνηση είναι ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος μέσα στον Δεκέμβριο «τρέχει» ένα ράλι άνω του +13%, με αποτέλεσμα να έχει επιστρέψει στις 1.300 μονάδες.
Έτσι, βλέπουμε την Eurobank να βρίσκεται ξανά στα 2,2 ευρώ (υψηλό έτους και υψηλό 9ετίας), την Εθνική να υπερβαίνει τον σκόπελο των 7,5 ευρώ (τιμή του placement), την Πειραιώς να προσεγγίζει εκ νέου την αντίσταση των 4 ευρώ και την Alpha να έχει γυρίσει σε θετικό το πρόσημο του έτους (+7,1%).
Σ’ αυτό το πλαίσιο, τόσο ο κύριος όσο και ο τραπεζικός δείκτης απέχουν πλέον μία ανάσα από τα φετινά υψηλά (1.502 και 1.348 μονάδες, αντίστοιχα), με την ελληνική αγορά να αναρωτιέται αν προλαβαίνει να ανακτήσει τις «κορυφές» μέσα στις εναπομείνασες συνεδριάσεις του 2024.
Σήμερα, πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό, με τους επενδυτές εύλογα να προχωρούν σε λελογισμένη αφομοίωση των μεγάλων κερδών του τελευταίου μήνα του έτους.
Ωστόσο, αυτό δύσκολα θα αλλάξει τη μεγάλη «εικόνα» της Λεωφόρου Αθηνών, με τις φθηνές αποτιμήσεις, τα road show σε Λονδίνο & Νέα Υόρκη, την ισχυρή κερδοφορία και τα κυοφορούμενα deals να συντηρούν τη θετική μακροπρόθεσμη τάση.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι η ανοδική αντίδραση των προηγούμενων ημερών είχε ως αφετηρία τη διάψευση των σεναρίων περί έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, η οποία έχει προκαλέσει τη δυναμική αφύπνιση των αγοραστών.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν δικαιολογούν την άγνοια κινδύνου. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις, η ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου και οι οικονομικές προκλήσεις της Ευρωζώνης εξακολουθούν να αφήνουν σκιές στην επενδυτική ψυχολογία.
Καματάκης: Το παραμύθι και τα… παραμύθια της «ελληνικής Apple»
Στασιμότητα στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, εν αναμονή της επόμενης μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,10% και τις 520 μονάδες. Στάσιμος, από την πλευρά του, είναι ο γερμανικός DAX, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες έφθασε έως τα ρεκόρ των 20.461 μονάδων.
Όσον αφορά τη Wall Street, όπου S&P 500 και Nasdaq αναδίπλωσαν χθες από τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά, τα futures δείχνουν μια σταθεροποιητική συνεδρίαση, ενόσω οι επενδυτές περιμένουν τα αυριανά κρίσιμα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)