Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αφήνουν το πόδι από το… γκάζι οι αγοραστές

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Μικρές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη - Επιστρέφει στα 7,5 ευρώ η Εθνική

Στασιμότητα επικρατεί σήμερα (9/12) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κάνουν ένα… διάλειμμα μετά το πενθήμερο ανοδικό σερί (+4,5%) και τους πωλητές να επιδίδονται σε περιορισμένες ρευστοποιήσεις.

Βέβαια, το κλίμα στην ελληνική αγορά παραμένει θετικό, λαμβάνοντας ώθηση κι από την αναβάθμιση – έκπληξη του γερμανικού οίκου Scope. Σήμερα και αύριο, παράλληλα, πραγματοποιείται το καθιερωμένο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, το οποίο έρχεται μία εβδομάδα μετά την επιτυχία του Λονδίνου.

Κι όλα αυτά, ενόσω απομένουν μόλις 15 συνεδριάσεις έως το τέλος του 2024, με τη φετινή μέση απόδοση να κυμαίνεται τουλάχιστον στο +12%, κάτι που σημαίνει ότι εκτός απροόπτου η Αθήνα θα επιτύχει την 4η συνεχόμενη κερδοφόρα χρηματιστηριακή σεζόν.  

Συγκεκριμένα, στην 1η συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,02% και διαμορφώνεται στις 1.456,42 μονάδες, μένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.456,52 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.450,68 έως 1.461,20 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Helleniq Energy ανακτά τα 7 ευρώ μετά το deal για την Elpedison, ενώ η Εθνική διευρύνεται άνω του 1% και επιστρέφει στα 7,5 ευρώ (τιμή του placement). Από την άλλη πλευρά, Cenergy και Coca – Cola οπισθοχωρούν κατά έως 1,8%.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος είναι ο απόλυτος «πρωταγωνιστής» των τελευταίων ημερών, συσσωρεύει δυνάμεις στο +0,51% και τις 1.287 μονάδες, έχοντας «ρίξει» μόλις στο -5% την απόσταση από τα υψηλά έτους. Κι όλα αυτά στη σκιά της νέας συζήτησης για το ύψος των προμηθειών και των χρεώσεων.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +1,39% και τα 7,564 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,36% και τα 2,244 ευρώ (υψηλό 9ετίας), η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,34% και τα 3,889 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha μειώνεται στο -0,64% και το 1,6325 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία βελτιώνεται στο +0,58% και το 0,688 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στην αναρρίχηση (άνω του 1,1 δισ. ευρώ η αποτίμηση) για 4η διαδοχική συνεδρίαση.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,11% κα 3.548 μονάδες), η μετοχή της Helleniq Energy διευρύνεται στο +2,4% και ανακτά τα 7 ευρώ, μετά την απόκτηση του 50% της Elpedison από την Edison έναντι 164 + 31 εκατ. ευρώ. Κέρδη άνω του 1,4%, επίσης, εμφανίζει η μετοχή της Viohalco, η οποία επιστρέφει στην περιοχή των 5,5 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των Cenergy και Coca – Cola αναδιπλώνονται κατά τουλάχιστον 1,7%, με τη μετοχή της Titan Cement να διορθώνει στο -1,1% και τα 39,1 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,01% και 2.298 μονάδες), η μετοχή της Κρι – Κρι αυξάνεται στο +0,6% και τα 15,3 ευρώ, παραμένοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ οι μετοχές των ΑΒΑΞ και Lavipharm κερδίζουν από 1%. Intracom, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή και Austriacard αυξάνονται κατά έως 0,9%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Intrakat οπισθοχωρεί στο -1,1% και τα 4,72 ευρώ. Στη μικρή κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Prodea εκτοξεύεται στο +9,6% και τα 6,8 ευρώ, χάρη στην επικείμενη διανομή του μερίσματος.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,6 δισ. ευρώ.

Καματάκης: Το παραμύθι και τα… παραμύθια της «ελληνικής Apple»

4ο διαδοχικό έτος κερδών στο Χ.Α.

Με τον Γενικό Δείκτη να έχει επιστρέψει άνω των 1.450 μονάδων για πρώτη φορά από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, το ερώτημα των περισσότερων αναλυτών, οι οποίοι αναμφίβολα έχουν πάρουν… θάρρος από το βελτιωμένο κλίμα στο ταμπλό, είναι κατά πόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών προλαβαίνει να ανακτήσει τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων (αγνοούνται από τον Μάιο) έως το τέλος του 2024, προκειμένου να αποχαιρετήσει ιδανικά τη φετινή σεζόν.

Μπορεί οι εναπομείνασες συνεδριάσεις να μην είναι πολλές σε αριθμό (12 έως τα Χριστούγεννα και 15 έως την Πρωτοχρονιά), αλλά η βραχυπρόθεσμη ψυχολογία αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά. Ιδίως αν αναλογιστούμε το πατροπαράδοτο «έθιμο» του Santa-Claus ή year-end ράλι, το οποίο βοηθά τους traders να βελτιώσουν τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι ο τζίρος των τελευταίων συνεδριάσεων του έτους συνηθίζεται να υποχωρεί σε επίπεδα αισθητά κάτω των 100 εκατ. ευρώ -εξέλιξη μάλλον αποθαρρυντική για την προσπάθεια επίτευξης ενός νέου ρεκόρ.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες ενδείξεις, παρά τις γεωπολιτικές (και όχι μόνο) προκλήσεις στο εξωτερικό, είναι με το μέρος των αγοραστών. Game changer, όπως αποδείχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, αποτελεί η «αφύπνιση» των τραπεζών, καθώς η επίσημη διάψευση των σεναρίων περί έκτακτης φορολόγησης έχει απελευθερώσει σημαντικές δυνάμεις, οι οποίες όχι μόνο έχουν οδηγήσει σε ανάκαμψη από τα πρόσφατα ναδίρ, αλλά έχουν γεφυρώσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης από τις φετινές «κορυφές». Και όπως συμβαίνει κάθε φορά, όταν οι τράπεζες ανεβαίνουν, αυτομάτως ανεβαίνει και η υπόλοιπη αγορά.

Η επιστροφή της συνολικής κεφαλαιοποίησης σε επίπεδα άνω των 100 δισ. ευρώ, καθώς και η επαναφορά των φετινών αποδόσεων σε διψήφια επίπεδα (+12,6%) αποτελούν ενδεικτικά σημάδια της βελτιωμένης ψυχολογίας, η οποία εξακολουθεί να μην επηρεάζεται από τις εξωγενείς αναταράξεις. Άλλωστε, παρά την πρόσφατη άνοδο, είναι κοινό μυστικό ότι οι αποτιμήσεις των εισηγμένων παραμένουν ελκυστικές, απολαμβάνοντας σημαντικό discount σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες στην Ευρώπη -πόσο μάλλον στις ΗΠΑ.

Αυτήν την στιγμή, η ελληνική αγορά καλείται να διανύσει περίπου 50 μονάδες ή αλλιώς 3,2% προκειμένου να φθάσει στον πολυπόθητο στόχο. Ωστόσο, είτε τα καταφέρει είτε όχι, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το Χ.Α. θα αποχαιρετήσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το 4ο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος, καταγράφοντας σωρευτική μεταβολή σχεδόν 100% μέσα σ’ αυτήν την τετραετία, καθώς μην ξεχνάμε ότι ο Γ.Δ. βρισκόταν μόλις στις 736 μονάδες στα τέλη του 2020. Η βελτίωση είναι θεαματική, όπως επίσης και οι αποδόσεις που έχουν εξασφαλίσει όσοι θαρραλέοι επενδυτές αγόρασαν μέσα στο πανδημικό 2020.

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν άλλοθι για να κάνουμε τα στραβά… μάτια στους κινδύνους και στις ανορθογραφίες. Μπορεί οι αποτιμήσεις να είναι ελκυστικές, τα μερίσματα να εξελίσσονται απολύτως ικανοποιητικά (πέριξ ή και υψηλότερα των 4 δισ. ευρώ) και οι αποδόσεις να αποδεικνύονται γενναιόδωρες, αλλά η απουσία ενός δυναμικού εγχώριου επενδυτικού κοινού αποτελεί εγγενές πρόβλημα, το οποίο χρήζει αντιμετώπισης, προκειμένου να αλλάξουμε επίπεδο. Την ίδια στιγμή, η ευαισθησία των ελληνικών μετοχών σε αρνητικά συμβάντα από το εξωτερικό, θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη.

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι αγορές σπεύδουν να αποτιμήσουν τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την ανατροπή του Άσαντ και τις νέες ισορροπίες στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη, με το σενάριο της νέας μείωσης επιτοκίων να είναι «κλειδωμένο».

Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 520 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αφομοιώνει τα επίπεδα ρεκόρ (20.350 μονάδες) και τον γαλλικό CAC να κερδίζει 0,5%, παρά την πολιτική αβεβαιότητα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street εμφανίζουν οριακές μεταβολές.

Η γυναίκα που άλλαξε μια τράπεζα – Από την καχυποψία του παρελθόντος στους «δισεκατομμυριούχους» του σήμερα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)