Με τον Γενικό Δείκτη να έχει επιστρέψει άνω των 1.450 μονάδων για πρώτη φορά από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, το ερώτημα των περισσότερων αναλυτών, οι οποίοι αναμφίβολα έχουν πάρουν… θάρρος από το βελτιωμένο κλίμα στο ταμπλό, είναι κατά πόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών προλαβαίνει να ανακτήσει τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων (αγνοούνται από τον Μάιο) έως το τέλος του 2024, προκειμένου να αποχαιρετήσει ιδανικά τη φετινή σεζόν.
Μπορεί οι εναπομείνασες συνεδριάσεις να μην είναι πολλές σε αριθμό (12 έως τα Χριστούγεννα και 15 έως την Πρωτοχρονιά), αλλά η βραχυπρόθεσμη ψυχολογία αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά. Ιδίως αν αναλογιστούμε το πατροπαράδοτο «έθιμο» του Santa-Claus ή year-end ράλι, το οποίο βοηθά τους traders να βελτιώσουν τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι ο τζίρος των τελευταίων συνεδριάσεων του έτους συνηθίζεται να υποχωρεί σε επίπεδα αισθητά κάτω των 100 εκατ. ευρώ -εξέλιξη μάλλον αποθαρρυντική για την προσπάθεια επίτευξης ενός νέου ρεκόρ.
Η αλλαγή κλίματος
Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες ενδείξεις, παρά τις γεωπολιτικές (και όχι μόνο) προκλήσεις στο εξωτερικό, είναι με το μέρος των αγοραστών. Game changer, όπως αποδείχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, αποτελεί η «αφύπνιση» των τραπεζών, καθώς η επίσημη διάψευση των σεναρίων περί έκτακτης φορολόγησης έχει απελευθερώσει σημαντικές δυνάμεις, οι οποίες όχι μόνο έχουν οδηγήσει σε ανάκαμψη από τα πρόσφατα ναδίρ, αλλά έχουν γεφυρώσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης από τις φετινές «κορυφές». Και όπως συμβαίνει κάθε φορά, όταν οι τράπεζες ανεβαίνουν, αυτομάτως ανεβαίνει και η υπόλοιπη αγορά.
Καματάκης: Το παραμύθι και τα… παραμύθια της «ελληνικής Apple»
«Το ερώτημα είναι αν η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε, με τη J.P.Morgan να συστήνει στάση overweight για τους ελληνικούς τίτλους, θα έχει διάρκεια, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ένα year-end-rally, με στόχο την αναμέτρηση με την περιοχή των 1.500 μονάδων» τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα, το οποίο θα απαιτήσει τη διατήρηση της θετικής επενδυτικής ψυχολογίας με τη συμμετοχή και των εγχώριων «παιχτών».
Η επιστροφή της συνολικής κεφαλαιοποίησης σε επίπεδα άνω των 100 δισ. ευρώ, καθώς και η επαναφορά των φετινών αποδόσεων σε διψήφια επίπεδα (+12,6%) αποτελούν ενδεικτικά σημάδια της βελτιωμένης ψυχολογίας, η οποία εξακολουθεί να μην επηρεάζεται από τις εξωγενείς αναταράξεις. Άλλωστε, παρά την πρόσφατη άνοδο, είναι κοινό μυστικό ότι οι αποτιμήσεις των εισηγμένων παραμένουν ελκυστικές, απολαμβάνοντας σημαντικό discount σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες στην Ευρώπη -πόσο μάλλον στις ΗΠΑ.
Ολοζώντανο το ράλι
«Το δομικό bull market του Χ.Α. παραμένει ολοζώντανο, έστω και αν η πολύμηνη συσσώρευση της τιμής του Γ.Δ. σε οριζόντιο εύρος έχει “κουράσει”. Η εντυπωσιακή κερδοφορία αποτελεί το “καύσιμο” που ουσιαστικά συντηρεί τη θεμελιώδη αισιοδοξία για αρκετές εισηγμένες, ενώ το φετινό και πολυετές υψηλό των 1.502 μονάδων δεν βρίσκεται και σε… απαγορευτική απόσταση» εξηγεί, από την πλευρά του, ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, κάνοντας την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση.
Αυτήν την στιγμή, η ελληνική αγορά καλείται να διανύσει περίπου 50 μονάδες ή αλλιώς 3,2% προκειμένου να φθάσει στον πολυπόθητο στόχο. Ωστόσο, είτε τα καταφέρει είτε όχι, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το Χ.Α. θα αποχαιρετήσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το 4ο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος, καταγράφοντας σωρευτική μεταβολή σχεδόν 100% μέσα σ’ αυτήν την τετραετία, καθώς μην ξεχνάμε ότι ο Γ.Δ. βρισκόταν μόλις στις 736 μονάδες στα τέλη του 2020. Η βελτίωση είναι θεαματική, όπως επίσης και οι αποδόσεις που έχουν εξασφαλίσει όσοι θαρραλέοι επενδυτές αγόρασαν μέσα στο πανδημικό 2020.
Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν άλλοθι για να κάνουμε τα στραβά… μάτια στους κινδύνους και στις ανορθογραφίες. Μπορεί οι αποτιμήσεις να είναι ελκυστικές, τα μερίσματα να εξελίσσονται απολύτως ικανοποιητικά (πέριξ ή και υψηλότερα των 4 δισ. ευρώ) και οι αποδόσεις να αποδεικνύονται γενναιόδωρες, αλλά η απουσία ενός δυναμικού εγχώριου επενδυτικού κοινού αποτελεί εγγενές πρόβλημα, το οποίο χρήζει αντιμετώπισης, προκειμένου να αλλάξουμε επίπεδο. Την ίδια στιγμή, η ευαισθησία των ελληνικών μετοχών σε αρνητικά συμβάντα από το εξωτερικό, θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη.
Ραντεβού στη Νέα Υόρκη
Η νέα εβδομάδα, στο μεταξύ, ξεκινά με ακόμη ένα μεγάλο «ραντεβού» για τις εισηγμένες, καθώς σήμερα λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη το 26ο ετήσιο Capital Link, το οποίο διεξάγεται με τις ευλογίες του NYSE και της ΕΧΑΕ. Το «παρών» δίνουν τουλάχιστον 21 εισηγμένες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται όλη η «αφρόκρεμα» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, η οποία συνεχίζει την προσπάθεια προσέλκυσης «φρέσκων» και ποιοτικότερων κεφαλαίων εν αναμονή και της διαδικασίας μετάβασης από τις Αναδυόμενες στις Αναπτυγμένες Αγορές.
Τα εορταστικά ράλι του Γενικού Δείκτη κατά την τελευταία 6ετία (μεταβολές Δεκεμβρίου)
• 2024 +4,5%*
• 2023 +1,4%
• 2022 +1,8%
• 2021 +3,0%
• 2020 +9,7%
• 2019 +1,6%
*Μέχρι τη συνεδρίαση της 6ης Δεκεμβρίου
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)