Σημάδια κόπωσης από το 4ήμερο ανοδικό σερί εμφανίζει σήμερα (6/12) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές επιδίδονται σε επιφυλακτικές κινήσεις.
Η ελληνική αγορά, πάντως, διατηρείται σταθερά άνω των 1.450 μονάδων, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να έχει «γυρίσει» σε θετική και τον Γενικό Δείκτη να οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη άνω του 4,4%.
Την ίδια στιγμή, η προσοχή παραμένει στραμμένη στο εξωτερικό, όπου οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Με οριακές μεταβολές ξεκινούν την ημέρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ενόσω ο DAX παραμένει σε ιστορικά υψηλά.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,11% και διαμορφώνεται στις 1.457,45 μονάδες, κερδίζοντας από 1,6 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.455,81 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.454,01 έως 1.457,57 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική δυσκολεύεται να υπερβεί την τιμή του πρόσφατου placement (7,55 ευρώ), υποχωρώντας κατά 1%. Μικρές απώλειες εμφανίζουν και οι Alpha – Πειραιώς, ενώ η Attica Bank συνεχίζει την αναρρίχηση. Ξεχωρίζει, επίσης, η Profile με άνοδο σχεδόν 2%.
Στάση για τις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, έπειτα από ένα 4ήμερ ράλι άνω του +10%, σπεύδει να κατοχυρώσει ένα μέρος των κερδών, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -0,51% και τις 1.266 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -1,07% και τα 7,39 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -0,74% και το 1,619 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,21% και τα 3,807 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,27% και τα 2,26 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο υψηλό 9ετίας.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Attica Bank, η οποία συνεχίζει το ράλι για 3η διαδοχική ημέρα, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώνει στο 0,7 ευρώ/μετοχή. Η αποτίμηση της τράπεζας πλέον ξεπερνά το 1,1 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,12% και 3.540 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ κινείται ανοδικά στο +0,8% και τα 11,8 ευρώ, με τη μετοχή της Metlen να δίνει συνέχεια στην ανάκαμψη από τα πρόσφατα χαμηλά (+0,6% και 32,3 ευρώ). Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πολιορκεί τα ρεκόρ 24ετίας των 19 ευρώ, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύεται στο +1,1% και το 1,80 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ οπισθοχωρεί στο -0,8% και το 1,91 ευρώ. Κατά 0,7% πέφτει και η μετοχή της Jumbo.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,16% και 2.300 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει στο +1,92% και τα 5,31 ευρώ, ενόσω άλλαξαν χέρια δύο πακέτα, συνολικής αξίας 1 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Intralot κάνει μίνι ράλι 3,7% και σκαρφαλώνει στο 0,96 ευρώ, παίρνοντας τη σκυτάλη από το χθεσινό +8% της Intracom. ABAΞ και Fourlis κερδίζουν από 1%, ενώ Intrakat και ΟΛΠ χάνουν 0,6%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 57 μετοχές κινούνται ανοδικά, 21 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,6 εκατ. ευρώ.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Τα «μικρά» που… εκπλήσσουν είτε θετικά, είτε αρνητικά
Εβδομάδα… όνειρο
Έτοιμο να αποχαιρετήσει μια εξόχως «πράσινη» εβδομάδα είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο τις τελευταίες μέρες δείχνει να έχει αλλάξει… «τσιπάκι».
Ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» ένα σερί τεσσάρων θετικών κλεισιμάτων, καταγράφοντας αθροιστική αύξηση +4,4% και επιστρέφοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Σεπτεμβρίου (1.455 μονάδες).
Μάλιστα, η χθεσινή διάσπαση των αντιστάσεων των 1.450 μονάδων δεν αποκλείεται να προλειάνει το έδαφος για την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος, με ολοένα και περισσότερους αναλυτές να «ποντάρουν» στο σενάριο της άμεσης προσέγγισης των 1.502 μονάδων εντός του 2024.
Εάν και ο χρόνος μέχρι το τέλος του έτους είναι σχετικά μικρός, η δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική αγορά «συντηρεί» το ενδεχόμενο της επιστροφής στα φετινά ρεκόρ -και ρεκόρ 13 ετών- στο πλαίσιο και του πατροπαράδοτου «Santa-Claus» ράλι.
Σ’ αυτό σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν κυρίως οι τράπεζες, καθώς η διάψευση των σεναρίων περί έκτακτης φορολόγησης έχει απελευθερώσει μια ισχυρή δυναμική, η οποία έχει μεταφραστεί σ’ ένα 4ήμερο ράλι άνω του +10,7%. Μάλιστα, η μετοχή της Eurobank έχει ήδη «πιάσει» τα ρεκόρ 9ετίας των 2,2 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, χθες για πρώτη φορά έπειτα από αρκετό καιρό, οι επενδυτές είδαν τις αγοραστικές εντολές να διαχέονται και σε άλλες μετοχές του ταμπλό, οι οποίες εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από σημαντικό discount και ελκυστική αποτίμηση.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το εν εξελίξει ράλι δημιουργεί συνθήκες για κατοχύρωση ορισμένων κερδών, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στη Γαλλία.
Έτσι, σε συνδυασμό με την κόπωση των αγοραστών, δεν αποκλείεται σήμερα να ασκηθούν πιέσεις σε επιλεγμένες μετοχές -αν και δύσκολα αυτές θα μπορέσουν να ανατρέψουν τη θετική βραχυπρόθεσμη τάση.
Το βράδυ, στο μεταξύ, η αγορά περιμένει τον Scope, ο οποίος θα δημοσιεύσει το τελευταίο φετινό report για την ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανικός οίκος δίνει στη χώρα την αξιολόγηση BBB- με θετικό outlook.
Το comeback του Μυλωνά: Τα ιστορικά υψηλά της Alumil και η επόμενη ημέρα
Νευρικότητα στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή είναι στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις της Γαλλίας, με τον πρόεδρο Μακρόν να ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις (στις 519 μονάδες ο Stoxx 600), αν και ο γερμανικός DAX φιγουράρει σταθερά στα ρεκόρ των 20.360 μονάδων.
Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου τα ιστορικά υψηλά έχουν «τεντώσει» τις αποτιμήσεις των αμερικανικών εισηγμένων, οι αναλυτές εστιάζουν στα στοιχεία για την αγορά εργασίας, προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση της οικονομίας, λίγες ημέρες πριν την τελευταία φετινή απόφαση της Fed (17-18/12) για το ύψος των επιτοκίων.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)