Skip to main content

Πώς το Bitcoin έγινε… θεσμός

Άλλοτε «αντισυστημική επιλογή» εισήλθε στον χώρο του mainstream και στο ραντάρ των θεσμικών επενδυτών

Στην αγορά των κρυπτονομισμάτων τα χαμόγελα περισσεύουν. Δεν είναι μόνο το ράλι του Bitcoin, που έσπασε αισίως και το φράγμα των 100.000 δολαρίων. Είναι οι προσδοκίες για «αλλαγή παραδείγματος».

Τα άλλοτε «αντισυστημικά», «υψηλού κινδύνου», «αναξιόπιστα» ψηφιακά νομίσματα είναι πια επιλογή των θεσμικών επενδυτών. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε στις αρχές του έτους, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), μία αρχή που εξέφραζε σταθερά έντονο σκεπτικισμό έως και εχθρότητα, όπως την κατηγορούσαν κάποιοι, έναντι των cryptos, αποφάσισε να ανοίξει τον δρόμο για την είσοδό τους στις mainstream επενδύσεις.

H SEC ενέκρινε τα πρώτα spot ETFs συνδεόμενα με το Bitcoin και άνοιξε έτσι την πρόσβαση στο κρυπτονόμισμα σε μία πολύ ευρύτερη γκάμα αγοραστών, από μικροεπενδυτές έως ασφαλιστικά ταμεία. Eπενδυτικοί κολοσσοί όπως η BlackRock και η Fidelity Investments ήταν μεταξύ των πρώτων εταιρειών, των οποίων τα spot ETFs έλαβαν έγκριση διαπραγμάτευσης στη Wall Street. Τότε η τιμή του κρυπτονομίσματος ήταν κοντά στα 42.600 δολάρια. Έκτοτε τα ETFs πολλαπλασιάστηκαν και προσέλκυσαν κεφάλαια δεκάδων δισ. δολαρίων.

Ο παράγοντας Τραμπ

Η μεγάλη ώθηση όμως για τα cryptos ήρθε από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Άλλοτε αμφισβητίας και πολέμιός τους, από το 2022 εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους. Έχει άλλωστε στο πλευρό του δύο φανατικούς υπερμάχους των ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού: τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη (και υπουργό Αποτελεσματικότητας) Έλον Μασκ και τον αντιπρόεδρο Τζέι ντι Βανς. Θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ακολουθήσει μία φιλική προς τα cryptos πολιτική (χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο).

Ο εκλεγμένος πρόεδρος άλλωστε όρισε έναν επενδυτή της Silicon Valley, στενό συνεργάτη του Μασκ, ως «τσάρο» της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Κρυπτονομισμάτων στον Λευκό Οίκο, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη επιρροή των ηγετών της τεχνολογίας και των πιστών τους στη νέα διακυβέρνηση. Πρόκειται για τον Ντέιβιντ Ζακς, μακροχρόνιο venture capitalist που συνεργάστηκε με τον Μασκ στο PayPal πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες.

«Σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο, ο Ντέιβιντ θα καθοδηγήσει την πολιτική της διοίκησης στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Κρυπτονομίσματα, δύο τομείς κρίσιμους για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Αμερικής», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Τραμπ, δείχνοντας ξεκάθαρα πόσο πιστεύει στις προοπτικές του κλάδου.

«Είμαστε μάρτυρες μίας αλλαγής παραδείγματος» σχολίασε στο Bloomberg ο Mike Novogratz, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Galaxy Digital. «Ύστερα από τέσσερα χρόνια πολιτικών “επιθέσεων”, το Bitcoin και ολόκληρο το οικοσύστημα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται στο χρηματοοικονομικό mainstream».

 +140% φέτος

Από την ημέρα των προεδρικών εκλογών το Bitcoin έχει δει την τιμή του να ενισχύεται περίπου 48%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη της τάξης του 140%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε τα 3,8 τρισ. δολάρια, έχοντας ενισχυθεί περίπου 100% φέτος. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η αξία της αγοράς των cryptos απέχει αισθητά από τα μεγέθη της αγοράς μετοχών. Μόνο η Apple, για παράδειγμα, έχει κεφαλαιοποίηση 3,7 τρισ. δολαρίων. Πάντως από την ορμή του Bitcoin ευνοούνται και οι μετοχές. Η Microstrategy, εταιρεία που έχει στην κατοχή της 402.100 Bitcoin, έχει δει τη χρηματιστηριακή αξία της να απογειώνεται 540% από τις αρχές του έτους.

To Naftemporiki.gr παρουσιάζει τα νέα δεδομένα σε ένα infographic.