Προσπάθεια για την 4η σερί ανοδική συνεδρίαση καταβάλλει σήμερα (5/12) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.
Η ελληνική αγορά, μετρώντας κέρδη +3% από τις αρχές της εβδομάδας, δείχνει να ξαναβρίσκει τον βηματισμό της, έχοντας ως βασικό όχημα τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είναι οι μεγάλες «πρωταγωνίστριες» της περιόδου.
Ωστόσο, η διάχυση της ανοδικής κίνησης προς τα υπόλοιπα blue chips δεν είναι ικανοποιητική, ενώ ταυτόχρονα η εν εξελίξει πολιτική κρίση στη Γαλλία «χαλάει» την ψυχολογία, υπό τον φόβο των πιθανών οικονομικών προεκτάσεων.
Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει επιφυλακτική αύξηση κατά 0,33% και διαμορφώνεται στις 1.441,43 μονάδες, κερδίζοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.436,79 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.439,48 έως 1.442,94 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική διευρύνεται κατά τουλάχιστον 1%, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική κίνηση της εβδομάδας. Στο +4% και το 0,6 ευρώ ενισχύεται, επίσης, η Attica Bank, ενώ η Titan Cement υπερβαίνει ξανά το ιστορικό ρεκόρ των 40 ευρώ.
Νέα άνοδος στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει στο επίκεντρο, καθώς βρίσκεται στο +0,6% και τις 1.252 μονάδες, συνεχίζοντας το «ψαλίδισμα» της απόστασης από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων.
Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +1,19% και τα 7,286 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +0,26% και τα 3,79 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,14% και τα 2,202 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha αυξάνεται στο +0,13% και το 1,575 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,31% και 3.501 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement διευρύνεται κατά 0,7% και φθάνει ξανά στα 40 ευρώ, δηλαδή στα πρόσφατα επίπεδα ρεκόρ. Κατά 1,5% κερδίζει, παράλληλα, η μετοχή της Autohellas, ενώ οι μετοχές των Lamda, Metlen και ΟΤΕ σημειώνουν αύξηση έως 0,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo περιορίζεται στο -1% και τα 25,6 ευρώ. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ ακολουθούν έως το -0,8%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,37% και 2.281 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι ξεχωρίζει στο +1,33% και τα 15,2 ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό και κάνοντας ακόμη ένα βήμα προς την αποτίμηση των 500 εκατ. ευρώ. Profile, Trade Estates και Lavipharm αυξάνονται κατά έως 0,9%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης χάνει 0,9%.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attika Bank, η οποία εκτοξεύεται στο +4% και το 0,61 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο χθεσινό +10%, μετά την εισαγωγή και των τελευταίων μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,3 δισ. ευρώ.
Ανοδικό σερί
Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις μετρά αισίως το Χρηματιστήριο Αθηνών, βοηθώντας τον Γενικό Δείκτη να «τρέξει» ένα μίνι ράλι +3% και να επιστρέψει στις 1.436 μονάδες.
Φυσικά, μεγάλος «πρωταγωνιστής» σ’ αυτό το αγοραστικό ξέσπασμα είναι ο τραπεζικός δείκτης, με τη διάψευση των σεναρίων περί έκτακτης φορολόγησης να «απελευθερώνει» δυνάμεις και να οδηγούν τον κλάδο στο +8,2%.
Ωστόσο, όλη αυτή η ευφορία προσκρούει στο εντεινόμενο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γαλλία, όπου η χώρα έχει μείνει χωρίς κυβέρνηση και πρωθυπουργό, μετά την πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης.
Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στις πρωτοβουλίες του προέδρου Μακρόν, ο οποίος καλείται να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, ικανή να πείσει το κοινοβούλιο και να «περάσει» τον προϋπολογισμό του 2025. Κι όλα αυτά, ενόσω ο κίνδυνος της οικονομίας χτυπά την πόρτα.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η κρίση στη Γαλλία δεν αποκλείεται να επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία στην Αθήνα, η οποία πάντως φαίνεται ότι βρίσκεται σε… καλό φεγγάρι, σε μια προσπάθεια να βρει ξανά τον βηματισμό της.
Μην ξεχνάμε ότι σ’ αυτό βοηθούν και οι ελκυστικές αποτιμήσεις, καθώς είναι πολλές οι εισηγμένες, οι οποίες διαπραγματεύονται σε τιμές, οι οποίες αντιστοιχούν σε μονοψήφιο P/E (δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας).
Αυτήν την στιγμή, η μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη για το 2024 ανέρχεται στο +11,1%, με τις 1.450 μονάδες να αποτελούν τις επόμενες αντιστάσεις, πριν τον μεγάλο στόχο των 1.502 μονάδων, δηλαδή των υψηλών έτους και υψηλών 13ετίας.
Το ενδιαφέρον στο ταμπλό επικεντρώνεται στη «νέα» Attica Bank, η οποία αυτήν την στιγμή αποτιμάται στα 960 εκατ. ευρώ, χάρη στο +10% της χθεσινής συνεδρίασης. Μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό λίαν συντόμως να υπάρξει κίνηση προς το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, σήμερα εκτιμάται ότι θα γίνει γνωστή η δημόσια πρόταση της Masdar στην Τέρνα Ενεργειακή, με στόχο την απόκτηση του εναπομείναντος 30% του μετοχικού κεφαλαίου (ήδη ελέγχει το 70%) στην τιμή των 20 ευρώ/μετοχή.
Ψυχραιμία στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, η κρίση στη Γαλλία μαγνητίζει τα βλέμματα των επενδυτών, με τις αγορές να αποτιμούν όλα τα πιθανά σενάρια. Παρ’ όλα αυτά, o Stoxx 600 μένει σταθερός στις 518 μονάδες, με τον DAX να συντηρεί το ρεκόρ των 20.200 μονάδων και τον CAC να κερδίζει 0,1%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street συνεχίζουν την αναρρίχηση σε αχαρτογράφητα εδάφη, «τεντώνοντας» περαιτέρω τις αποτιμήσεις των εισηγμένων. Σήμερα, πάντως, τα futures δείχνουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)