Skip to main content

Χρηματιστήριο: Κρατά το πόδι στο… γκάζι

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα ανοδική κίνηση, σε συνέχεια του χθεσινού άλματος

Να δώσει συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση (η καλύτερη συνεδρίαση του 2024) επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παραμένουν στο «τιμόνι».

Η ελληνική αγορά δείχνει διάθεση να προσεγγίσει περαιτέρω τις 1.450 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τον ενδιάμεσο σταθμό πριν τον μεγάλο στόχο των 1.502 μονάδων (υψηλό 13 ετών), έχοντας ως βασικό όχημα τις ελκυστικές αποτιμήσεις και ευχάριστες ειδήσεις που προκύπτουν από το επενδυτικό συνέδριο του Λονδίνου.

Ωστόσο, τα εμπόδια δεν έχουν εξαλειφθεί τελείως, με την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία και τις πιθανές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη να διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επενδυτική ψυχολογία, προκαλώντας δεύτερες σκέψεις για την εμφάνιση ή μη του πατροπαράδοτου Santa-Claus ράλι.

Χρηματιστήριο: Θα έχει συνέχεια η αγοραστική ευφορία;

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει νέα αύξηση κατά +0,64% και διαμορφώνεται στις 1.433,40 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.424,33 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.429,55 έως 1.435,62 μονάδες), με το τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνά τα 6,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες παραμένουν σε θέση «πρωταγωνιστή», με την Εθνική να επιστρέφει άνω των 7 ευρώ και την Eurobank να προσεγγίζει τα φετινά ρεκόρ των 2,2 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η Titan ξεπερνά τα 40 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ διευρύνεται κατά 1%.

Ευφορία στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την αναρρίχηση από τα πρόσφατα χαμηλά 10μήνου, καθώς σήμερα βρίσκεται στο +0,92% και τις 1.213 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από το οριστικό τέλος των σεναρίων περί έκτακτης φορολόγησης.

Η μετοχή της Εθνικής διευρύνεται στο +2,04% και στα 7,086 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +1,89% και τα 2,152 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +1,52% και τα 3,685 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha αυξάνεται στο +1,23% και το 1,558 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,66% και 3.474 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement σκαρφαλώνει στα 40 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,5% και καταρρίπτοντας ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ. Κέρδη της τάξης του 2% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή της Jumbo, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ έπεται στο +1% και τα 15,1 ευρώ. ΔΕΗ, Sarantis και Viohalco σημειώνουν αύξηση από +0,7% έως +1,1%. Στον αντίποδα, ΔΑΑ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ χάνουν 0,5% και 0,6%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,13% και 2.266 μονάδες), η μετοχή του ΑΒΑΞ ξεχωρίζει στο +2% και το 1,47 ευρώ, επιχειρώντας να πλησιάσει το ορόσημο του 1,5 ευρώ. Fourlis, Intracom και Lavipharm ακολουθούν πέριξ του +1%, με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να κερδίζει 0,7% και να φθάνει στα 4,5 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Intralot και Τεχνικής Ολυμπιακής περιορίζονται στο -0,5% και στο -0,8%, αντίστοιχα.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ οκτώ μετοχές είναι αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,8 δισ. ευρώ. 

Γιώργος Περιστέρης: Τα 268 εκατ. ευρώ από την ΤΕΝΕΡΓ και το +41% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Θα έχει συνέχεια η ευφορία;

Έπρεπε να φθάσουμε στις 2 Δεκεμβρίου για να δούμε την καλύτερη συνεδρίαση του 2024 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το +2,2%, όντας «απελευθερωμένος» από την απειλή της φορολόγησης των τραπεζικών κερδών.

Η κατηγορηματική διάψευση από πλευράς πρωθυπουργού, παρουσία μάλιστα της επενδυτικής κοινότητας του Λονδίνου, λειτουργεί καταλυτικά στη βελτίωση του κλίματος και στην επιστροφή των αγοραστών, βάζοντας «φρένο» στην παρατεταμένη αδράνεια των προηγούμενων εβδομάδων.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι πλέον δεν αποκλείουν μια πιθανή σύγκλιση με τα πολυετή ρεκόρ των 1.502 μονάδων στις εναπομείνασες συνεδριάσεις του 2024, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ελκυστικές αποτιμήσεις, όσο και το ισχυρό αφήγημα πολλών εισηγμένων.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το καθιερωμένο Santa-Claus ράλι, το οποίο συνηθίζεται να κάνει την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών, σε μια προσπάθεια των διαχειριστών να βελτιώσουν τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους.

Ωστόσο, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, δεδομένου του πλήθους των αβεβαιοτήτων που επικρατούν στο εξωτερικό και ιδίως στην Ευρώπη, η οποία πέραν της απειλής των αμερικανικών δασμών και της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης, έχει να αντιμετωπίσει και την πολιτική αβεβαιότητα της Γαλλίας.

Την ίδια στιγμή, μπορεί οι τράπεζες να κατέγραψαν χθες ένα ισχυρό ράλι άνω του 4% -επίσης η καλύτερη συνεδρίαση του 2024– αλλά η απόσταση από τις φετινές «κορυφές» παραμένει σε διψήφια επίπεδα (-11%). Παρόμοια είναι η εικόνα και σε αρκετά blue chips, τα οποία μας είχαν συνηθίσει σε «πρωταγωνιστικούς» ρόλους και πλέον έχουν περιοριστεί σε ρόλους… κομπάρσου.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 1.420 μονάδων θεωρείται θετική εξέλιξη, βελτιώνοντας την απόδοση του 2024 στο +10,1%. Ωστόσο, είναι σαφές ότι απαιτείται αρκετή προσπάθεια για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη προσέγγιση των 1.502 μονάδων.

Και το ερώτημα που θέτουν αρκετοί αναλυτές είναι το εξής: Μήπως θα ήταν προτιμότερο η χθεσινή διάψευση για τη φορολογία των τραπεζών να είχε έρθει νωρίτερα, ώστε να είχε αποφευχθεί αυτή η αχρείαστη -όπως αποδείχθηκε- μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών;

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,4% και τις 515 μονάδες, ενόσω η προσοχή παραμένει στραμμένη στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται στο… κενό, με τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη να κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Την ίδια στιγμή, εντελώς διαφορετικό είναι το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Για σήμερα, τα futures δείχνουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση, συντηρώντας τα πρόσφατα ρεκόρ.

Δεκέμβριος: Πόσο συχνά έρχεται ο Άγιος Βασίλης στο Χρηματιστήριο;

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)