Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα βλέμματα σε Λονδίνο και τράπεζες

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η τελευταία στροφή του 2024 βρίσκει την αγορά με μια απόδοση +7,7%

Στον τελευταίο μήνα του 2024 κάνει «ποδαρικό» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βλέπει τη φετινή μέση απόδοση να βρίσκεται στο +7,7%.

Εάν και οδεύουμε προς το 4ο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος, είναι πρόδηλο ότι αυτό το ποσοστό δεν ικανοποιεί απόλυτα τους επενδυτές, οι οποίοι την ίδια στιγμή βλέπουν τη Wall Street να φιγουράρει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και να προσφέρει πολύ πιο υψηλές επιστροφές.

Δεκέμβριος: Πόσο συχνά έρχεται ο Άγιος Βασίλης στο Χρηματιστήριο;

Στην Αθήνα, η αγορά όχι μόνο παρουσιάζεται σαφώς πιο φειδωλή, αλλά και δεν δείχνει διάθεση να ανεβάσει στροφές –τουλάχιστον προς το παρόν.

Μπορεί το παραδοσιακό Santa-Claus ράλι, το οποίο είθισται να πραγματοποιεί την εμφάνισή του στις τελευταίες ημέρες του έτους, να αλλάξει αυτήν την εικόνα;

Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, αν αναλογιστούμε την κυρίαρχη στασιμότητα και τον παρατεταμένο «εγκλωβισμό» του Γενικού Δείκτη σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων πέριξ των 1.400 μονάδων -δηλαδή 100 και πλέον μονάδων μακριά από τις πολυετείς «κορυφές» του Ιουλίου (1.502 μονάδες).

Από την άλλη πλευρά, είναι ορθό να αναγνωρίσουμε την εύλογη κόπωση από το πολυετές ράλι. Όπως προαναφέρθηκε, η Αθήνα έχει θέσει «γερές» βάσεις για να πετύχει την 4η συνεχόμενη «πράσινη» σεζόν, με τα αθροιστικά κέρδη αυτής της περιόδου να ξεπερνούν το +72%.

Μόνο πέρυσι, μάλιστα, η άνοδος έφθασε το +39%, στην 3η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του Χρηματιστηρίου. Ακόμη ισχυρότερη είναι η μεταβολή (+187%), αν επεκτείνουμε τη σύγκριση στα πανδημικά χαμηλά του Μαρτίου 2020 (484 μονάδες).

Προβληματισμός…

Αυτήν την στιγμή, πάντως, η ελληνική αγορά μοιάζει άτολμη και «στεγνή». Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά βαριά «χαρτιά» γράφουν αρνητικά πρόσημα τις τελευταίες εβδομάδες ή/και τους τελευταίους μήνες, έχοντας «ψαλιδίσει» σε σημαντικό βαθμό τα φετινά κέρδη. Υπάρχουν και περιπτώσεις εισηγμένων, παράλληλα, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις αρχές του 2024.

Χρηματιστήριο: Ποια μετοχή περιμένει να… μπει στον 25άρη

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η εταιρική κερδοφορία του 9μήνου ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών, καθιστώντας τις αποτιμήσεις απολύτως ελκυστικές τόσο έναντι του ιστορικού μέσου όρου, όσο και έναντι των ομοειδών εισηγμένων στο εξωτερικό.

«Το γεγονός ότι η τιμή αξιόλογων επιλεγμένων μετοχών εσχάτως δεν κινείται παράλληλα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών, χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης […] Εκφράζουμε προβληματισμό για το γεγονός ότι εταιρείες διαπραγματευόμενες σε μονοψήφιο P/E και έχουσες θετικό μακροπρόθεσμο οutlook, δυσκολεύονται να “σηκώσουν κεφάλι”» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του Δημήτρη Τζάνα από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ο οποίος βλέπει τους «θεσμικούς επενδυτές να είναι πωλητές στην προσπάθεια αύξησης της ρευστότητας και τους ιδιώτες επενδυτές να συνεχίζουν να διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα και να αγνοούν τα ελκυστικά θεμελιώδη πολλών εταιρειών».

Η αγωνία στις τράπεζες

To πρόβλημα είναι εμφανέστερο στον πάντα δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο, ο οποίος απέχει τουλάχιστον 15% από τις φετινές «κορυφές» και ο οποίος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Ιανουαρίου. Κι αυτό εύλογα έχει στοιχίσει σ’ όλη την αγορά, δεδομένης της ψυχολογικής εξάρτησης του ταμπλό από τις διαθέσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Το αποτέλεσμα είναι η μέση απόδοση των «4» να έχει καθηλωθεί σε μονοψήφια επίπεδα (+8,2%).

Φυσικά, η συζήτηση και τα σενάρια περί πιθανής έκτακτης εισφοράς στα φετινά κέρδη, σε μια επανάληψη των όσων έγιναν με τα δύο διυλιστήρια πριν μερικούς μήνες, διαδραματίζει καίριο ρόλο σ’ αυτήν την καθίζηση. Γι’ αυτό τον λόγο, όλοι οι αναλυτές στρέφουν σήμερα και αύριο το βλέμμα στο Λονδίνο, όπου διεξάγεται το καθιερωμένο συνέδριο της ΕΧΑΕ και της Morgan Stanley.

Η παρουσία του πρωθυπουργού αποτελεί την τέλεια ευκαιρία, προκειμένου να γίνουμε σοφότεροι, καθώς είναι δεδομένο ότι θα ερωτηθεί για τις σχετικές φήμες. Όσο πιο ξεκάθαρη είναι η απάντησή του, τόσο καλύτερά θα εξελιχθούν τα πράγματα για το Χρηματιστήριο, καθώς η αβεβαιότητα, όπως γνωρίζουν όλοι, είναι ο χειρότερος εχθρός της αγοράς.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές πέτυχαν τα υψηλότερα κέρδη μέσα στον Νοέμβριο

Η διόρθωση των βασικών δεικτών από τα φετινά υψηλά

• Γενικός Δείκτη -7,4%
• Τράπεζες -15,1%
• FTSE Large Cap -8,4%
• FTSE Mid Cap -8,7%
• FTSE Βιομηχανίες -0,4%
• FTSE Eνέργεια -14,8%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)