«Μάχη» για την υπεράσπιση των 1.400 μονάδων δίνει σήμερα (29/11) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι πωλητές διαθέτουν σταθερό προβάδισμα έναντι των αγοραστών.
Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά παρατείνει την παγιωμένη εικόνα αδυναμίας των τελευταίων εβδομάδων, μην καταφέρνοντας να «χτίσει» μια ξεκάθαρη απόσταση ασφαλείας από τα κρίσιμα ψυχολογικά όρια, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.
Την ίδια στιγμή, η καθήλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ελέω και της ημιαργίας στη Wall Street, στερεί πολύτιμα εφόδια από την Αθήνα, η οποία εξακολουθεί να αγνοεί τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, στην 5η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει επιφυλακτική κάμψη κατά 0,48% και διαμορφώνεται στις 1.397,05 μονάδες, χάνοντας περίπου επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.403,83 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.395,76 έως 1.406,43 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, Εθνική και Jumbo υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%, ενόσω πιέσεις ασκούνται και στις Coca Cola – Ελλάκτωρ. Από την άλλη πλευρά, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Titan Cement παραμένουν στα γνωστά πολυετή υψηλά, διατηρώντας το ανοδικό momentum.
Νέα πτώση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης δίνει παράταση στην εικόνα αδυναμίας των τελευταίων εβδομάδων, η οποία επηρεάζει το σύνολο της αγοράς, καθώς σήμερα βρίσκεται στο -0,60% και τις 1.155 μονάδες, απέχοντας τουλάχιστον 14 ποσοστιαίες μονάδες από τις φετινές «κορυφές».
Η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -1,12% και τα 6,734 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -0,41% και το 1,4735 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,30% και τα 2,004 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,32% και τα 3,481 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,47% και 3.370 μονάδες), η μετοχή της Jumbo αναδιπλώνεται κατά 1% και «πέφτει» στα 24,6 ευρώ, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να βάζει «φρένο» στην ανοδική αντίδραση και να οπισθοχωρεί κατά σχεδόν 1,5%. Κατά 1,6% περιορίζεται και η μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολισθαίνει κάτω των 34 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Helleniq Energy ενισχύεται κατά τουλάχιστον 1%. Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ταυτόχρονα, συνεχίζει την αναρρίχηση στα υψηλά 24ετίας, με τα κέρδη του 9μήνου και τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της ΤΕΝΕΡΓ να οδηγούν στα 18,6 ευρώ. Σε θετικό έδαφος παραμένει και η Titan Cement, η οποία «κρατά» τα 39 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,51% και 2.241 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει αρνητικά στο -0,7% και το 0,91 ευρώ, εξαιτίας των μειωμένων οικονομικών επιδόσεων στο 9μηνο. Intrakat, Optima και ΕΧΑΕ οπισθοχωρούν πέριξ του 1%. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΥΑΘ διευρύνεται στο +3,2% και τα 3,2 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Πλαστικά Θράκης και Profile αυξάνονται κατά έως 0,9%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 55 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,4 δισ. ευρώ.
Σουλτάν Αλ Τζάμπερ: Ποιο είναι το νέο «αφεντικό» της Τέρνα Ενεργειακή
Στα όρια των 1.400 μονάδων
Την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δίνει «μάχη» για να υπερασπιστεί το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων και τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.
Η στασιμότητα κυριαρχεί και πάλι στην ελληνική αγορά, με τους επενδυτές να αποφεύγουν το μεγάλο ρίσκο και να επιδίδονται σε προσεκτικές κινήσεις, παρά τα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.
Στο επίκεντρο της προσοχής συνεχίζουν να βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές λόγω της περιρρέουσας συζήτησης περί πιθανής έκτακτης φορολογίας στα κέρδη του 2024. Κάτι το οποίο έχει στοιχίσει 14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις κορυφές του Ιουλίου (1.354 μονάδες).
Από εκεί και πέρα, τα βλέμματα στρέφονται και στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία χθες παραχώρησε το πλειοψηφικό πακέτο της Τέρνα Ενεργειακή στην αραβική Masdar. Η τελευταία, μάλιστα, πλέον ελέγχει το 70% της ενεργειακής εταιρείας, ενόσω ετοιμάζεται για τη δημόσια πρόταση, η οποία θα αφορά την απόκτηση του εναπομείναντος 30%.
Σήμερα το πρωί, στο μεταξύ, οι διοικήσεις των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΝΕΡΓ ανακοίνωσαν τα οικονομικά μεγέθη του 9μήνου, παρουσιάζοντας βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας κατά 29% και 45%, αντίστοιχα, σε προσαρμοσμένο επίπεδο.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος δείχνει εγκλωβισμένος σ’ ένα αρκετά στενό εύρος διακυμάνσεων πέριξ των 1.400 μονάδων, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον Νοέμβριο με μια μεταβολή της τάξης του +1,5%.
Αυτή η επίδοση, αυτομάτως, βελτιώνει τη συνολική απόδοση του Γ.Δ. στο +8,5% από τις αρχές του 2024, θέτοντας γερές βάσεις για την 4η συνεχόμενη κερδοφόρα σεζόν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ωστόσο, η απογοήτευση από την απώλεια των πολυετών ρεκόρ των 1.502 μονάδων είναι κάτι παραπάνω από διάχυτη, με τον καθηλωμένο τζίρο να επιτείνει αυτήν την εικόνα. Εκτός φυσικά, αν ένα «Santa-Claus» ράλι αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
Μεταβλητότητα στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, η Wall Street βρίσκεται στον πλανήτη των… Ευχαριστιών. Έτσι, μετά τη χθεσινή αργία, η σημερινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί πρόωρα στις 13.00 τοπική ώρα, με τις συναλλαγές να αναμένονται αισθητά μειωμένες σε σχέση με τον τυπικό μέσο όρο.
Αυτό εύλογα επηρεάζει και την Ευρώπη, η οποία καλείται να διαχειριστεί τις νέες πολιτικές αβεβαιότητες στη Γαλλία. Κι όλα αυτά, ενόσω ήδη απειλείται από τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την αδύναμη ανάπτυξη και τις εμπορικές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα, επίσης, έγινε γνωστό ότι ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου ξεπέρασε ξανά τον στόχο του 2%.
Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει σημάδια έντονης στασιμότητας, παραμένοντας κάτω των 510 μονάδων. Μικρές μεταβολές (<0,5%) παρουσιάζουν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)