Skip to main content

Ομόλογα: Γιατί οι αγορές δανείζουν πιο φθηνά την Ελλάδα από τη Γαλλία

Στο 3,03% έφθασε η απόδοση του γαλλικού ομολόγου έναντι 2,99% του ελληνικού τίτλου

Σοβαρές επιπτώσεις και σε επίπεδο αγορών φαίνεται ότι έχει η τρέχουσα πολιτική αβεβαιότητα, η οποία ταλαιπωρεί τη Γαλλία, δηλαδή τη Νο.2 οικονομία της Ευρωζώνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά το κόστος δανεισμού της χώρας έφθασε τα επίπεδα της Ελλάδας, σε μια ένδειξη της εντεινόμενης ανησυχίας για τη μοίρα της γαλλικής κυβέρνησης.

Παρότι κάποτε θεωρούταν ένα από τα πλέον ασφαλή «χαρτιά» στην Ευρωζώνη, το γαλλικό ομόλογο σκαρφάλωσε σήμερα έως το 3,03%, όσο δηλαδή είναι και η απόδοση του ελληνικού ομολόγου, η οποία αυτήν την στιγμή κυμαίνεται στο 2,99%.

Δημοσκόπηση: Το 53% των Γάλλων θέλει να πέσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ

Γιατί ανησυχούν οι αγορές

Οι αναλυτές ανησυχούν ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να «περάσει» από το Κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του 2025 θα οδηγήσει σε πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης, δεδομένου ότι η ακροδεξιά της Μαρίν Λε Πεν απειλεί να υποβάλλει ψήφο δυσπιστίας, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Και μπορεί η δεδηλωμένη προθυμία της υπουργού Οικονομικών για την εξεύρεση συναινετικής λύσης, να αποκλιμακώνει κάπως τις ανησυχίες των αγορών, αλλά η σταθερή υποαπόδοση του γαλλικού ομολόγου τους τελευταίους μήνες παραμένει αδιαμφισβήτητη.

Αυτήν την στιγμή, το spread των γαλλικών 10ετών ομολόγων, δηλαδή η απόσταση σε σχέση με το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, ανέρχεται στις 85 μονάδες βάσης -τουλάχιστον 40 μονάδες βάσης άνω των επιπέδων προ της απόφασης του προέδρου Μακρόν να κηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο.

Μέχρι και την Τρίτη (26/11), τα γαλλικά ομόλογα είχαν δεχθεί τις ισχυρότερες εβδομαδιαίες εκροές των τελευταίων δύο ετών, όπως αναφέρεται σε στοιχεία της BNY, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η φυγή των επενδυτών είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση πιέσεων και στις γαλλικές μετοχές, με τον βασικό δείκτη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού να οδεύει προς τη χειρότερη σεζόν από το 2010 σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η επόμενη ημέρα

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις της Μαρίν Λε Πεν, η οποία διαθέτει έναν ικανό αριθμό βουλευτών για να «ρίξει» την κυβέρνηση του Μπαρνιέ, σε συνεργασία με τους βουλευτές της Αριστεράς.

Το βασικό σημείο τριβής αφορά κυρίως το ύψος των συνταξιοδοτικών δαπανών, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαφωνούν στις προγραμματισμένες περικοπές, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s πρόκειται να δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για τη γαλλική οικονομία την προσεχή Παρασκευή.

Τον προηγούμενο μήνα, Moody’s και Fitch υποβάθμισαν το outlook σε αρνητικό, απειλώντας το Παρίσι με πιθανή αναθεώρηση της αξιολόγησης στο άμεσο μέλλον.

naftemporiki.gr