Γεγονός αποτελεί η mega – συναλλαγή για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή στην αραβική Masdar, η οποία μέσω 18 διαδοχικών πακέτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών (σχεδόν 65%).
Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο μετά τις 11.00 το μεσημέρι, στην ελληνική αγορά ξεκίνησε να «περνά» μια σειρά προσυμφωνημένων συναλλαγών, η οποία αφορούσε συνολικά 69 εκατ. μετοχές, αθροιστικής αξίας άνω του 1,37 δισ. ευρώ.
Όλα τα πακέτα άλλαξαν χέρια στην τιμή των 20 ευρώ/μετοχή, κάτι που αποτιμά το 100% της Τέρνα Ενεργειακή στα 2,4 δισ. ευρώ. Όσο ήταν δηλαδή και το συμφωνηθέν αντίτιμο μεταξύ των βασικών μετόχων και της Masdar, η οποία είναι το νέο «αφεντικό» της ενεργειακής εταιρείας.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι
Από τους μεγάλους ωφελημένους του deal, όπως είναι εύλογο, θεωρείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία μέχρι πρότινος κατείχε το 37,9% των μετοχών της ΤΕΝΕΡΓ. Αυτό σημαίνει ότι εισέπραξε, συμπεριλαμβανομένου και του επιτρεπόμενου μερίσματος, ένα ποσό της τάξης των 880 εκατ. ευρώ.
Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, βλέπουμε τη μετοχή του Ομίλου να φιγουράρει στην τιμή των 18,5 ευρώ, η οποία είναι η υψηλότερη των τελευταίων τουλάχιστον 24 ετών, καταγράφοντας ένα ράλι άνω του +40% μέσα στο 2024.
Πέραν της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα σημερινά πακέτα αφορούσαν και τα μετοχικά μερίδια του Γιώργου Περιστέρη (11,05%), της Atale Enterprises (6,0%), της Lexcor Master (5,65%) κ.α.
Συνολικά, μέσω του Χ.Α. μεταβιβάστηκε περίπου το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της Τέρνα Ενεργειακή.
Το επόμενο βήμα
Το επόμενο βήμα στο μεγάλο deal συνίσταται στη δημόσια προσφορά των Αράβων προς τους υπόλοιπους μετόχους, οι οποίοι ελέγχουν αθροιστικά το εναπομείναν 35% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η δημόσια προσφορά, η οποία θα λάβει χώρα στην τιμή των 20 ευρώ/μετοχή, εκτιμάται θα προσφέρει πολύτιμη ρευστότητα στην αγορά, δεδομένου ότι πολλά χαρτοφυλάκια προτίθενται να επαν-επενδύσουν τα κεφάλαια που θα λάβουν από τους Άραβες.
Αυτή η εξέλιξη, αναμφίβολα, θα λειτουργήσει προς όφελος συγκεκριμένων μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε μια χρονική περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία η ρευστότητα σπανίζει.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)