Πιέσεις «βγαίνουν» σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν τα ηνία για πρώτη φορά έπειτα από πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις.
Η ανησυχία στην Ευρώπη για τους πιθανούς δασμούς της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις επίμονες τραπεζικές πιέσεις, δεν επιτρέπουν στην ελληνική αγορά να δώσει συνέχεια στο «αθόρυβο» ανοδικό σερί.
Κάπως έτσι, η Αθήνα βλέπει ξανά τις 1.400 μονάδες να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, επιβεβαιώνοντας την εικόνα της παρατεταμένης αστάθειας που παρατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων πολλών εβδομάδων.
Συγκεκριμένα, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια κάμψη κατά 0,64% και διαμορφώνεται στις 1.398,97 μονάδες, χάνοντας εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.408,05 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 15 μονάδες (από 1.396,60 έως 1.411,56 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική δέχεται ισχυρές πιέσεις στο -3%, με τις Eurobank, Πειραιώς και Alpha να έπονται με πτώση έως 2,5%, επηρεάζοντας αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ταυτόχρονα, οπισθοχωρούν κατά τουλάχιστον 1%.
Χρηματιστήριο: «Χτίζει» σερί η As Company – Κέρδη άνω του 7% στην εβδομάδα
Νέα πτώση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς υποχωρεί αισθητά στο -2,15% και τις 1.166 μονάδες, διευρύνοντας άνω του -12% την απόσταση από τα φετινά υψηλά (1.354 μονάδες).
Η μετοχή της Εθνικής αναδιπλώνεται στο -2,98% και τα 6,782 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -1,41% και τα 2,029 ευρώ, η μετοχή της Alpha μειώνεται στο -1,62% και το 1,4905 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς συρρικνώνεται στο -2,58% και τα 3,506 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,92% και 3.377 μονάδες), οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ οπισθοχωρούν κατά τουλάχιστον 1,2%, ενώ σημαντικές πιέσεις υφίσταται και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε «βγάλει» μια ανοδική αντίδραση. Από εκεί και πέρα, πτώση πέριξ του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Metlen – Lamda Development. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται κατά 1% και ανακτά τα 34 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,70% και 2.245 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,9% και το 0,911 ευρώ, αδυνατώντας να δώσει συνέχεια στην προσπάθεια ανάκαμψης των προηγούμενων ημερών. Απώλειες από 1,5% έως 2% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Ideal, Intrakat, ΑΒΑΞ, Τεχνικής Ολυμπιακής. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των ΕΥΑΘ, ΑΔΜΗΕ και Lavipharm χάνουν από 1%. Η μετοχή του ΟΛΠ, μετά τα διαδοχικά πολυετή υψηλά, αναδιπλώνεται στο -0,7% και τα 31 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 60 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,4 δισ. ευρώ.
Αδύναμο το Χρηματιστήριο
Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να προέρχεται από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά η «μεγάλη» εικόνα της αγοράς δεν εμπνέει αισιοδοξία για τη συνέχεια.
Η αισθητή απόσταση από τον στόχο των 1.502 μονάδων (υψηλό 13 ετών), σε συνδυασμό με την καθίζηση των συναλλακτικών τζίρων, προκαλεί εκνευρισμό στους αγοραστές, οι οποίοι αναζητούν επειγόντως ένα… ξυπνητήρι.
Οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες αποτελούν τον παραδοσιακό στυλοβάτη της Αθήνας, παραμένουν σε λήθαργο, ενόσω απέχουν 12 ποσοστιαίες μονάδες από τις φετινές «κορυφές» των 1.354 μονάδων.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένες σποραδικές εκλάμψεις στα υπόλοιπα blue chips και στα «μεσαία», επιτρέπουν στον Γενικό Δείκτη να σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 1.400 μονάδων, υπερβαίνοντας τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.
Titan Cement, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ συγκαταλέγονται σ’ αυτές τις μετοχές, οι οποίες παρέχουν πολύτιμα στηρίγματα και οι οποίες ταυτόχρονα διαπραγματεύονται είτε σε επίπεδα ρεκόρ είτε σε πολυετή υψηλά.
Κάπως έτσι, παρά τις δυσκολίες και την τραπεζική στασιμότητα, ο Γενικός Δείκτης βλέπει τη μεταβολή του Νοεμβρίου να βαίνει θετική (+1,8%), με την απόδοση από τις αρχές του έτους να διαμορφώνεται στο σχετικά ικανοποιητικό +8,9%.
Ένα νούμερο, πάντως, αισθητά μικρότερο σε σχέση με το +14% των προηγούμενων μηνών, όταν ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «πετούσε» στην περιοχή των 1.500 μονάδων, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το +47% στην Εθνική, η επιστροφή της Ελλάκτωρ και η ανάκαμψη της ΕΧΑΕ
Πιέσεις στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται από τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στο διεθνές εμπόριο, κάτι το οποίο θέτει σε εγρήγορση όχι μόνο την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε να τεθεί στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου.
Αυτή η κατάσταση, εύλογα, επιδρά αρνητικά στις μετοχές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί στο -0,51% και τις 503 μονάδες. Στη Wall Street, πάντως, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, με τους δείκτες να φιγουράρουν σε ιστορικά υψηλά, εν αναμονή των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)