Στασιμότητα επικρατεί σήμερα (27/11) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης μετά το πενθήμερο ανοδικό σερί.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρά την πρόσφατη αύξηση, τα ποιοτικά στοιχεία της ημερήσιας δραστηριότητας παραμένουν μη ικανοποιητικά (χαμηλός τζίρος, απουσία μεγάλων αγοραστικών εντολών κ.α.), σε μια ένδειξη της παρατεταμένης συσσώρευσης.
Από την άλλη πλευρά, τα επιλεκτικά στηρίγματα, σε συνδυασμό με τη θετική εξέλιξη από το μέτωπο της Μέσης Ανατολής, διατηρούν την Αθήνα άνω ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων, κάτι καθόλου δεδομένου όπως αποδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη κάμψη κατά 0,06% και διαμορφώνεται στις 1.408,93 μονάδες, χάνοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.408,05 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.408,07 έως 1.411,56 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, εξαιτίας προσυμφωνημένου πακέτου 7,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ.
Στο ταμπλό, τώρα, Εθνική – Eurobank – Alpha οπισθοχωρούν ελεγχόμενα κατά έως 0,5%, ενώ η δεικτοβαρής Coca – Cola προσπαθεί να ανακτήσει το όριο των 34 ευρώ. Ο ΟΤΕ, από την πλευρά του, αυξάνεται άνω των 15 ευρώ, στον απόηχο της χθεσινής live ενημέρωσης της νέας διοίκησης.
Καθηλωμένες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, μην ξεφεύγοντας από την κίνηση των τελευταίων ημερών, υποχωρεί στο -0,43% και τις 1.186 μονάδες, διατηρώντας στο -12% την απόσταση από τα φετινά υψηλά.
Η μετοχή της Εθνικής αναδιπλώνεται στο -0,49% και τα 6,956 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,44% και τα 2,049 ευρώ, η μετοχή της Alpha μειώνεται στο -0,43% και το 1,5085 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 3,60 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,03% και 3.410 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται κατά 0,8% και προσεγγίζει τα 34 ευρώ. Κατά 0,8% διευρύνεται και η μετοχή της ΔΕΗ, με τον ΟΤΕ να έπεται στο +0,2% και τα 15 ευρώ. Η μετοχή της Titan Cement, ταυτόχρονα, θέτει τις βάσεις για νέο ρεκόρ, καθώς βρίσκεται στο +0,6% και τα 38,5 ευρώ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo υποχωρούν πέριξ του 0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,02% και 2.261 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει θετικά στο +2,9% και τα 2,79 ευρώ, μετρώντας αντίστροφα για τον μετασχηματισμό της Κλουκίνας – Λάππα. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΟΛΠ, μετά τα διαδοχικά πολυετή υψηλά, αναδιπλώνεται στο -1,7% και τα 30,7 ευρώ. Intralot, ΑΔΜΗΕ, Quest και Intrakat μειώνονται από 0,5%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 39 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,0 δισ. ευρώ.
Χωρίς… έμπνευση το Χρηματιστήριο
Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να προέρχεται από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά η «μεγάλη» εικόνα της αγοράς δεν εμπνέει αισιοδοξία για τη συνέχεια.
Η αισθητή απόσταση από τον στόχο των 1.502 μονάδων (υψηλό 13 ετών), σε συνδυασμό με την καθίζηση των συναλλακτικών τζίρων, προκαλεί εκνευρισμό στους αγοραστές, οι οποίοι αναζητούν επειγόντως ένα… ξυπνητήρι.
Οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες αποτελούν τον παραδοσιακό στυλοβάτη της Αθήνας, παραμένουν σε λήθαργο, ενόσω απέχουν 12 ποσοστιαίες μονάδες από τις φετινές «κορυφές» των 1.354 μονάδων.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένες σποραδικές εκλάμψεις στα υπόλοιπα blue chips και στα «μεσαία», επιτρέπουν στον Γενικό Δείκτη να σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 1.400 μονάδων, υπερβαίνοντας τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.
Titan Cement, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ συγκαταλέγονται σ’ αυτές τις μετοχές, οι οποίες παρέχουν πολύτιμα στηρίγματα και οι οποίες ταυτόχρονα διαπραγματεύονται είτε σε επίπεδα ρεκόρ είτε σε πολυετή υψηλά.
Κάπως έτσι, παρά τις δυσκολίες και την τραπεζική στασιμότητα, ο Γενικός Δείκτης βλέπει τη μεταβολή του Νοεμβρίου να βαίνει θετική (+1,8%), με την απόδοση από τις αρχές του έτους να διαμορφώνεται στο σχετικά ικανοποιητικό +8,9%.
Ένα νούμερο, πάντως, αισθητά μικρότερο σε σχέση με το +14% των προηγούμενων μηνών, όταν ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «πετούσε» στην περιοχή των 1.500 μονάδων, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το +47% στην Εθνική, η επιστροφή της Ελλάκτωρ και η ανάκαμψη της ΕΧΑΕ
Ανησυχία για αμερικανικούς δασμούς
Στο εξωτερικό, τώρα, το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται από τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στο διεθνές εμπόριο, κάτι το οποίο θέτει σε εγρήγορση όχι μόνο την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε να τεθεί στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου.
Αυτή η κατάσταση, εύλογα, επιδρά αρνητικά στις μετοχές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί στο -0,15% και τις 505 μονάδες. Στη Wall Street, πάντως, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, με τους δείκτες να φιγουράρουν σε ιστορικά υψηλά, εν αναμονή των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)