Να διαφοροποιηθεί από το εξωτερικό, όπου κυριαρχούν οι απειλές του Τραμπ για την επιβολή δασμών, και να «κρατήσει» το θετικό πρόσημο των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων προσπαθεί σήμερα (26/11) το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Και μπορεί η εκκίνηση να βρήκε τους πωλητές σε θέση «οδηγού», αλλά πολύ γρήγορα οι αγοραστές ανέκαμψαν, επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη σε απόσταση ασφαλείας από το κρίσιμο ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεγάλη «εικόνα» της αγοράς παραμένει προβληματική, δεδομένης της απουσίας διάθεσης για άμεση σύγκλιση με τις 1.450 μονάδες, η οποία εν πολλοίς απορρέει από την αδύναμη πορεία των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,19% και διαμορφώνεται στις 1.408,96 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.406,20 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.401,42 έως 1.412,28 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική επιχειρεί να ανακτήσει το όριο των 7 ευρώ, ενισχυόμενη κατά περίπου +1,5%, με τον ΟΠΑΠ να έπεται κοντά στο +1%. Την ίδια στιγμή, η ΕΧΑΕ πραγματοποιεί μίνι – ράλι άνω του +3%, χάρη στα ικανοποιητικά μεγέθη του 9μήνου.
Συσσώρευση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης διατηρεί την εικόνα συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,40% και τις 1.191 μονάδες, απέχοντας τουλάχιστον 12% από τις φετινές «κορυφές».
Η μετοχή της Εθνικής διευρύνεται στο +1,42% και τα 6,98 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,20% και τα 2,049 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -0,13% και τα 6,876 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 3,6 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,20% και 3.411 μονάδες), η μετοχή της Helleniq Energy αυξάνεται στο +1,5% και τα 6,8 ευρώ, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Sarantis και Viohalco να έπονται κοντά στο +1%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Ελλάκτωρ συνεχίζει την άνοδο στο +1,8% και το 1,7 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Titan Cement αναδιπλώνεται κατά 0,8%, διορθώνοντας από τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,07% και 2.260 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει στο +2,9% και τα 4,43 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τα οικονομικά μεγέθη του 9μήνου. Intralot και ΑΒΑΞ κερδίζουν από 1% και 2% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Κρι Κρι διορθώνει κατά -2,4% και πέφτει κάτω των 14 ευρώ. Optima, Intrakat και Dimand περιορίζονται κατά 1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,1 δισ. ευρώ.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ναδίρ της Εθνικής, το comeback της Intralot και τα ρεκόρ του ΟΛΠ
Μακριά από τις «κορυφές»
Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις «μετρά» πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά είναι αλήθεια ότι η εικόνα στο ταμπλό παραμένει εν πολλοίς απογοητευτική.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αρκετά μακριά τόσο από τις 1.450 μονάδες όσο κι από τον μεγάλο στόχο των 1.502 μονάδων (υψηλό έτους) και προς το παρόν δεν επιδεικνύει ιδιαίτερη διάθεση να καλύψει αυτό το έδαφος.
Την ίδια στιγμή, οι τραπεζικές μετοχές -βασικός στυλοβάτης της Αθήνας- είναι σε… λήθαργο, απέχοντας τουλάχιστον -12% από τις φετινές «κορυφές» και έχοντας «ψαλιδίσει» μόλις στο +11,8% τα φετινά κέρδη (ξεπερνούσαν το +20% πριν μερικούς μήνες).
Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά αρκείται στην στήριξη ορισμένων μη χρηματοπιστωτικών blue chips, όπως για παράδειγμα της Titan Cement (διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ), προκειμένου να «κρατείται» άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων.
Αλλά χωρίς την αφύπνιση των τραπεζών, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, θεωρείται αδύνατη κάθε πιθανότητα περαιτέρω βελτίωσης της επενδυτικής ψυχολογίας.
Και μέσα σ’ όλα αυτά, μην ξεχνάμε τις «θολές» προοπτικές των ευρωπαϊκών αγορών αφενός λόγω του κινδύνου των αμερικανικών δασμών στο εμπόριο, αφετέρου της έκρυθμης κατάστασης στην εμπόλεμη Ουκρανία.
Από εκεί και πέρα, στο «μέτωπο» των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου, οι διοικήσεις των εισηγμένων συνεχίζουν τις προαιρετικές ανακοινώσεις. Σήμερα, ενδεικτικά, είναι η σειρά της Κρι – Κρι και της Fourlis, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή.
Πτώση στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται σε αρνητικό έδαφος, υπό τον φόβο της επιβολής δασμών από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος χθες έκανε γνωστά τα σχέδια περί περιοριστικών εμπορικών μέτρων σε Κίνα, Μεξικό και Καναδά. Έτσι, ο Stoxx 600 χάνει περίπου 0,5%, όσο και οι DAX – CAC.
Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street συνεχίζουν να… σπάνε τα κοντέρ, καθώς χθες βράδυ πέτυχαν νέα ρεκόρ, με τον S&P 500 να εκτοξεύεται άνω των 6.000 μονάδων και τον Dow Jones να προσεγγίζει τις 45.000 μονάδες. Για σήμερα, τα futures δείχνουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα.
Λύκος: Οι εκτυπώσεις, ο ψηφιακός κόσμος και η μάχη στο Χρηματιστήριο
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)