Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες «βύθισαν» την αγορά κάτω των 1.400 μονάδων

Τέταρτη συνεχόμενη πτώση για τον Γενικό Δείκτη

Κάτω των 1.400 μονάδων αλλά και του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.396 μονάδες) υποχώρησε σήμερα (18/11) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να αναδεικνύονται σε αρνητικό «πρωταγωνιστή».

Οι πωλητές παρέμειναν σε θέση «οδηγού» για 4η διαδοχική συνεδρίαση, ενόσω οι αγοραστές φοβήθηκαν να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο, υπό το βάρος του ευμετάβλητου σκηνικού στο εξωτερικό αλλά και των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό.

Έτσι, ακόμη και τα θετικά εταιρικά μεγέθη του 9μήνου δεν μπόρεσαν να παράσχουν την αναγκαία ώθηση στην ελληνική αγορά, οποία βρέθηκε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του Νοεμβρίου (1.390 μονάδες), υπο-αποδίδοντας ξανά έναντι της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιόλογη κάμψη κατά 0,81% και διαμορφώθηκε στις 1.392,44 μονάδες, χάνοντας περίπου 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.403,87 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 20 μονάδες (από 1.381,70 έως 1.401,06 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, Εθνική και Πειραιώς δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις, κατρακυλώντας έως -3% λόγω της υποβάθμισης της σύστασης από τη Morgan Stanley. Από κοντά ακολούθησαν και οι Metlen – Cenergy, οι οποίες απώλεσαν πέριξ του -2%. Eurobank και Jumbo, αντίθετα, αυξήθηκαν άνω του +1,4%.

Χρηματιστήριο – Εθνική Τράπεζα: Γιατί πέφτει σε χαμηλό 8μήνου

Βουτιά για την ΕΤΕ

Ο τραπεζικός δείκτης παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, καθώς τερμάτισε στο -1,16% και τις 1.184 μονάδες, ως απόρροια της νέας μείωσης των τιμών – στόχων (για όλες τις τράπεζες) αλλά και της αναθεώρησης της σύστασης (για ΕΤΕ και Πειραιώς) από τη Morgan Stanley.

Η μετοχή της Εθνικής κατρακύλησε στο -3,01% και τα 6,888 ευρώ (χαμηλό από 30/1), η μετοχή της Πειραιώς περιορίστηκε στο -2,36% και το 1,597 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύτηκε στο -0,95% και το 1,564 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +1,83% και τα 2,006 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,72% και 3.378 μονάδες), η μετοχή της Metlen οπισθοχώρησε στο -2% και τα 32,3 ευρώ, με τη μετοχή της Viohalco να συρρικνώνεται στο -4,1% και τα 5,10 ευρώ (χαμηλό 12μήνου). ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Sarantis ακολούθησαν κατά τουλάχιστον 2%, ενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Lamda και Cenergy αναδιπλώθηκαν άνω του 1%. Από την πλευρά της, η Aegean έχασε 1,6% και κατέγραψε νέο χαμηλό 13 μηνών (9,5 ευρώ). Αντίθετα, οι μετοχές των Jumbo και ΕΥΔΑΠ άντεξαν στις πιέσεις και ενισχύθηκαν κατά 1,4%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,63% και 2.229 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχώρισε αρνητικά στο -3% και το 0,89 ευρώ, γράφοντας νέο χαμηλό έτους. Κάμψη κατά 2% παρουσίασαν και οι μετοχές των ΟΛΠ, Κρι Κρι, Intracom, Lavipharm, Ideal, Dimand. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Fourlis οπισθοχώρησε στο -3,6% και τα 3,5 ευρώ, ενώ οι Profile, Quest, ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ απώλεσαν από 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία βρέθηκε σε limit down για 4η διαδοχική συνεδρίαση.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 23 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 79 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 99,5 δισ. ευρώ.

Ο μεγαλύτερος τζίρος

  • Εθνική -3,01% 29,5 εκατ. ευρώ
  • Πειραιώς -2,36% 16,3 εκατ. ευρώ
  • Eurobank +1,83% 13,6 εκατ. ευρώ
  • Alpha -0,95% 12,6 εκατ. ευρώ
  • Jumbo +1,49% 8,0 εκατ. ευρώ

Η υψηλότερη άνοδος

  • Ιατρικό +5,35% 23.952 ευρώ
  • Έλαστρον +3,00% 6.043 ευρώ
  • Alpha Real Estate +2,59% 7,12 ευρώ
  • Intercontinental +2,54% 256 ευρώ
  • ΣΙΔΜΑ +1,94% 158 ευρώ

Η εντονότερη κάμψη

  • Attica Bank -29,86% 30.122 ευρώ
  • Frigoglass -8,00% 929 ευρώ
  • Mermeren -6,82% 2.296 ευρώ
  • Μινέρβα -5,56% 2.088 ευρώ
  • ΕΚΤΕΡ -5,25% 58.140 ευρώ

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα «χαμόγελα» στην Alpha και η… κατήφεια σε Aegean – Ελλάκτωρ

«Αναιμικό» το Χρηματιστήριο

Αρκετά μακριά από τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ούτε η ώθηση από τα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου αποδεικνύεται μέχρι στιγμής αρκετή, ώστε ο Γενικός Δείκτης να ξεφύγει από την πολύμηνη στασιμότητα, η οποία ταλαιπωρεί την ελληνική αγορά. Και όσο οι εβδομάδες περνούν, χωρίς να υπάρχει ένα πειστικό «ξύπνημα» των αγοραστών, οι πιθανότητες σύγκλισης με τα πολυετή υψηλά πριν το τέλος του 2024 λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο.

Μέχρι στιγμής, αυτοί που επωφελούνται είναι οι γρήγοροι πωλητές, οι οποίοι έπειτα από κάθε μίνι ανοδικό σερί σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη και να ανακόψουν τη θετική πορεία, υπονομεύοντας την ομολογουμένως εύθραυστη υπομονή των long επενδυτών, οι οποίοι δείχνουν να έχουν εκ νέου «εγκλωβιστεί». Τι μπορεί να αλλάξει, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητας μιας ενδεχόμενης κίνησης αρχικά προς τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων και μετέπειτα ενδεχομένως προς τα ρεκόρ των 1.502 μονάδων;

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή, Πέτρο Στεριώτη, η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος πέραν των τραπεζικών τίτλων αποτελεί κρίσιμη συνθήκη, ώστε η αγορά να αξιοποιήσει τις ελκυστικές αποτιμήσεις και την πρόοδο των θεμελιωδών μεγεθών. Αναμφίβολα, οι τράπεζες αποτελούν «βαρόμετρο» για την πορεία της αγοράς, κάτι που έχει αποδειχθεί σε πολλές συγκυρίες. Αλλά, απαιτείται να «βγουν» μπροστά κι άλλες, οι οποίες αυτήν την στιγμή μοιάζουν καθηλωμένες στα χαμηλά έτους ή κοντά σ’ αυτά. Πρόκειται για εισηγμένες με «βαρύ» όνομα και πορτοφόλι, των οποίων η τάση μπορεί να επηρεάσει και τις μικρότερες.

Την ίδια στιγμή, η εταιρική κερδοφορία παρουσιάζει μια ανέλπιστα ικανοποιητική «εικόνα», κόντρα στις προκλήσεις και στην κόπωση. Τα μέχρι στιγμής μεγέθη του 9μήνου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, με τη βελτίωση να παραμένει «ανθεκτική» στη συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων, ιδίως της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Αυτό, εύλογα, δίνει σημαντικό «μπουστάρισμα» στις αποτιμήσεις, δεδομένου ότι η αγορά οδεύει, σε επίπεδο 12μήνου, προς δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E κάτω του ψυχολογικού ορίου του 10x.

Αγγέλου: O εφοπλιστής που μένει στην… ξηρά – Η είσοδος στην Intrakat και η συμμετοχή στο «αύριο»

Οι αγοραστικές ευκαιρίες, επομένως, είναι εδώ. Ωστόσο, είναι οι επενδυτές που λείπουν ή που επιλέγουν να μην τις δουν για τους δικούς τους λόγους. Αναμφίβολα, το ρευστό σκηνικό στο εξωτερικό διαδραματίζει καίριο ρόλο, καθώς η έκθεση σε μετοχές, ιδίως σε αγορές με τα δικά μας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν συγκαταλέγεται στα «συν» ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Τα «ανοιχτά» μέτωπα είναι πολλά και ουδείς μπορεί να τα παραβλέψει: Από τις επιπτώσεις της πολιτικής του νέου προέδρου στις ΗΠΑ και την παρατεταμένη πολιτική / οικονομική αβεβαιότητας στη Γερμανία έως την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα και τις μακρόσυρτες πολεμικές διενέξεις σε Ουκρανία & Μέση Ανατολή.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, έρχονται να διαφανούν και τα πρώτα, μικρά «ρήγματα» στη μέχρι πρότινος αταλάντευτη πολιτική σταθερότητα. Το αν αυτά τα «ρήγματα» μετατραπούν σε κάτι πιο μεγάλο ή απλώς επουλωθούν με τον χρόνο, μένει να φανεί στην πορεία. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι δύσκολα θα περάσουν κάτω από τα ραντάρ των επενδυτών, οι οποίοι είναι… alert.

Μικρές απώλειες σε Ευρώπη, Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, το μετεκλογικό ράλι φαίνεται ότι έχει «παγώσει», καθώς η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην επόμενη ημέρα και στο πώς οι νέες πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσουν την οικονομία, την πορεία των επιτοκίων και τις μετοχές.

Έχοντας το βλέμμα και στα μακροοικονομικά στοιχεία, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ξεκινά την εβδομάδα με μικρές απώλειες (-0,40%) και βρίσκεται στις 501 μονάδες. Στη Wall Street, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Nvidia, o S&P 500 υποχωρεί για 3η διαδοχική συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Ποιους ευνοούν τα χαμηλότερα επιτόκια, ποιοι παίρνουν μεγάλες «ανάσες»

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)