Σε καθοδικό έδαφος για 4η διαδοχική συνεδρίαση συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να παραμένουν στο «τιμόνι» των πρωτοβουλιών, θέτοντας σε κίνδυνο τις 1.400 μονάδες.
Η ελληνική αγορά, υπό το βάρος των διεθνών εξελίξεων αλλά και των πολιτικών τριγμών, αδυνατεί να αξιοποιήσει τα θετικά οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, πολλές εκ των οποίων παραμένουν σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα.
Κάπως έτσι, η Αθήνα φαίνεται ότι διανύει μια «δύσκολη» χρονική περίοδο, με τους επενδυτές να μην αναλαμβάνουν επιπλέον ρίσκο και να αναβάλλουν επ’ αόριστον την προσπάθεια σύγκλισης με τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιόλογη κάμψη κατά 1,38% και διαμορφώνεται στις 1.384,27 μονάδες, χάνοντας περίπου 20 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.403,87 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 17 μονάδες (από 1.384,27 έως 1.401,06 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στις 4,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, Πειραιώς και Alpha δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, κατρακυλώντας κατά σχεδόν 3%. Από κοντά ακολουθούν και οι Eurobank – Εθνική, ενώ τουλάχιστον στο -1% υποχωρούν οι Metlen και ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή, η Intralot «δοκιμάζει» τα στηρίγματα του 1,9 ευρώ.
Υποχώρηση για τις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει σε έντονα αρνητικό έδαφος, καθώς βρίσκεται στο -1,94% και τις 1.175 μονάδες, ως απόρροια της νέας μείωσης των τιμών – στόχων από τους διεθνείς αναλυτές.
Η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει στο -2,96% και τα 3,575 ευρώ, η μετοχή της Alpha περιορίζεται στο -2,79% και το 1,535 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,62% και το 1,938 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -1,27% και τα 7,012 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,34% και 3.357 μονάδες), η μετοχή της Metlen οπισθοχωρεί στο -1,3% και τα 32,5 ευρώ, με τις μετοχές των Lamda Development και ΔΕΗ να χάνουν από τουλάχιστον 1%. Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΤΕ αναδιπλώνονται από 0,5% έως 0,8%. Αντίθετα, η μετοχή της Ελλάκτωρ προσπαθεί να ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά, καθώς ενισχύεται στο +1,1% και το 1,72 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,08% και 2.241 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,6% και τα 2,3 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Dimand, Intrakat, Profile, Intracom και Intralot μειώνονται κατά έως 1,5%. Οι μετοχές των Austriacard, ΑΒΑΞ και ΕΧΑΕ ακολουθούν στο -0,7%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία βρίσκεται σε limit down για 4η διαδοχική συνεδρίαση.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 26 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,3 δισ. ευρώ.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα «χαμόγελα» στην Alpha και η… κατήφεια σε Aegean – Ελλάκτωρ
Μακριά από τις 1.502 μονάδες
Αρκετά μακριά από τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ούτε η ώθηση από τα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου αποδεικνύεται μέχρι στιγμής αρκετή, ώστε ο Γενικός Δείκτης να ξεφύγει από την πολύμηνη στασιμότητα, η οποία ταλαιπωρεί την ελληνική αγορά.
Και όσο οι εβδομάδες περνούν, χωρίς να υπάρχει ένα πειστικό «ξύπνημα» των αγοραστών, οι πιθανότητες σύγκλισης με τα πολυετή υψηλά πριν το τέλος του 2024 λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο.
Οι αναλυτές συνεχίζουν να διερωτώνται γιατί το αφήγημα του Χ.Α. δεν πείθει τους ξένους επενδυτές. Ακόμη και το μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις τράπεζες, ουσιαστικά, πέρασε και δεν… «ακούμπησε», την ίδια ώρα που οι περισσότερες εισηγμένες ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα εντός των προβλεπόμενων ορίων, θέτοντας «γερές» βάσεις για ακόμη ένα πολυετές ρεκόρ κερδοφορίας στο σύνολο του 12μήνου. Υπενθυμίζεται ότι η περσινή επίδοση ανήλθε στα 10,3 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που το ιστορικό ρεκόρ ανήκει στο 2007 (11,7 δισ. ευρώ).
Μέχρι στιγμής, αυτοί που επωφελούνται είναι οι γρήγοροι πωλητές, οι οποίοι έπειτα από κάθε μίνι ανοδικό σερί σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη και να ανακόψουν τη θετική πορεία, υπονομεύοντας την ομολογουμένως εύθραυστη υπομονή των long επενδυτών, οι οποίοι δείχνουν να έχουν εκ νέου «εγκλωβιστεί». Τι μπορεί να αλλάξει, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητας μιας ενδεχόμενης κίνησης αρχικά προς τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων και μετέπειτα ενδεχομένως προς τα ρεκόρ των 1.502 μονάδων;
Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή, Πέτρο Στεριώτη, η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος πέραν των τραπεζικών τίτλων αποτελεί κρίσιμη συνθήκη, ώστε η αγορά να αξιοποιήσει τις ελκυστικές αποτιμήσεις και την πρόοδο των θεμελιωδών μεγεθών. Αναμφίβολα, οι τράπεζες αποτελούν «βαρόμετρο» για την πορεία της αγοράς, κάτι που έχει αποδειχθεί σε πολλές συγκυρίες. Αλλά, απαιτείται να «βγουν» μπροστά κι άλλες, οι οποίες αυτήν την στιγμή μοιάζουν καθηλωμένες στα χαμηλά έτους ή κοντά σ’ αυτά. Πρόκειται για εισηγμένες με «βαρύ» όνομα και πορτοφόλι, των οποίων η τάση μπορεί να επηρεάσει και τις μικρότερες.
Την ίδια στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, η εταιρική κερδοφορία παρουσιάζει μια ανέλπιστα ικανοποιητική «εικόνα», κόντρα στις προκλήσεις και στην κόπωση. Τα μέχρι στιγμής μεγέθη του 9μήνου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, με τη βελτίωση να παραμένει «ανθεκτική» στη συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων, ιδίως της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Αυτό, εύλογα, δίνει σημαντικό «μπουστάρισμα» στις αποτιμήσεις, δεδομένου ότι η αγορά οδεύει, σε επίπεδο 12μήνου, προς δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E κάτω του ψυχολογικού ορίου του 10x.
Αγγέλου: O εφοπλιστής που μένει στην… ξηρά – Η είσοδος στην Intrakat και η συμμετοχή στο «αύριο»
Οι αγοραστικές ευκαιρίες, επομένως, είναι εδώ. Ωστόσο, είναι οι επενδυτές που λείπουν ή που επιλέγουν να μην τις δουν για τους δικούς τους λόγους. Αναμφίβολα, το ρευστό σκηνικό στο εξωτερικό διαδραματίζει καίριο ρόλο, καθώς η έκθεση σε μετοχές, ιδίως σε αγορές με τα δικά μας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν συγκαταλέγεται στα «συν» ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου.
Τα «ανοιχτά» μέτωπα είναι πολλά και ουδείς μπορεί να τα παραβλέψει: Από τις επιπτώσεις της πολιτικής του νέου προέδρου στις ΗΠΑ και την παρατεταμένη πολιτική / οικονομική αβεβαιότητας στη Γερμανία έως την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα και τις μακρόσυρτες πολεμικές διενέξεις σε Ουκρανία & Μέση Ανατολή.
Και μέσα σ’ όλα αυτά, έρχονται να διαφανούν και τα πρώτα, μικρά «ρήγματα» στη μέχρι πρότινος αταλάντευτη πολιτική σταθερότητα. Το αν αυτά τα «ρήγματα» μετατραπούν σε κάτι πιο μεγάλο ή απλώς επουλωθούν με τον χρόνο, μένει να φανεί στην πορεία. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι δύσκολα θα περάσουν κάτω από τα ραντάρ των επενδυτών, οι οποίοι είναι… alert.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, το μετεκλογικό ράλι φαίνεται ότι έχει «παγώσει», καθώς η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην επόμενη ημέρα και στο πώς οι νέες πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσουν την οικονομία, την πορεία των επιτοκίων και τις μετοχές.
Έχοντας το βλέμμα και στα μακροοικονομικά στοιχεία, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ξεκινά την εβδομάδα με οριακές μεταβολές (-0,09%) και βρίσκεται στις 502 μονάδες. Στη Wall Street, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Nvidia, τα futures σημειώνουν μικρές διακυμάνσεις.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Ποιους ευνοούν τα χαμηλότερα επιτόκια, ποιοι παίρνουν μεγάλες «ανάσες»
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)