Με τον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών να υπο-αποδίδει σταθερά από τις αρχές του 2024, αυτήν την στιγμή υπάρχουν αρκετές εισηγμένες, οι οποίες θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι αδικούνται από το ταμπλό.
Πρόκειται για «μεσαία», των οποίων είτε οι μετοχές διαπραγματεύονται σε «φθηνά» επίπεδα είτε η χρηματιστηριακή αξία υπολείπεται της καθαρής περιουσιακής θέσης, δηλαδή των ιδίων κεφαλαίων.
Μία από τις πλέον ελκυστικές αποτιμήσεις στον FTSE Mid Cap συναντάται στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ο οποίος έχει δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 8,2x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,6x. Η τρέχουσα αξία της εταιρείας (550 εκατ. ευρώ) εξακολουθεί να μην ενσωματώσει τις τεράστιες προοπτικές από την ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων, γεγονός το οποίο προσφέρει ένα μεγάλο περιθώριο ανόδου. Δεν είναι τυχαίο ότι η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών τοποθετείται στα 3,5 ευρώ, δηλαδή +48% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Την ίδια στιγμή, με δείκτη P/BV κάτω του 1x, κάτι που σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία υπολείπεται των ιδίων κεφαλαίων, «παίζουν» οι μετοχές τουλάχιστον τεσσάρων «μεσαίων», με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά των Τεχνικής Ολυμπιακής, Πλαστικά Θράκης, Intracom και ΕΥΑΘ.
Οι δύο πρώτες, μάλιστα, διαθέτουν και έναν ικανοποιητικό δείκτη P/E στο 10x. Όσον αφορά την Intracom, αναμφίβολα, η μετοχή έχει επηρεαστεί τελευταία από τις εξελίξεις στην Intralot, με αποτέλεσμα να έχει πιεστεί. Ωστόσο, η αποτίμηση των 230 εκατ. ευρώ μάλλον θεωρείται λίγο… άδικη. Για την ΕΥΑΘ, η δρομολογούμενη αλλαγή των τιμολογίων, σε συνδυασμό με τις εκτιμώμενες μερισματικές αποδόσεις, μπορούν να παράσχουν ώθηση στη μετοχή, η οποία έχει μείνει σαφώς πιο πίσω σε σχέση με το υπόλοιπο ταμπλό.
Αγγέλου: O εφοπλιστής που μένει στην… ξηρά – Η είσοδος στην Intrakat και η συμμετοχή στο «αύριο»
Ειδική αναφορά θα πρέπει να κάνουμε και σε δύο ακόμη Ομίλους. Ο πρώτος αφορά τη Fourlis (ΙΚΕΑ, Intersport και H&B), η οποία διαπραγματεύεται με P/E στο 7,5x και P/BV στο 1,00x, έχοντας κεφαλαιοποίηση (195 εκατ.) μικρότερη της θυγατρικής στο real estate, δηλαδή της Trade Estates (196 εκατ. ευρώ). Ο δεύτερος αφορά την Quest, η οποία διαθέτει ένα ευρύ και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων. Ωστόσο, οι επενδυτές δίνουν στη μετοχή αξία 610 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε P/E στο 13x.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ΑΒΑΞ, η οποία «παίζει» με P/E στο 8,3x αλλά και την Αustriacard, της οποίας ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας ανέρχεται στο 13x, αισθητά χαμηλότερα του υπόλοιπου κλάδου.
Τέλος, η μετοχή της ΕΧΑΕ θα μπορούσε σίγουρα να έχει μια καλύτερη επίδοση, αν αναλογιστούμε ότι στην τελευταία 3ετία ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν +55%. Στο ίδιο διάστημα, όμως, η εισηγμένη έχει «τρέξει» μόλις κατά +16%, αδικώντας κάπως τον εαυτό της.
Η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων του FTSE Mid Cap (σε εκατ. ευρώ)
• Quest 610
• ΑΔΜΗΕ 553
• ΕΧΑΕ 261
• Intracom 228
• ΑΒΑΞ 210
• Αustriacard 201
• Fourlis 195
• Πλαστικά Θράκης 174
• ΕΥΑΘ 114
• Τεχνική Ολυμπιακή 95
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Ποιους ευνοούν τα χαμηλότερα επιτόκια, ποιοι παίρνουν μεγάλες «ανάσες»
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)