Στον Μπαρίγκα Σαλαζάρ, τον οικονομολόγο από το Εκουαδόρ και επικεφαλής αναλυτή του οίκου αξιολόγησης Fitch, στρέφεται το ενδιαφέρον της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς την Παρασκευή πρόκειται να δημοσιεύσει το τελευταίο φετινό report για την Ελλάδα.
Και, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, οι εκθέσεις αυτού του είδους «μαγνητίζουν» τα βλέμματα όλης της αγοράς -και όχι άδικα.
Το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι τέτοια εποχή, όταν ο Σαλαζάρ υπέγραψε την έκθεση, με την οποία έδινε στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας την αξιολόγηση του κρατικού αξιόχρεου σε «ΒΒΒ-» για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης.
Φέτος, με την οικονομία να παραμένει σε θετική τροχιά, η εγχώρια κεφαλαιαγορά προσβλέπει σε κάτι… καλύτερο από τον Λατινοαμερικάνο.
Βασική προσδοκία αποτελεί, αναμφίβολα, η περαιτέρω αναρρίχηση της αξιολόγησης στην κλίμακα της επενδυτικής βαθμίδας, με τη βελτίωση του outlook από «σταθερό» σε «θετικό» να συνιστά ένα πρώτο βήμα.
Βέβαια, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το σενάριο της αναβάθμισης των προοπτικών, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη «αφωνία» του οίκου Standard & Poor’s.
Από το Εκουαδόρ στον Fitch
Ο Σαλαζάρ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την τύχη της ελληνικής αξιολόγησης, κατέχει από τον Σεπτέμβριο του 2023 τη θέση του Senior Director του Fitch. Προηγουμένως, διατελούσε επί σχεδόν μία πενταετία Director για τις χώρες της Αναδυόμενης Ευρώπης.
Αγγέλου: O εφοπλιστής που μένει στην… ξηρά – Η είσοδος στην Intrakat και η συμμετοχή στο «αύριο»
Πριν την έλευση στον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, είχε ένα πενταετές «πέρασμα» από τον Economist στο Λονδίνο, καθώς και μια σύντομη παρουσία στον OPEC στη Βιέννη.
Στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, παράλληλα, «ψήθηκε» για λίγους μήνες στο υπουργείο Περιβάλλοντος του Εκουαδόρ.
Η επίδραση στο Χρηματιστήριο
Τα όσα πρόκειται να ανακοινώσει την προσεχή Παρασκευή αφορούν άμεσα (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά επειγόντως έναν θετικό καταλύτη, προκειμένου να ξεφύγει από την εν εξελίξει στασιμότητα και να ανακτήσει τις 1.450 μονάδες.
Μια αλλαγή του outlook προς το καλύτερο, αναμφίβολα, θα κλείνει το «μάτι» σε μια μελλοντική αναβάθμιση, προσθέτοντας ένα σημαντικό «όπλο» στη φαρέτρα των αισιόδοξων αλλά και γλυκαίνοντας κάπως τον «πονοκέφαλο» των απαισιόδοξων.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Ποιους ευνοούν τα χαμηλότερα επιτόκια, ποιοι παίρνουν μεγάλες «ανάσες»
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)