Για τρίτη διαδοχική ημέρα συνεχίζεται το ελεγχόμενο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι πωλητές διατηρούν τον έλεγχο των πρωτοβουλιών.
Η ελληνική αγορά δυσκολεύεται να αναλάβει επιπλέον ρίσκα και προτιμά την εύκολη… λύση των ρευστοποιήσεων, μην επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να προσεγγίσει τον στόχο των 1.450 μονάδων.
Κι αυτό, μάλιστα, παρά τα ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη του 9μήνου, τα οποία επιβεβαιώνουν αφενός την ανθεκτική κερδοφορία, αφετέρου τις ελκυστικές αποτιμήσεις πολλών εκ των εισηγμένων.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή κάμψη κατά 0,56% και διαμορφώνεται στις 1.409,59 μονάδες, χάνοντας σχεδόν οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.417,50 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.409,59 έως 1.414,59 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Alpha υποχωρεί κάτω του 1,6 ευρώ, με τον κλάδο να οδεύει προς νέα πτώση. Jumbo, Metlen και ΔΕΗ χάνουν πέριξ του -1%, ενώ η Κύπρου διολισθαίνει κατά 2%, μετά τη νέα διάθεση ποσοστού προς το επενδυτικό κοινό.
Μην ξεχνάμε, δε, ότι σήμερα εκπνέει και η σειρά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) του FTSE 25 στο Χρηματιστήριο Παραγώγων.
Νέα πτώση στις τράπεζες
O τραπεζικός δείκτης, μετά το πρόσφατο σερί των οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων, ετοιμάζεται να «γράψει» την 3η συνεχόμενη καθοδική κίνηση, δεδομένου ότι βρίσκεται στο -0,61% και τις 1.206 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha οπισθοχωρεί στο -1,77% και το 1,578 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο -0,56% και τα 7,166 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,56% και το 1,9605 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,21% και τα 3,752 ευρώ.
Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στην Τρ. Κύπρου, καθώς χθες βράδυ ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας παραχώρησε μέσω placement το 4,8% ή αλλιώς 21,5 εκατ. μετοχές, μηδενίζοντας τη συμμετοχή του. Πρόκειται για το δεύτερο placement από την εισαγωγή της τράπεζας στο Χ.Α., καθώς πριν μερικές εβδομάδες είχε προηγηθεί η πώληση του 3% από τη CarVal.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,66% και 3.412 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ, στη σκιά των οικονομικών αποτελεσμάτων, υποχωρεί κατά 1,1%, αν και παραμένει κοντά στα πολυετή υψηλά τα 12,5 ευρώ. Κατά 1% αναδιπλώνονται και οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Aegean, Metlen, Jumbo. Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία χθες έκλεισε στο -3%, συνεχίζει την καθοδική κίνηση στο -0,4% και τα 14,7 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το προμέρισμα του 0,20 ευρώ δίνει ώθηση στη Helleniq Energy, η οποία ενισχύεται κατά 0,5% και προσεγγίζει τα 7 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,21% και 2.277 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι διορθώνει από τα ιστορικά υψηλά, καθώς διολισθαίνει στο -1,7% και τα 14,5 ευρώ. ΑΔΜΗΕ και Τεχνική Ολυμπιακή χάνουν από 1% και 2%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η μετοχή της Dimand κερδίζει 0,6%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Δομική Κρήτης, η οποία επιστρέφει άνω των 3 ευρώ, μετά τις αγορές μετοχών από μέλη της διοίκησης.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 10,3 δισ. ευρώ.
Εγκλωβισμένο το Χρηματιστήριο
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω η αγορά δείχνει να έχει εκ νέου εγκλωβιστεί σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων.
Ο Γενικός Δείκτης, μετά την ανάβαση από τα πρόσφατα χαμηλά των 1.381 μονάδων, κυμαίνεται σταθερά άνω των 1.400 μονάδων, αλλά χωρίς να παίρνει το ρίσκο να προσεγγίσει τον επόμενο στόχο των 1.450 μονάδων.
Κάπως έτσι, προτιμά την… ασφάλεια και αναλώνεται σ’ ένα μικρό «τόξο» μερικών μονάδων -δείγμα της απουσίας αυτοπεποίθησης εκ μέρους της επενδυτικής κοινότητας, η οποία φαίνεται ότι φοβάται να αναμετρηθεί με τα υψηλότερα επίπεδα.
Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η βιασύνη ορισμένων traders να κατοχυρώσουν τα πρόσφατα κέρδη (+2,5% ο Νοέμβριος), κάτι το οποίο «δοκιμάζει» την ομολογουμένως εύθραυστη υπομονή των long επενδυτών.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, τα βλέμματα στρέφονται στις τράπεζες, οι οποίες παρά το 8×8 των προηγούμενων ημερών, όχι μόνο δυσκολεύονται να δώσουν συνέχεια στο σερί, αλλά μέσα στο τελευταίο διήμερο έχουν απολέσει από -3,3%.
Κι αυτό κόντρα στα ισχυρά οικονομικά μεγέθη του 9μήνου, τις θετικές εκθέσεις των ξένων αναλυτών και τις προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης των μερισματικών αποδόσεων, ως απόρροια και της πρόωρης αποπληρωμής του αναβαλλόμενου φόρου.
Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο τίθενται και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων blue chips, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οδεύουμε προς ακόμη ένα έτος υψηλής κερδοφορίας. Αυτό, εύλογα, συντηρεί τις ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό, αν και οι αγοραστές δεν μοιάζουν να… συγκινούνται ιδιαίτερα.
Χθες, για παράδειγμα, επιδόσεις γ’ τριμήνου ανακοίνωσαν οι διοικήσεις των Helleniq Energy (δίνει προμέρισμα 0,20 ευρώ), ΟΤΕ, Aegean, Lavipharm και Austriacard. Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν οι Cenergy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Quest, Ideal κ.α.
Πτώση στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, το μετεκλογικό ράλι στη Wall Street φαίνεται ότι έχει «παγώσει», με τους αμερικανικούς δείκτες να οδεύουν προς μια πτωτική εβδομάδα, κάτι που πιστοποιείται κι από την αρνητική τάση στα σημερινά futures.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη συνεχίζει τις σπασμωδικές κινήσεις, με τη νευρικότητα και τη μεταβλητότητα να αποτελούν τους μεγάλους κερδισμένους της τρέχουσας περιόδου. Το αποτέλεσμα είναι ο Stoxx 600 να υποχωρεί σήμερα στο -0,8% και τις 502 μονάδες.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)