Χωρίς να συμμερίζεται το ανοδικό «γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει το profit taking για δεύτερη διαδοχική ημέρα.
Οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω των 1.420 μονάδων και αφομοιώνοντας τα κέρδη του Νοεμβρίου, τα οποία μέχρι πρότινος ανέρχονταν στο +2,5%.
Ωστόσο, με δεδομένο τα θετικά εταιρικά μεγέθη του 9μήνου, οι αναλυτές θα περίμεναν μια καλύτερη πορεία εκ μέρους της Αθήνας, η οποία μην ξεχνάμε ότι εξακολουθεί να εμφανίζει μονοψήφια απόδοση στο 2024 (+9%).
Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή κάμψη κατά 0,31% και διαμορφώνεται στις 1.415,13 μονάδες, χάνοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.419,51 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.414,47 έως 1.421,00 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,3 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά τουλάχιστον 2%, παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του 9μηνου, ενώ η ΔΕΗ αναδιπλώνεται στα 12,2 ευρώ, αγνοώντας τη βελτιωμένη κερδοφορία. Εθνική, Πειραιώς και Jumbo χάνουν περισσότερο από 1%, ενώ η Titan Cement καταγράφει ράλι +4%.
Κυπαρίσσης: Πώς θα βάλει την Optima Bank στους «μεγάλους» του Χρηματιστηρίου
Νέα πτώση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει τη διόρθωση για 2η διαδοχική ημέρα, καθώς βρίσκεται στο -0,94% και τις 1.218 μονάδες, παρά το θετικό momentum της ισχυρής κερδοφορίας και των αισιόδοξων εκθέσεων.
Η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -1,50% και τα 7,224 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -1,35% και τα 3,798 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,78% και το 1,9845 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha αυξάνεται στο +0,22% και το 1,608 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,48% και 3.433 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ οπισθοχωρεί στο -2,3% και τα 14,8 ευρώ, κόντρα στα θετικά μεγέθη του γ’ τριμήνου. Πέριξ του -1% διαμορφώνεται, επίσης, η κάμψη για τις μετοχές των Autohellas, Jumbo και Lamda Development, ενώ η ΔΕΗ ακολουθεί στο -0,2% και τα 12,2 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Titan Cement εκτοξεύεται κατά +4% και φθάνει εκ νέου στα ιστορικά υψηλά των 35 ευρώ. Motor Oil και ΔΕΗ ενισχύονται κατά +1,5% και 1%, αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,12% και 2.273 μονάδες), οι μετοχές των Intracom και Κρι Κρι ξεχωρίζουν πτωτικά άνω του -1%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΕΥΑΘ διολισθαίνει στο -2,4% και τα 3,1 ευρώ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Intralot και ΕΧΑΕ σημειώνουν αύξηση κατά περίπου 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις δύο μικρές κατασκευαστικές, Δομική Κρήτης και ΕΚΤΕΡ, οι οποίες σκαρφαλώνουν άνω του +6%, βγάζοντας αντίδραση μετά την πρόσφατη πίεση.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 56 μετοχές κινούνται ανοδικά, 39 μετοχές σημειώνουν κάμψη και 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 103,4 δισ. ευρώ.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η αδυναμία της Εθνικής, οι αγορές στην Premia και τα πακέτα της Med
Πρόωρο profit taking στο Χρηματιστήριο
Από το βραχυπρόθεσμο «παιχνίδι» φαίνεται ότι επηρεάζεται τελευταία το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η πρόσφατη ανοδική αντίδραση έχει δώσει πρόσφορο έδαφος στην επανεμφάνιση των γρήγορων πωλητών.
Οι επενδυτές «βιάζονται» να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κερδών, κάνοντας στην… άκρη τους long και θέτοντας εμπόδια στην προσπάθεια βελτίωσης των φετινών αποδόσεων, οι οποίες εξακολουθούν να υπολείπονται των αντίστοιχων στο εξωτερικό.
Κάπως έτσι, χθες, ο Γενικός Δείκτης έβαλε «φρένο» στη θετική κίνηση του Νοεμβρίου, οπισθοχωρώντας στην περιοχή των 1.420 μονάδων και αναβάλλοντας προς ώρας την αναμέτρηση με τον πρώτο στόχο των 1.450 μονάδων.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρήθηκαν στις τράπεζες, οι οποίες βέβαια, είχαν και τα υψηλότερα κέρδη μέσα στις προηγούμενες συνεδριάσεις, συμπληρώνοντας ένα σερί 8×8 ανοδικών συνεδριάσεων και πετυχαίνοντας αθροιστικά κέρδη 9,5%.
Είναι σαφές ότι ο κλάδος συνιστά τον βασικό καταλύτη για την τάση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επομένως, όλα φαίνεται ότι εξαρτώνται από τις μετοχές των 4+1 συστημικών τραπεζών (Εurobank, ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha, Κύπρου).
Χρηματιστήριο: Η μεγάλη έξοδος των… Τροφίμων – Οι εισηγμένες που είπαν «αντίο» την τελευταία 5ετία
Μέχρι στιγμής, ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει περίπου +16% από τις αρχές του έτους, την ίδια στιγμή που ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί σχεδόν στο +10%, οδεύοντας προς το 4η συνεχόμενο κερδοφόρο έτος.
Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές δεν μοιάζουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, λαμβάνοντας υπόψη τις ελκυστικές αποτιμήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν αρκετές εισηγμένες, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι traders στρέφουν το βλέμμα στα εταιρικά μεγέθη των βασικών blue chips, τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για την καλλιέργεια των προϋποθέσεων προσέγγισης των 1.450 μονάδων.
Μετά τις Lamda Development και ΔΕΗ, σήμερα είναι η σειρά των ΟΤΕ, Helleniq Energy, Aegean Airlines και Austriacard να γνωστοποιήσουν τα οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον των αναλυτών.
Ανοδικά η Ευρώπη, στάσιμη η Wall
Στο εξωτερικό, τώρα, η ευφορία από την εκλογική επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει παραχωρήσει τη θέση της στον προβληματισμό, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της νέας κυβερνητικής στρατηγικής στην πορεία του πληθωρισμού και στη νομισματική πολιτική.
Βέβαια, οι τιμές καταναλωτή του Οκτωβρίου, οι οποίες δημοσιεύθηκαν χθες, δεν «ξέφυγαν» από τις εκτιμήσεις (2,6% σε ετήσιο επίπεδο), κάτι που ανακούφισε τους αναλυτές. Σήμερα, η αγορά περιμένει τις τιμές παραγωγού, οι οποίες θεωρούνται οι εκ των «αγαπημένων» της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας.
O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,74% και τις 505 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κερδίζει από 1,24% και επιστρέφει άνω των 19.000 μονάδων. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street σημειώνουν μικρές μεταβολές, καθώς το μετεκλογικό ράλι έχει «παγώσει».
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)