Skip to main content

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Ποιους ευνοούν τα χαμηλότερα επιτόκια, ποιοι παίρνουν μεγάλες «ανάσες»

Η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων

Με την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης να έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο, χωρίς να αποκλείεται ακόμη μία μέχρι το τέλος του έτους, η συνεπαγόμενη ελάφρυνση του χρηματοοικονομικού κόστους αναμένεται να ωφελήσει αρκετές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κι αυτό αφορά τόσο αυτές που «τρέχουν» μεγάλα επενδυτικά προγράμματα και κατ’ επέκταση έχουν υψηλό δανεισμό, όσο κι’ αυτές που έχουν «μπλεξίματα» με τις τράπεζες και βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης των «ανοιγμάτων» τους.

Oι ευνοημένοι…

Για παράδειγμα, οι Όμιλοι των ΔΕΗ, Coca – Cola, Metlen, Motor Oil, Helleniq Energy, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Aegean Airlines και ΟΤΕ, οι οποίοι επιδίδονται σε διαδοχικές επενδύσεις και, εύλογα, είναι «φορτωμένες» με δανειακές υποχρεώσεις άνω του 1 δισ. ευρώ (στοιχεία του α’ εξαμήνου 2024) θα δουν αισθητή μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους στα επόμενα τρίμηνα (αν και ένα μέρος του «ανοίγματος» είναι ήδη κλειδωμένο με σταθερό επιτόκιο). Βέβαια, πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες εκ των προτέρων δεν διέθεταν πρόβλημα ρευστότητας, δεδομένου αφενός των υγιών ταμειακών ροών και το υψηλού «καθαρού» ταμείου, αφετέρου των επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

Κέρδος αναμένεται να δει και ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ, καθώς οι εισηγμένες του ευρύτερου real estate επηρεάζονται άμεσα από το υψηλό κόστος χρήματος, γεγονός το οποίο εξηγεί εν μέρει και το τρέχον discount των χρηματιστηριακών τιμών σε σχέση με την Καθαρή Αξία Ενεργητικού. Η εν εξελίξει μείωση των επιτοκίων, άρα, συνιστά θετική είδηση για τον ισολογισμό τους.

Στους ωφελημένους, σύμφωνα με την αγορά, συγκαταλέγονται επίσης αφενός οι εταιρείες από τον τομέα των μετάλλων – πρώτων υλών, όπως για παράδειγμα οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Αλουμύλ, Ικτίνος κ.α., αφετέρου οι εταιρείες από τον τομέα των κατασκευών, όπως για παράδειγμα οι Aktor, ΑΒΑΞ κ.α., οι οποίοι χρειάζονται επαρκή ρευστότητα για να «τρέξουν» τα μεγάλα έργα.

Γενικά, το όφελος από τη μείωση των επιτοκίων εκτιμάται μεγάλο για όσες εισηγμένες έχουν υψηλό δανεισμό, ανεξαρτήτως αν αυτός «καλύπτεται» επαρκώς από τη λειτουργική κερδοφορία, τις ταμειακές ροές και τα ίδια κεφάλαια.

Η μεγαλύτερη «ανάσα»

Τη μεγαλύτερη «ανάσα», ωστόσο, αναμένεται να πάρουν οι εισηγμένες, οι οποίες βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να προσφέρει άμεση χείρα βοηθείας, ρίχνοντας το κόστος δανεισμού και δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες αναχρηματοδότησης, ιδίως για όσες διοικήσεις αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες.

Οι εισηγμένες με τον υψηλότερο δανεισμό (ανεξαρτήτως «καθαρού» ταμείου και ιδίων κεφαλαίων)

• ΔΕΗ 6,01 δισ. ευρώ
• Coca Cola 4,05 δισ. ευρώ
• Metlen 3,06 δισ. ευρώ
• Motor Oil 2,59 δισ. ευρώ
• Helleniq Energy 2,38 δισ. ευρώ
• Viohalco 2,33 δισ. ευρώ
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 2,04 δισ. ευρώ
• Lamda Development 1,72 δισ. ευρώ
• Αegean 1,29 δισ. ευρώ
• ΟΤΕ 1,18 δισ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)