Στάση αναμονής τηρεί σήμερα (13/11) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω το βλέμμα των αναλυτών στρέφεται στα «φρέσκα» οικονομικά μεγέθη των blue chips.
Η ελληνική αγορά, σε κάθε περίπτωση, παραμένει στην περιοχή των 1.430 μονάδων, έχοντας «χτίσει» ένα μίνι ανοδικό σερί (+3,5%) από τα τέλη του Οκτωβρίου, χάρη στο δυναμικό ράλι των τραπεζών (+9,5% στον Νοέμβριο).
Ωστόσο, είναι σαφές ότι απαιτούνται περισσότερα «καύσιμα» για την υπέρβαση των 1.450 μονάδων, ιδίως ενόσω η Ευρώπη φαίνεται ότι δυσκολεύεται να βρει τα πατήματά της μετά τις αμερικανικές εκλογές και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Συγκεκριμένα, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,09% και διαμορφώνεται στις 1.429,68 μονάδες, χάνοντας μόλις 1,2 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.430, 91 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.428,39 έως 1.430,83 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Alpha αφομοιώνει τα μεγάλα κέρδη της τελευταίας περιόδου, υποχωρώντας κατά 1%. Σε limit down, παράλληλα, βρίσκεται η Attica Bank, λόγω της εισαγωγής των νέων μετοχών από την ΑΜΚ. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ ενισχύεται άνω των 12,3 ευρώ.
Αφομοίωση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, έπειτα από ένα σερί 8×8 ανοδικών συνεδριάσεων και αθροιστική αύξηση +9,5%, σπεύδει να κατοχυρώσει ένα μέρος των κερδών, με αποτέλεσμα να κινείται στο -0,58% και τις 1.248 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha διολισθαίνει στο -1,05% και το 1,6025 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο -0,69% και τα 7,538 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,51% και τα 3,893 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,20% και τα 2,03 ευρώ.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία βρίσκεται σε limit down (-29%), εξαιτίας της εισαγωγής των νέων μετοχών από την πρόσφατη ΑΜΚ. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να «ξεφουσκώσει» την ανεξήγητα υψηλή αποτίμηση των προηγούμενων εβδομάδων, η οποία είχε φθάσει πρόσκαιρα έως και τα 13 δισ. ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,17% και 3.478 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 0,9% και επιστρέφει στα 12,3 ευρώ, απέχοντας ελάχιστα από τα πολυετή υψηλά των 12,5 ευρώ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco και Titan Cement διευρύνονται κατά 0,5%, ενώ η μετοχή της Autohellas προσπαθεί να ανακτήσει τα 11 ευρώ, με ώθηση από τα μεγέθη του 9μήνου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo οπισθοχωρεί στο -1% και τα 24,7 ευρώ, με τη μετοχή της Coca – Cola να αναδιπλώνεται κατά 0,6% και να αφομοιώνει τα πρόσφατα υψηλά 5ετίας.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,24% και 3.854 μονάδες), η μετοχή της Intralot αντιδρά στο +1,1% και το 0,94 ευρώ, σε μια προσπάθεια αντίδρασης από το καθοδικό σερί των τελευταίων ημερών. Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή κερδίζουν από 1,1% και 1,2%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat περιορίζεται στο -0,8% και τα 4,8 ευρώ. Lavipharm, Profile και Quest έπονται στο -0,5%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 106,4 δισ. ευρώ.
Το βλέμμα στα εταιρικά μεγέθη
Με βασικό «όχημα» τις τράπεζες και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου εξακολουθεί να πορεύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από σήμερα στρέφει το βλέμμα στα νέα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.
Το ενδιαφέρον εστιάζει κυρίως στις Lamda Development, Autohellas και ΔΕΗ, οι οποίες δημοσιεύουν τις οικονομικές επιδόσεις της τελευταίας περιόδου, ενώ αύριο είναι η σειρά των ΟΤΕ, Helleniq Energy, Aegean Airlines κ.α.
Οι επενδυτές προσδοκούν ότι οι εισηγμένες θα συνεχίσουν τους υψηλούς ρυθμούς κερδοφορίας, κάτι το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να παράσχει ώθηση σε επιλεγμένες μετοχές, λαμβάνοντας υπόψη και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.
Την ίδια στιγμή, το τραπεζικό ράλι έχει ήδη συμπληρώσει 8×8 ανοδικές συνεδριάσεις, έχοντας κάνει το «απόλυτο» μέσα στον Νοέμβριο και έχοντας ανακάμψει κατά 9,5% από τα χαμηλά της 31ης Οκτωβρίου (1.146 μονάδες).
Η επιστροφή των θετικών εκθέσεων για τον κλάδο, τα ισχυρά μεγέθη του γ’ τριμήνου, η προοπτική πρόωρης αποπληρωμής της αναβαλλόμενης φορολογίας και η αύξηση των μερισμάτων συνιστούν ένα θετικό κοκτέιλ εξελίξεων για τις μετοχές των τραπεζών.
Δεδομένης της βαρύτητας του κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το τραπεζικό άλμα έχει «σπρώξει» τον Γενικό Δείκτη ξανά προς τις 1.430 μονάδες, «μετρώντας» οκτώ θετικά κλεισίματα στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις και πετυχαίνοντας σωρευτικά κέρδη +3,5%.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Θα καταφέρει να διασπάσει με αποφασιστικότητα τις 1.445 – 1450 μονάδες, ώστε να ακολουθήσει η σύγκλιση με τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων; Ή θα γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές, με διατήρηση της πολύμηνης πλάγιας κίνησης; Η απάντηση στα… προσεχώς.
Αναμονή στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, όπου χθες η Wall Street παρουσίασε την πρώτη πτωτική συνεδρίαση από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η προσοχή στρέφεται στα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου. Οι αναλυτές περιμένουν άνοδο των τιμών λιανικής κατά 0,2% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 2,6% σε ετήσιο επίπεδο. Αύριο, παράλληλα, θα γίνει γνωστός και ο δείκτης τιμών παραγωγού, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσουν οι επιδόσεις των λιανικών πωλήσεων.
Όσον αφορά την Ευρώπη, η στρατηγική του νέου Αμερικανικού προέδρου, αναμφίβολα, έχει εκτοξεύσει τη μεταβλητότητα στις αγορές της ηπείρου, με τον γενικό δείκτη Stoxx 600 να βρίσκεται πέριξ των 500 μονάδων. Ο γερμανικός DAX, από την πλευρά του, μετά το χθεσινό -2%, προσπαθεί να υπερασπιστεί τις 19.000 μονάδες, κερδίζοντας περίπου +0,2%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)