Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η μεγάλη έξοδος των… Τροφίμων – Οι εισηγμένες που είπαν «αντίο» την τελευταία 5ετία

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

11 αποχωρήσεις μετρά ο κλάδος των τροφίμων στην ελληνική αγορά

Ακόμη μία εταιρεία από τον ευρύτερο τομέα των τροφίμων ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο, με την οικογένεια του Ιωάννη Φιλίππου να προχωρά σε προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΒΙΣ, με τελικό στόχο την υποβολή αιτήματος διαγραφής από το ταμπλό της Αθήνας.

Πρόκειται για την 25η κλαδική αποχώρηση από το ξέσπασμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης, αλλά και το 11ο… exit της τελευταίας πενταετίας. Κι όλα αυτά, ενώ κάποτε η βιομηχανία των τροφίμων θεωρούταν μία από τις πλέον δυναμικές στη Λεωφόρο Αθηνών, έχοντας σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η κρίση χρέους, η πανδημία του κορωνοϊού και στη συνέχεια ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος άλλαξαν άρδην το τοπίο και επέφεραν τεκτονικές αλλαγές, με διαδοχικές συγχωνεύσεις, εξαγορές, αλλά και χρεοκοπίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των εκπροσώπων του κλάδου στο Χ.Α.

Τα «αντίο» της τελευταίας 5ετίας

Κρήτων Άρτος και Στέλιος Κανάκης, κατόπιν εξαγοράς από στρατηγικό επενδυτή, «πέρασαν» εκτός ταμπλό το 2019, ενώ τίτλοι τέλους έπεσαν ακριβώς έναν χρόνο αργότερα και για τη μετοχή της Χατζηκρανιώτη Αλευροβιομηχανία Τυρνάβου.

Μέσα στο ίδιο έτος ολοκληρώθηκε η προσαρμογή του υποκλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, με τις εξαγορές των Σελόντα και Νηρεύς, οι οποίες μαζί με την Ανδρομέδα συγκρότησαν το σημερινό χαρτοφυλάκιο της Avramar.

Creta Farms, Καραμολέγκος και Νίκας αποχώρησαν διαδοχικά από το Χρηματιστήριο τη διετία 2021 – 2022. Πέρυσι, η Μπουτάρης εξαγοράστηκε από την Premia και οδηγήθηκε εκτός ταμπλό, ενώ την ίδια μοίρα είχε και η ΕΛΓΕΚΑ, μετά την επιτυχημένη δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου Αλέξανδρου Κατσιώτη.

Πριν δύο μήνες, δε, η ΕΧΑΕ διέγραψε τη μετοχή της «προβληματικής» ΚΡΕ.ΚΑ.

Μετά τη δρομολογούμενη έξοδο της ΒΙΣ, της οποίας ο βασικός μέτοχος διακινεί τα προϊόντα «Kanaki» και «Mimikos», ο κλάδος των τροφίμων θα εκπροσωπείται στο Χρηματιστήριο από μόλις 7+1 εισηγμένες. Ο λόγος για τις εταιρείες Coca – Cola, Μύλοι Λούλη, Κρι – Κρι, Σαραντόπουλος, Εβροφάρμα, Μύλοι Κεπενού και Κτήμα Λαζαρίδη.

Την ίδια στιγμή, ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου, παρότι παραμένει τυπικά στο Χρηματιστήριο, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε καθεστώς Επιτήρησης από το 2021.

Οι πιθανές εισαγωγές

Όσον αφορά τις εισαγωγές, αυτήν την στιγμή ως «σχεδόν σίγουρη» θα πρέπει να θεωρείται μόνο η Korinthian Foods, η οποία έχει εκφράσει την πρόθεση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός των επόμενων μηνών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντική IPO (Αρχική Δημόσια Προσφορά) έχει αφήσει, επίσης, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της BeSpoke, ενώ μην ξεχνάμε και το κυοφορούμενο deal μεταξύ της Μπαρμπά Στάθης και της Ideal Holdings.

Οι διαγραφές εισηγμένων από τα Τρόφιμα στην τελευταία 5ετία

• ΒΙΣ (2025)
• ΚΡΕΚΑ (2024)
• ΕΛΓΕΚΑ (2023)
• Νίκας (2022)
• Καραμολέγκος (2022)
• Creta Farms (2021)
• Υιοί Χατζηκρανιώτη – Αλευροβιομηχανία Τυρνάβου (2020)
• Σελόντα (2020)
• Νηρεύς (2020)
• Στέλιος Κανάκης (2019)
• Κρητών Άρτος (2019)

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)