Σημάδια κόπωσης εμφανίζει σήμερα (12/11) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν τα ηνία, βάζοντας «φρένο» στη θετική αντίδραση του Νοεμβρίου.
Το αρνητικό «γύρισμα» στο εξωτερικό διαδραματίζει καίριο ρόλο στην κίνηση της ελληνικής αγοράς, η οποία βέβαια, έχει ήδη επιστρέψει στην περιοχή των 1.420 – 1.430 μονάδων, χάρη στο τραπεζικό ράλι των προηγούμενων ημερών (+8,3%).
Ωστόσο, είναι σαφές ότι εξακολουθεί να απουσιάζει η αναγκαία συνθήκη, η οποία θα επιτρέψει στην Αθήνα να υπερβεί πειστικά της 1.450 μονάδες και να συγκλίνει με τον μεγάλο στόχο των 1.502 μονάδων.
Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,36% και διαμορφώνεται στις 1.423,53 μονάδες, χάνοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.428,40 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.422,64 έως 1.426,18 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η Πειραιώς αναδιπλώνεται κατά 1%, αφομοιώνοντας το ανοδικό σερί των 7×7, με τη ΔΕΗ να έπεται στο -0,9%. Από την άλλη πλευρά, τα ισχυρά μεγέθη του 9μήνου οδηγούν την Τρ. Κύπρου στο +2% και τα 4,5 ευρώ.
Αναδίπλωση για τις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος «έτρεξε» ένα ράλι 8,3% στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, αναδιπλώνεται στο -0,46% και τις 1.236 μονάδες, στην πρώτη αρνητική συνεδρίαση από τις 31 Οκτωβρίου.
Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -1,09% και τα 3,815 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο -0,72% και τα 7,476 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,25% και τα 2,03 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha ενισχύεται στο +0,29% και το 1,578 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,44% και 3.461 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola, μετά τα χθεσινά υψηλά 5ετίας, διορθώνει στο -1,2% και τα 34 ευρώ. Autohellas και Cenergy περιορίζονται κατά σχεδόν 1%, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία προσφάτως άγγιξε τα πολυετή υψηλά των 12,5 ευρώ, μειώνεται στο -0,9% και τα 12,2 ευρώ. Κατά 0,7% «ψαλιδίζεται» και η μετοχή της Metlen. Helleniq Energy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Viohalco, αντίθετα, διευρύνονται κατά 0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,26% και 2.274 μονάδες), η μετοχή της Intralot επανέρχεται σε αρνητικό έδαφος, διολισθαίνοντας στο -2% και το 0,94 ευρώ. Η μετοχή της ΑΒΑΞ, παράλληλα, χάνει 0,9% και επιστρέφει στο 1,45 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Κρι Κρι αυξάνεται στο +1% και τα 14,1 ευρώ. Κατά τουλάχιστον +2% σκαρφαλώνει, επίσης, η μετοχή της Lavipharm, η οποία φθάνει στο 0,77 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 109,5 δισ. ευρώ.
Κόπωση από το ανοδικό σερί
Επτά θετικά κλεισίματα στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις «μετρά» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μέσα στο επίμαχο χρονικό διάστημα πετυχαίνει σωρευτικά κέρδη άνω του +3,3%, με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζει ορισμένα σημάδια κόπωσης.
Οι βασικοί πυλώνες αυτής της μίνι αντίδρασης, εδράζονται αφενός στο τραπεζικό ράλι ως απόρροια των ισχυρών θεμελιωδών του 9μήνου, αφετέρου στα διαδοχικά ρεκόρ της Wall Street σε συνέχεια της ευφορίας για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.
Εστιάζοντας στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης με όχημα την ανθεκτική κερδοφορία αλλά και τις δεσμεύσεις των διοικήσεων για υψηλότερα μερίσματα, έχει ανακάμψει πειστικά από τα πρόσφατα χαμηλά των 1.146 μονάδων, καταγράφοντας αθροιστική άνοδο +8,3% μέσα σε επτά συνεδριάσεις, δηλαδή μέσα στον Νοέμβριο.
Είναι σαφές, μάλιστα, ότι ο κλάδος αυτήν την στιγμή συνιστά το βασικό «αποκούμπι» της ελληνικής αγοράς, η οποία έχει επιστρέψει στην περιοχή των 1.420 – 1.430 μονάδων, δηλαδή στον απλό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.425 μονάδες).
Ωστόσο, το ερώτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Θα καταφέρει να διασπάσει με αποφασιστικότητα τις 1.445 – 1450 μονάδες, ώστε να ακολουθήσει η σύγκλιση με τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων; Ή θα γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές, με διατήρηση της πολύμηνης πλάγιας κίνησης; Ακριβή απάντηση ουδείς μπορεί να δώσει…
Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι μπροστά μας έχουμε μια σειρά σημαντικών εταιρικών ανακοινώσεων, καθώς είναι η ώρα των υπόλοιπων blue chips να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό για τις οικονομικές τους επιδόσεις.
Το πρωί, ενδεικτικά, αποτελέσματα 9μήνου δημοσίευσε η Τράπεζα Κύπρου, ενώ αύριο ακολουθούν οι Lamda Development και ΔΕΗ. Από την πλευρά τους, ΟΤΕ – Helleniq Energy – Aegean Airlines θα κάνουν το… χρέος τους την Πέμπτη.
Απώλειες στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές αναμένουν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία, προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση των οικονομιών. Εντός της ημέρας, για παράδειγμα, θα γνωστοποιηθούν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία. Για αύριο, επίσης, είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,96% και τις 507 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει 1,07%. Μικρές απώλειες εμφανίζουν και τα futures στη Wall Street, η οποία πάντως προέρχεται από ένα μπαράζ ιστορικών ρεκόρ, μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)