Σε μια νέα πραγματικότητα καλείται να προσαρμοστεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η δαμόκλειος σπάθη των ευρωπαϊκών αγορών φαίνεται ότι αποτελεί τη βασική ανησυχία για την πορεία των ελληνικών μετοχών.
Οι εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναμφίβολα, δεν επιδέχονται πανηγυρισμών εκ μέρους της Γηραιά Ηπείρου. Κι αυτό, εύλογα, επηρεάζει τα του οίκου μας, όπως φάνηκε κι από τις πρώτες αντιδράσεις των επενδυτών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.
Κωνσταντίνου: Ο κίνδυνος του «λουκέτου» για τη Yalco και η… τελευταία ζαριά
Μπορεί ο Γενικός Δείκτη να έχει επιστρέψει άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων, αλλά είναι σαφές ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα ξεκινήσει μια αποφασιστική κίνηση προς τις 1.500 μονάδες ή αν θα αναλωθεί σε σπασμωδικές ταλαντώσεις πέριξ των τρεχόντων ή και χαμηλότερων επιπέδων. Και όσο καθυστερεί αυτή η απόφαση, τότε εντονότερη είναι η νευρικότητα των επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν τους ανοδικούς καταλύτες να περνούν και να μην… ακουμπούν.
«Τα “ψέματα τελειώνουν” για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος καλείται να αποφασίσει για το αν τελικά οι 1.400 μονάδες μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για ένα δυναμικό κλείσιμο του χρηματιστηριακού έτους ή αν οι 1.500 μονάδες αποδεικνύονται εκ των υστέρων “απόρθητο φρούριο”, με τις εύλογες αναβαθμίσεις της οικονομίας και τις συστάσεις “buy” επιμέρους τίτλων να μην αρκούν πλέον για τη συνέχιση του δομικού ράλι» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.
Ο ρόλος των τραπεζών
Οι τράπεζες, σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνουν ότι οδεύουν προς ακόμη ένα ισχυρό έτος κερδοφορίας, με τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου να αφήνουν απολύτως ικανοποιημένους τους αναλυτές, οι οποίοι μεταξύ άλλων άκουσαν με ευχαρίστηση τις διοικήσεις να δεσμεύονται για πρόωρη αποπληρωμή της αναβαλλόμενης φορολογίας, προς όφελος της διανομής μεγαλύτερων μερισμάτων στο μέλλον.
Παράλληλα, η εύλογη κόπωση στα έσοδα από τόκους αναμένεται να αντισταθμιστεί από την αύξηση του ισολογισμού και το «φούσκωμα» του ενεργητικού, το οποίο επέρχεται ως απόρροια των «επεκτατικών» κινήσεων των διοικήσεων. Το σημαντικό είναι, δε, ότι όλα τα παραπάνω σφραγίζουν την άποψη περί ελκυστικών τιμών στο ταμπλό, ιδίως σε σύγκριση με το εξωτερικό.
«Με την επιτάχυνση της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου, οι τράπεζες θα μπορέσουν να είναι πιο γενναιόδωρες στη μερισματική πολιτική μετά τα αποτελέσματα του 2024. Σαν αποτέλεσμα, το Χ.Α. εισέπραξε τον καταλύτη εκείνο που αντέστρεψε το κλίμα για τον τραπεζικό κλάδο, με τη J.P. Morgan να υπενθυμίζει ότι διαπραγματεύονται με P/E στο 5,5x και P/B 0,60x» επισημαίνει, την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σε σχόλιό του.
Εξίσου θετικό αποτύπωμα έχουν και τα θεμελιώδη μεγέθη των μη τραπεζικών blue chips, όπως έχουν ήδη καταδείξει οι ανακοινώσεις των Metlen, Sarantis, ΔΑΑ, ΟΛΠ, Τitan Cement κ.α. Αυτήν την εβδομάδα, μάλιστα, είναι η σειρά των Lamda Development – ΔΕΗ (13/11) και ΟΤΕ – Helleniq Energy – Aegean Airlines (14/11) να δημοσιεύσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, με τις προσδοκίες των αναλυτών να παραμένουν αισιόδοξες.
Eνόσω η ψυχρή ανάγνωση των αριθμών και των διαγραμμάτων δείχνουν ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας ανοδικής διαφυγής, μετά την πλάγια κίνηση των τελευταίων αρκετών μηνών και τις ελκυστικές τιμές στο ταμπλό, η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος προς το παρόν φαίνεται να «πνίγει» τις ελπίδες για άμεση σύγκλιση με τα πολυετή υψηλά του Μαΐου (1.502 μονάδες). Κάπως έτσι, οι 1.425 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, και οι 1.445 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν τις επόμενες αντιστάσεις, με τις 1.375 μονάδες να προσφέρουν την κρίσιμη στήριξη, σε περίπτωση που… στραβώσει το κλίμα.
Η επίγευση του 2024
Όλα τα βλέμματα στις τελευταίες 40 ημέρες του 2024, σε κάθε περίπτωση, είναι στραμμένα στο εξωτερικό, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει την επίγευση του τρέχοντος έτους –εφόσον, φυσικά, λάβουμε υπόψη ότι θα αποφευχθούν οι αρνητικές εκπλήξεις στο εσωτερικό. Μέχρι στιγμής, η απόδοση του Γενικού Δείκτη κυμαίνεται στο +9%, απέχοντας αρκετά από το +14% ή +15% των προηγούμενων μηνών. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το 4ο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)